Az asszisztált reprodukciós technikák egyik egyszerűbb formája, amikor azzal segítjük a terhesség létrejöttét, hogy a tüszőérést monitorozva a megfelelő időben egy katéter segítségével a méh üregébe helyezzük az előkezelt spermiumokat.

1. Tüszőérés követése (ciklusmonitorizálás) vagy a tüszőérés gyógyszeres elősegítése (ovuláció indukció)

Az inszeminációt a tüszőrepedés ideje körül kell elvégezni. Ennek érdekében szükséges a tüszőérés folyamatának ultrahang vizsgálattal vagy más, a kezelőorvos által előírt módon történő követése és a tüszőrepedés idejének meghatározása. Bizonyos esetekben a tüszőérés előidézésére vagy az eljárás sikerességének növelése érdekében a peteérést serkentő gyógyszerek/injekciók, a tüszőrepedést előidéző injekció, illetve a megtermékenyült petesejt sikeres beágyazódását segítő gyógyszerek/injekciók adására van szükség a kezelőorvos által előírt módon (ovuláció indukció).

2. Spermaminta adása és annak laboratóriumi feldolgozása

 A kezelés napján a házas(élet)társnak ondómintát kell adnia. A mintaadás történhet a helyszínen, illetve a megfelelő előírások betartása mellett lehet otthonról hozott. A mintát a laboratórium feldolgozza (preparálja), melynek során az aktív, jól mozgó spermiumok elválasztásra kerülnek a nem mozgó spermiumoktól és az ondófolyadék egyéb alkotóelemeitől, az aktív spermiumok kigyűjtésre kerülnek, és a minta értékelésre kerül.

3. A feldolgozott spermaminta felhelyezése

 A laboratóriumi feldolgozást követően nőgyógyászati vizsgálatnak megfelelő helyzetben hüvelytükör segítségével látótérbe hozzuk a méhnyakat, majd vékony katétert vezetünk a méhnyakcsatornán keresztül a méhüregbe, és a feldolgozott spermamintát a méhüregbe fecskendezzük. Rövid pihenőt követően a páciens távozhat a Centrumból és normál életvitelt élhet.