Rekonstruktív Reproduktív Medicina Centrumunk célja, hogy segítséget nyújtson azoknak a pároknak, akik a várandósságot természetes módon, az asszisztált reprodukciós eljárások nélkül szeretnék elérni. 

Működésünk alapját a Reproduktív Helyreállító Orvoslás (angolul Reproductive Restorative Medicine) képezi, amely a termékenységet az egészség egyik jelének tekinti. 

Ha a ciklustáblázat alapján a termékeny napokra időzített, rendszeres házasélet mellett fél éven belül nem következik be a kívánt várandósság, annak hátterében, az esetek legnagyobb többségében, valamilyen rendellenesség áll. 

 A termékenységi kezeléssel kapcsolatos célunk – ebből adódóan – a háttérben álló okokat a legkorszerűbb diagnosztikai módszerek segítségével feltárni, kezelni, és a reproduktív egészség helyreállításával az optimális feltételeket megteremteni a spontán várandósságra illetve esetleges további várandósságokra.

Az RRM Centrumban dolgozó orvosok NaProTechnológia, FEMM Health, NeoFertility képzését a Katolikus Szeretetszolgálat támogatta és nem vesznek részt asszisztált reprodukciós ellátásban.

Az RRM  kezelés lépései:

  1. A diagnózis felállítása

A kezelés első lépése, hogy megállapítjuk a terméketlenség illetve a vetélések okát / okait. A diagnózis felállításához elengedhetetlenül szükséges a nő ciklusának alapos megismerése. Erre a szakképzett cikluskövetés oktatóval való egyeztetés nyújt lehetőséget, a www.cikluskovetes.hu oldalon felsorolt oktatók egyikével. A helyreállító orvoslás szemléletét képviselő orvos számára a pontosan vezetett ciklustáblázat az elsődleges diagnosztikai eszköz. Ebből már következtetni tud különféle, a termékenységet akadályozó, illetve nehezítő rendellenességekre, betegségekre. Centrumunkban elfogadjuk a Creighton, FEMM Health, Billings, illetve Sensiplan módszerrel vezetett ciklustáblázatokat. Az első orvosi konzultációhoz elengedhetetlen egy erre képzett oktató felügyelete alatt végzett minimum két ciklusnyi, jól vezetett feljegyzés. A kivizsgálási folyamat során a ciklustáblázat segítségével a vizsgálatokat a ciklushoz igazítjuk. A későbbiekben pedig hasznos eszköze annak, hogy monitorozzuk az alkalmazott gyógyszerek, terápiák hatását a ciklusra, termékenységi folyamatra. A diagnózis felállításához a legmodernebb eszközöket alkalmazzuk, a kivizsgálás részeként nőgyógyászati, andrológiai, endokrinológiai, hematológiai, immunológiai, pszichológiai, sebészeti okokat vizsgálunk. 

 

  1. A problémák orvoslása

A felállított diagnózis alapján megkezdődik a gyógyítás, amely esetenként hosszabb folyamat is lehet. (pl. a megfelelő hormonértékek beállítása több hónapot is igénybe vehet, a szükséges műtétek elvégzése és az azokból való teljes felépülés ideje, illetve a reprodukciós potenciál helyreállása is több hónap lehet) 

 

  1. Természetes fogantatás
    Ha a meddőséget kiváltó okokat feltárjuk és célzottan meggyógyítjuk, akkor a foganás spontán, természetes úton is létrejöhet.

 

Az ambulancián a társadalombiztosítási jogosultsággal rendelkező betegek ellátása térítésmentes. Ebben benne foglaltatik a komplex, személyre szabott kivizsgálás, laboratóriumi vizsgálatok, konzultációk, képalkotó vizsgálatok, illetve szükség esetén a helyreállító műtétek.

A hatályos jogszabályok alapján kiemelt gyógyszer támogatás csak a NEAK-nál regisztrált asszisztált reprodukciós programban részt vevő betegeknek adható inszeminációs és IVF kezelés kapcsán. Időzített együttlét stimulációjára használt gyógyszerek csak általános támogatással rendelhetőek.

 

Centrumunkban azokat a 20-37 év közötti házaspárokat fogadjuk, akik:

– máshol nem állnak meddőségi gondozásban,

– kivizsgálásuk még nem történt meg,

– rendszeres együttlétek mellett fél-egy év alatt nem következett be várandósság

– most döntöttek a gyermekvállalás mellett, de olyan betegségük van, ami a fogantatást megelőző gyógyszeres beállítást illetve műtéti kezelést igényel,

– legalább két ciklus óta alkalmazzák valamelyik cikluskövetési módszert.