A klinikán működő három kutató laboratórium a kutatás igen széles spektrumát öleli fel, az onkológiai alapkutatástól az endokrin-anyagcsere betegségeken át a gasztroenterológiai betegségek kutatásáig. A három kutatólabor működésé is nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a klinika tudományos teljesítménye az egyik legnagyobb Egyetemünkön.

Kutatólaboratóriumaink:

Kutatási területeink:

A klinika betegellátási profilját tükrözik a kutatási területek is, melyekre a klinikai kutatás és alapkutatás szoros együttműködése jellemző.

  • Az endokrin munkacsoport fő kutatási területei: Anyagcsere-csontbetegségek genetikai háttere, diagnosztikája és kezelése. D-vitamin-hiány mozgásszervi és nem mozgásszervi következményei. A pajzsmirigy göbök molekuláris biológiai vizsgálata. Genetikai prediktív tényezők a malignus pajzsmirigy tumorok kialakulásában. Neuroendokrin tumorok diagnosztikája és kezelése. Mellékvese betegségek okainak vizsgálata.
  • A diabetológiai munkacsoport fõ kutatási területei: Diabetes és terhesség. Gesztációs diabetes szűrése, gondozása, utánkövetése. Minőségbiztosítás a diabetesben. Diabeteses neuropathia vizsgálata.
  • Nefrológiai munkacsoport fõ kutatási területei: Vesebetegek endothel funkciójának vizsgálata. Érfali tágulékonyság vizsgálata krónikus vesebetegekben. Renális osteodystrophia.
  • Onkológiai munkacsoport fõ kutatási területei: Tumorgenezis patofiziológiája, hőterápia hatékonyságának klinikai vizsgálata.
  • Egyéb kutatási területek: Idült májbetegségek és szövődményei patogenezisének vizsgálata. Krónikus vírus hepatitisek patogenezise, új terápiás lehetőségek alkalmazása. Gyulladásos bélbetegségek etiológiája, patogenezise, korszerű kezelési lehetőségei. Malignus hematológiai betegségekhez kapcsolódó véralvadási zavarok. A hajas sejtes leukaemia újabb kezelési lehetőségei. Csont- anyagcsere-vizsgálatok myelomás betegekben.