Frissített intézkedési terv:   SE szakképző intézmények intézkedési terv 3.sz.

JÁRVÁNYÜGYI ETIKAI IRÁNYMUTATÁS A SEMMELWEIS EGYETEM POLGÁRAI SZÁMÁRA

Jelen etikai kódex célja, hogy a kötelező jellegű kormány- és fővárosi rendeleteken, valamint a Semmelweis Egyetemen érvényben lévő rektori és kancellári utasításokon túl irányt mutasson a Semmelweis Egyetem hallgatóinak és munkatársainak a COVID-19 járvány időszakában. Az alábbi  magatartásformák elősegítik, a pandémia megfékezését, valamint hozzájárulnak ahhoz, hogy a Semmelweis Egyetem területén biztosítható legyen a folyamatos betegellátás, oktatás, kutatás és egyéb  munkavégzés.  

Közös feladatunk és felelősségünk a járvány terjedésének lassítása, ezzel saját és minden honfitársunk egészségét megóvjuk, egyúttal pedig az egyetem működését is biztosítjuk. Semmelweis polgárként mutassunk példát viselkedésünkkel a járvány kezelésében, amelyhez az alábbi pontok betartásával járulhatunk hozzá:

1. Kerüljék a nagyobb rendezvényeket, az előreláthatóan szoros kontaktust előidéző helyszíneket, így különösen a szórakozóhelyeket és a beltéri vendéglátóegységeket! Különösen figyeljenek az előírt védőtávolság betartására a közösségi tereken is!

2. A rendeleti kötelezettségen túl az egyetem területén kívül is minden olyan zárt és nyitott helyen, ahol a jelenlévők száma, valamint a hely jellege megkívánja, viseljenek maszkot!

3. A maszkot – típusától függően – napi szinten cseréljék, vagy mossák!

4. Személyes találkozások során kerüljék a direkt kontaktussal járó üdvözlési formákat, kövessék az udvarias távolságtartás szabályait!

5. Óvjuk idősebb hozzátartozóinkat: a velük való találkozáskor szintén a legalább 2 m távolság tartása és a maszk viselése a kívánt magatartásforma.

6. Az általános higiéniai normákon túl fordítsanak kiemelt figyelmet a rendszeres, óránkénti kézfertőtlenítésre, a helyes technikájú Semmelweis-kézmosásra. Az alkoholos kézfertőtlenítést az egyetem saját épületeiben folyamatosan biztosítja.

7. Felhívjuk a hallgatók figyelmét, hogy lehetőség szerint segítsék a járvány elleni védekezést azzal, hogy szabadidejükben önkéntes munkát vállalnak a Semmelweis Egyetem klinikáin, szakképző- és köznevelési intézményeiben, illetve részt vesznek a koronavírus PCR-szűrések elvégzésében a Hallgatói Önkormányzat által szervezett szűrőpontokon – ezzel is segítve hivatásukhoz szükséges gyakorlatuk teljesítését.

A fenti pontok betartása elősegíti, hogy a Semmelweis Egyetemen a munkavégzés és az oktatás a járványügyi körülményekhez igazodva továbbra is a lehető legmagasabb szinten, töretlenül folyhasson.

Prof. Dr. Merkely Béla
Rektor
Baumgartnerné Holló Irén
Kancellárhelyettes
Tripolszky Bálint
HÖK elnök

 

Forrás: https://semmelweis.hu/koronavirus/mit-tehetunk/jarvanyugyi-etikai-iranymutatas/