A várandósság alatt bármilyen típusú vírussal való megfertőződés kockázata az átlagosnál nagyobb. Az új típusú koronavírus okozta megbetegedés terhesség alatti lefolyásának súlyosságával, annak szövődményeivel kapcsolatos adatok, jelenleg csak korlátozottan állnak rendelkezésünkre.

A koraterhességben SARS-Cov-2 vírussal megfertőződött anyák gyermekei még nem születtek meg, ezért a vírus koraterhességi hatásai még nem ismertek.

Beszámoltak már néhány olyan esetről, ahol igazolt COVID-19 vírusfertőzött várandós, egészséges, vírusfertőzéstől mentes újszülöttet hozott világra, de ismert olyan eset is, melyben méhen belüli magzati fertőzés került leírásra. A COVID-19 vírus méhlepényen keresztüli, magzatra történő átvitele azonban egyelőre nem bizonyított.

A jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján úgy tűnik, hogy igazolt COVID-19 vírusfertőzött várandósok esetében, nagyobb gyakorisággal fordulhat elő idő előtti burokrepedés, illetve koraszülés.

Figyelembe kell vennünk azt is, hogy a vírusfertőzött betegek ellátása során alkalmazott bizonyos gyógyszerek a várandósság ideje alatt – magzatkárosító hatásukra való tekintettel – ellenjavalltak.

Az ESHRE (Európai Humán Reprodukciós és Embriológiai Társaság) tudományos állásfoglalásának értelmében, jelen járványügyi helyzetre való tekintettel terhesség, csak alapos megfontolást követően, a járványügyi szabályok következetes betartása mellett vállalható!