A Belgyógyászati és Onkológiai Klinikát (korábban I.sz. Belgyógyászati Klinika) gyakran Korányi Klinikaként is emlegetik. A Korányi-iskola alapelvei, az optimista humanizmus, a tudományos tények megismerésének igénye és tisztelete, valamint az integráló, általános belgyógyászat képviselete jellemezte és jellemzi a klinika tevékenységét. 

Klinikánk működése három alappilléren nyugszik: a betegellátáson, az oktatáson és a kutatáson.  

A betegellátás

A betegellátás jelenleg 133 fekvőágyon, 12 különböző ambulancián zajlik. Emellett Klinikánkhoz tartozik egy 12 ágyas, jól felszerelt klinikai farmakológiai vizsgálócentrum is, ahol a korai fázisoktól kezdve mindenfajta klinikai vizsgálat végezhető. A fokozatosan bővülő aferezis központunk is új, modern helyre költözött, így az ország egyik legnagyobb aferezis centrumává váltunk, ahol a plazmaferezistől a legmodernebb immunferezisig, valamennyi feretizáló technikával gyógyítjuk betegeinket.  

A speciális betegellátás mellett területi, komplex belgyógyászati betegellátást is végzünk, így tudjuk a belgyógyászat oktatása során diákjainknak valamennyi belgyógyászati kórképet bemutatni. Több mint 150 000 lakos elsődleges belgyógyászati ellátóhelye a Klinika. Oktatási feladatinknak megfelelően három nagy területét a belgyógyászatnak kiemelten látjuk el. Az endokrin betegségek teljes spektrumát kezeljük és gondozzuk, a hypophysis betegségektől a pajzsmirigy betegségeken át a neuroendokrin tumorokig. Ez igaz az anyagcsere-betegségekre is, melyek közül a diabetes mellitust és a ritka anyagcsere betegségeket ellátását kell külön kiemelni. A nefrológiai részleg 20 ágyon várja a vesebetegeket, szoros együttműködésben a Klinika épületében működő Dialízis Centrummal. A gastroenterológiai munkacsoportunk az általános belgyógyászati ellátáshoz tartozó beavatkozások mellett, leginkább a gyulladásos bélbetegségek ellátásával foglalkozik. Klinikánk kardiológusai a nem invazív kardiológiai vizsgálatokban és ellátásban vesznek részt. A Tömő utcai épületben működő Onkológiai Profil specialitása – a területi betegek onkológiai ellátása mellett – a gyomorbélrendszeri és az emlőtumorok kezelése.

Természetesen az komplex belgyógyászati beteg ellátás miatt is, Klinikánk nagy diagnosztikus kapacitással rendelkezik. (pl. gasztroszkópia, colonoscopia, enteroscopia, hasi- és szív ultrahang, 24 órás vérnyomásmérés, terheléses EKG vizsgálat, neuropathia vizsgálat, csontdenzitometria és bizonyos izotóp diagnosztikai vizsgálatok).

Oktatás

Az Egyetem oktatási reformját követően Klinikánk három tantárgyat oktat, három nyelven. Az orvostanhallgatók képzésében 3. évben a propedeutika, 4. évben az endokrinológia, anyagcsere-csontbetegségek, nefrológia és gasztroenterológia oktatása a feladatunk. A 6. éves currikulumban 6 hetet töltenek nálunk a szigorló hallgatók, akik ez idő alatt a belgyógyászat egészével ismerkednek meg. A fogorvostanhallgatók 4. éves belgyógyászat oktatása zajlik nálunk. A diákok által kötelezően választott belgyógyászati tantárgyak mellett hat szabadon választható tantárgynak ad helyet a Klinika. Az egyetemi képzés mellett szakdolgozók képzésében is részt vállalunk, nővérek, dietetikusok, mentőtisztek képzése is zajlik az épület falai között. Emellett jelentős szerepet vállalunk a postgraduális oktatásban, melynek során sok belgyógyász, családorvos, gasztroenterológus, nefrológus rezidens tölti nálunk gyakorlatát. A ráépített endokrin szakvizsga gyakorlatok nagy részét is Klinikánkon töltik a kollégák.  

A postgraduális képzésben Klinikánk vezető oktatói évente 8-10 országos jelentőségű továbbképzést szerveznek valamennyi általunk oktatott tudományágban.

Kutatás

A Klinika kutatási aktivitását talán a számok tükrözik a legjobban. A klinika munkatársai 2022-ben 165 tudományos közleményt írtak, ebből 118 volt nemzetközi közlemény, amiből 71 Q-es és 29 D1-es folyóiratban jelent meg. Ezek a számok is bizonyítják, hogy Klinikánk továbbra is az ország egyik vezető belgyógyászati kutatási műhelye.