Ovulációs diszfunkció – a petesejtérés zavarai

Ilyen esetekben a petesejtérés havi ismétlődő folyamata ritkul vagy akár meg is szűnhet. Ezt okozhatják hormonzavarok vagy a petefészkek megbetegedése:

 • PCOS – Policisztás Ovárium Szindróma: a hormonháztartás zavara, tünetei lehetnek az abnormális szőrnövekedés arcon vagy a testen, akne, elhízás, ritka esetben túlzott soványság, sokszor inzulinrezisztencia (IR) társul hozzá.
 • Hipotalamikus diszfunkció: Az FSH (Follikulus Stimuláló Hormon) és az LH (Luteinizáló Hormon) egyensúlyának felborulása. Ezt okozhatja extrém fizikai vagy pszichikai terhelés, elhízás vagy kóros soványság, hirtelen súlyvesztés vagy súlygyarapodás, tünete a szabálytalan vagy elmaradó ciklus.
 • Korai petefészek kimerülés: a petefészkek idő előtt kimerülnek és működésük lassul, leáll. Oka autoimmun eredetű vagy a petesejtek korai elvesztése például genetikai betegség vagy kemoterápia miatt.
 • Hiperprolaktinémia – magas prolaktin szint: oka az agyalapi mirigy abnormális működése vagy okozhatják más betegségre szedett gyógyszerek. A magas prolaktin szint csökkenti az ösztrogénszintet, így befolyásolja negatívan a petefészkek normális működését.

Petevezető betegségei – tubális infertilitás

A sérült vagy elzáródott petevezetőkön a spermiumok nem tudnak feljutni a petesejthez, esetleg a megtermékenyült petesejt nem tud lejutni a méhbe. Okai a következők lehetnek:

 • kismedencei gyulladások, melyek a méhet vagy a petevezetőket érintik, ezt okozhatják fertőzések pl. chlamydia, gonorrhea vagy más nemi úton terjedő betegségek.
 • korábbi kismedencei műtétek, mint például művi terhesség-megszakítás akár spontán vetélés akár méhen kívüli terhesség miatt, egyéb kismedencei műtétek.

Endometriózis

A méhnyálkahártya kóros burjánzása a méhen kívül. Sokféle módon okozhat meddőségi problémát. A méhben a megváltozott környezet (pl. pH) miatt a beágyazódás elmaradhat, a petevezetőn burjánzó szövet akadályozhatja megtermékenyülést, romlik a petesejtek minősége, ronthatja a spermiumok minőségét is. Tünetei lehetnek fájdalmas menstruáció, kismedencei fájdalom

Méh és méhnyak

 • Jóindulatú polipok, miómák, összenövések melyek a megtermékenyülés és beágyazódás esélyét csökkenthetik
 • az endometrium gyulladása, hegesedése csökkentheti a beágyazódás esélyét
 • a méh születési rendellenességei, mint pl. abnormális alak, osztott méhüreg, stb.
 • örökölt rendellenesség vagy a méhnyak sérülése okozhat méhnyaki szűkületet
 • abnormális összetételű nyák a méhnyakban, ami akadályozhatja a spermiumok feljutását a méhbe

Pajzsmirigy alulműködés (hipotireózis)

 • alacsony pajzsmirigy-hormonszint csökkentheti a teherbeesés esélyét

Ismeretlen eredetű meddőség

Néha a meddőségnek semmilyen kézzelfogható okát nem találják a szakemberek, alapos kivizsgálás után sem. Ilyenkor előfordulhat, hogy sok apró eltérés összeadódik és nehezíti a teherbeesést. Más esetben előfordulhat nem megfelelő pszichés hozzáállás a gyermekvállaláshoz mind női, mind férfi oldalon, melyekre pszichológus szakember segítségével érdemes lehet ránézni.

Termékenységet csökkentő rizikófaktorok

Kor: a petesejtek mennyisége és minősége a kor előre haladtával romlik. A legtermékenyebb időszak 20-35 év között van. A 35-37 életév után ,rohamosan csökken a fogamzás esélye és nő a vetélés kockázata, ezért érdemes a gyermekvállalást időben megtervezni, eldönteni.

Dohányzás: a dohányzás (a passzív dohányzás is ide sorolandó) károsítja a méhnyakat és a petevezetőket, növeli a vetélés kockázatát és a méhen kívüli terheség esélyét, felgyorsítja a petefészek öregedését

Súlyproblémák: az extrém túlsúly vagy soványság negatívan befolyásolja a menstruációs ciklust. A normális testsúly (normális BMI index) segíthet rendezni a menstruációs ciklust ezzel növelve a fogamzás esélyét

Alkohol-fogyasztás: A túlzásba vitt alkoholfogyasztás csökkenti a fogamzás esélyét. Érdemes törekedni arra, hogy az alkohol-fogyasztás ne lépje túl a maximum napi egy alkoholos ital elfogyasztását

Táplálkozás: fontos a változatos, rendszeres étkezés, vitamin és ásványianyag-pótlás, kerülendők a speciális diéták, érdemes dietetikushoz fordulni tanácsért

Testmozgás: a mozgás hiánya és az extrém sport/fizikai terhelés is okozhat zavart a menstruációs ciklusban, a megfelelő testmozgás segíthet rendezni a ciklust és jó megoldás lehet a stresszkezelésre is

Stressz: a szervezet naponta ki van téve a környezetünkből érkező, külső stressznek (munkahelyi, családi problémák, pénzügyi gondok stb.) és a szervezetben keletkező belső stressznek (betegségek, , akut és/vagy krónikus gyulladások, gócpontok, vércukorszint-ingadozás, vérnyomás-ingadozás, stb.)

Lelki, pszichés terhelés: a fogamzást lelki folyamatok is gátolhatják, a szülővé (anyává, apává) válás egy komoly lelki folyamat. Érdemes szakemberhez (pszichológus, egyéb terápiás szakemberek) fordulni, ha a fogamzás elmaradásának semmilyen okát nem találják

Megelőzés:

Normális testsúly megtartása/elérése, dohányzás abbahagyása, az alkohol-fogyasztás kontrollálása, táplálkozás rendezése, rendszeres testmozgás bevezetése, stresszcsökkentés és/vagy stresszkezelés, lelki/pszichés háttér feltérképezése szakember segítségével.