A Semmelweis Egyetem (SE) ENDOMASS (Endokrinológiai és Spektrometriás) interdiszciplináris munkacsoportja az Egyetem ÁOK Belgyógyászati és Onkológiai Klinika és a GYTK Gyógyszerészi Kémiai Intézetének kooperációjával jött létre.

Közös munkánk során újgenerációs mintaanalíziseket, úgy, mint LA-REIMS (Laser Assisted Rapid Evaporative Ionisation Mass Spectrometry),  tömegspektrometriás (MALDI-TOF MS, SELDI-TOF MS, HPLC-MS) illetve egyéb HPLC-MS módszert használjuk különböző jól definiált betegségekkel (pl. pajzsmirigy tumor, endometriosis) érintettek vér- szövet- és nyálmintáinak vizsgálatára, mind lipidomikai mintázatbeli különbsége keresésére, mind egy jól definiálható molekuláris marker azonosítására.

Résztvevők: 

SE Belgyógyászati és Onkológiai Klinika Molekuláris Endokrin részleg

Prof. Dr. Lakatos Péter (MD, DSc) 

Munkacsoportjával több, mint 30 éve folytat genetikai témájú alap- és klinikai kutatásokat, amelyek a csontanyagcsere, a pajzsmirigy daganatok, valamint a meddőség hátterének feltárását célozzák. Elsőként fejlesztettek ki a csontanyagcsere betegségekre és a pajzsmirigytumorokra alkalmazható genetikai alapú diagnosztikát. Több mint 700 referált tudományos közlemény szerzője. Egyetemi tanár, a SE Belgyógyászati és Onkológiai Klinika igazgatóhelyettese.

Dr. Kósa János (PhD)

Több évtizedes szakmai tapasztalattal rendelkezik rutin- és kutatási molekuláris biológiai projektek futtatásában, molekuláris genetikai diagnosztikai laboratórium vezetésben, 14 éven keresztül alapítója, labor- és ügyvezetője volt hazánk első magán genetikai laborszolgáltatójának. Több, mint 200 referált tudományos közlemény szerzője. 2003-óta a SE Belgyógyászati és Onkológiai Klinika tudományos főmunkatársa, genetikai-részlegének vezetője.

  • Dr. Balla Bernadett
  • Dr. Tobiás Bálint
  • Dr. Illés Anett
  • Dr. Pikó Henriett

 

SE Gyógyszerészi Kémiai Intézet Spektrometriás részleg

Prof. Dr. Balogh György Tibor (DSc) – igazgató

Közel 20 évig dolgozott a Richter Gedeon Nyrt-nél, ahol az utolsó 8 évben középvezetőként az originális kutatás analitikai támogatásáért és az új molekulák fizikai-kémiai, gyógyszerkémiai jellemzéséért felelt. Jelenleg a SE Gyógyszerészi Kémiai Intézet intézetvezető egyetemi tanára. Fő kutatási és oktatási területe a hatóanyagok és gyógyszerjelölt vegyületek fizikai-kémiai és korai ADME-Tox jellemzése. Vendégoktatóként és együttműködési kutatások keretében a BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Karának több tanszékével és a Debreceni és Szegedi Tudományegyetemek több intézetével tart fent szakmai kapcsolatot.

Dr. Tóth Gergő (PharmD, PhD)

2009 óta a SE Gyógyszerészi Kémiai Intézet munkatársa, tanulmányi felelős, és jelenleg az Intézet egyetemi docense. Fő kutatási területe a királis elválasztások fejlesztése és tervezése, mely munkája során a nagyműszeres analitika széles palettáját használja.

  • Marton András Dénes