Szeretnénk megosztani kiutazó oktatóink beszámolóit a “MINDEN GYEREK SZÁMÍT” (2019-2022) elnevezésű Erasmus pályázatban való részvételükről🙂
 

Elsőként Gaál Krisztina Ibolya matematika szakos oktatónk élményeiről olvashatnak:

„We are all special” – Inclusion and support to special needs students in and out of the classroom

Szeptemberben egy hetet töltöttem Barcelonában az Europass Teacher Acadamy által szervezett továbbképzésen, a Barcino School tanfolyamán. A továbbképzés a speciális nevelési igényű tanulókkal kapcsolatos volt. (We are all special – inclusion and support to special nedds students in and out of the classroom). A főként elméleti tananyagot tartalmazó továbbképzésen rajtam kívül még 3 olasz, 2 lengyel és 3 aland-szigeteki tanár vett még részt.  

A továbbképzés az ismerkedés, bemutatkozás után a spanyol oktatási rendszer felépítésével kezdődött. Majd elkezdődött a részletes oktatás a speciális nevelési idényű tanulókkal kapcsolatban.  A második nap az ADHS témakörrel foglalkoztunk. Megismertük, hogy milyen a számukra ideális tanulási környezet. A nap második felében pedig az autista gyerekekről volt elméleti oktatás. Illetve egy-egy gyakorlati feladat számukra. A harmadik nap egy relaxációs gyakorlattal kezdődött. Ezen a napon a kreatív gondolkodás, a befogadás, és a tanulási nehézségek voltak a fő témakörök.  A diszlexia, a diszgráfia és diszkalkulia elméleti hátterét is megismertük, azonban jobb lett volna több gyakorlati feladatot látni az ilyen tanulók fejlesztéséhez. A negyedik napon a tanteremben lévő érzelmekkel foglalkoztunk, és hogy ezek milyen hatással vannak a tanulókra. Megismerkedtünk a mindfullness fogalmával, részletes oktatást kaptunk ezzel kapcsolatban. Az ötödik napon szintén a kreatív gondolkodás volt a fő téma, illetve a problémamegoldás, amellyel kapcsolatban egy projektet is el kellett készíteni. Végezetül egy összegzés volt, illetve megkaptuk a bizonyítványokat.  

A kurzus során megfelelő szabadidő volt Barcelona látványosságait megtekinteni. Így az egy hét alatt sikerült minden nevezetességhez ellátogatni.  

A továbbképzés során sok olyan ismeretet tanultam, amelyeket majd próbálok beépíteni a tanítási gyakorlatba. 

A beszámolót készítette: Gaál Krisztina Ibolya (2020. szeptember 30.)