Májusban Garancsy Gilbert lett a Hónap Óratartója, aki harmadéves hallgatóként több mint 250 diáknak tartott prevenciós órát Drog-, Alkohol- és Dohányzás prevenciós témában.
Szeretnénk itt is megköszönni neki a rengeteg munkát!
A Gilberttel készült interjút alább olvashatjátok:

Honnan hallottál először a BOE-ról? Mikor kezdtél el BOE-zni és m motivált rá, hogy belépj az egyesületbe?

Először a BOE-ról a nővéremen keresztül hallottam még középiskolásként, aztán első egyetemi évemben beléptem én is, de nem igazán voltam aktív, nem tudtam mit kezdjek magammal, mi merre-hány lépés. Az áttörés tavaly szeptemberben jött, akkor már komolyabban vettem a dolgokat.

Milyen szekcióban/szekciókban képződtél? Mi alapján választottad ezt/ezeket?

Alkohol,- drog prevenciós szekcióban képződtem tavaly szeptemberben. Eddig szinte csak drog prevenciót tartottam. A miértjére talán az a válasz, hogy sokan (ahogy középiskolában nálunk is) tabuként beszélnek erről a témáról, úgy vannak vele, hogy ha nem beszélnek róla, nem hall róla a gyerek, az a legjobb. Ha nem irányítjuk rá a figyelmüket, akkor védve vannak. Holott ez nem így van. Pont emiatt kell prevenciót alkalmazni, hogy tisztába legyen minek, milyen veszélye lehet.

Az első óratartásaid körülményeire lennénk kíváncsiak: Milyen érzések voltak benned előtte? Voltak e esetleg félelmeid/aggályaid? Mi volt összességében végül a tapasztalatod?

Az egyik budai gimnáziumba mentem és eléggé kavarogtak bennem a gondolatok, mit mondjak, mivel kezdjem, tudok-e egyáltalán 45 percig egyfolytában beszélni… Aztán úgy voltam vele, hogy lesz, ami lesz és végül tök jól sült el. Amit abból az előadásból leszűrtem, hogy nagyon fontos a hitelesség. Mert ellehet menni előadást tartani tankönyv alapján, csak a való élet és a tankönyv az más. Fontos az egyéni tapasztalat. Ha úgy adod magad elő, hogy Te is egy vagy közülük és ugyanazokat a dolgokat átélted 15-18 évesen, azt érezni fogják, és sokkal nyitottabbak lesznek. Majd mikor az óra után odajönnek, vagy kapsz facebook-on vagy az instagram-on egy-egy pozitív üzenetet, akkor azok a BOE pontok már nem is lesznek annyira fontosak.

Milyen gyorsan rázódtál bele az óratartásba? Tapasztalt előadóként hogyan készülsz fel egy-egy órára?

Az első 2-3 óra után rutinszerűen ment, utána már nem kellett felkészülni, jött az magától.

Mit gondolsz, mi az, ami a kezdő óratartónak a legnagyobb nehézséget okozhat?

A lámpaláz, meg talán az, hogy át tudd adni a mondanivalód és ez át is jöjjön. Nekem ezzel fiatalabb koromban volt gondom, hebegtem-habogtam, izzadtam, fáztam, minden bajom volt, így a mondanivaló is elveszett. Ha ezen túl tudsz lendülni, akkor nem lesz gond.   

Milyen tévhitek/hiedelmek vannak az óratartással kapcsolatban, amik alaptalannak bizonyultak?

A fegyelmezési nehézségek. Sok ilyen sztorit hallottam, de csak egyszer futottam ebbe bele. Akkor 30 lánynak kellett előadni. És hát ez férfiként… az elején megettek, de ha ez előfordul, akkor érdemes olyan kérdésköröket feszegetni, amiben érintettek (éjszakai élet-nők elleni erőszak, instagram-önértékelés stb.), nálam ez működött és nem volt utána gond a fegyelemmel.

Mit tanácsolnál azoknak, akik egyelőre csak kacérkodnak az óratartás gondolatával?

Hogy vágjanak bele. Jó dolog ez. Nem csak azért, mert pontokat lehet érte kapni, hanem ad egy jó kiállást idegen emberek előtt és az mindig jól jön.

Milyen terveid vannak a BOE-ban a jövőben (akár pozíció, utazás vagy valamilyen szervezői munka)?

Jövőre jó lenne, majd külföldön csinálni a nyári gyakorlatot, ez most a legfőbb terv.