Betűméret: A A A

A Klinika története

A Budapesti Egyetem az ideg- és elmebetegségek oktatására 1882-ben alapított tanszéket Laufenauer Károly vezetésével, de befogadó épület hiányában a betegeket más kórházakban helyezték el. Az Ideg-Elmekórtani Klinika Moravcsik Ernő útmutatása alapján a Külső Klinikai Tömb kialakításával egy időben, a Füvészkert szomszédságában épült fel. A munkálatok 1906 őszétől 1908 novemberéig tartottak.

A klinika első igazgatója Moravcsik professzor volt, utána Schaffer Károly, Benedek László, Horányi Béla és Nyírő Gyula vezette a tanszéket. 1957-ben vált külön először a neurológia és pszichiátria, később azonban, mint I. és II. Sz. Ideg-Elmegyógyászati Klinika folytatta működését. 1976-tól a neurológiát és a pszichiátriát egy épületben működő, szakmai és igazgatási szempontból különálló két intézményben művelik.

A Neurológiai Klinika igazgatója 1975-1993 között Csanda Endre, 1993-2007-ig Szirmai Imre volt. 2007-től a klinikát Bereczki Dániel vezeti. 1975-től működik a „Parkinson-központ”. 2001-től a Schaffer Károly Klinikai Neuropatológiai Laboratórium a prionbetegségek központja a II. Sz. Patológiai Intézettel együttműködésben. 

2006 februárjától a Klinikán működik a Szentágothai Tudásközpont és a Semmelweis Egyetem üzemeltette MRI Labor, mely 3 teslás Philips Achieva készülékével morfológiai és funkcionális vizsgálatok elvégzésére alkalmas. 2008-tól a Neurológiai Klinika Molekuláris Neurológiai Központja ideg-, izom- és bőrbiopsziák fény- és elektronmikroszkópos feldolgzását vállaja pl. izomdystrophiákban, myositisekben, vasculitisekben.