organ-nakli02

Tanároknak

Kedves Tanárnő, Tanár Úr!

Szeretném bemutatni a Budapesti Orvostanhallgatók Egyesületének fent megnevezett szekcióját, ahol az Egyesület többi csoportjához hasonlóan lelkes, tanítani vágyó orvostanhallgatók tartanak prevenciós órákat gimnáziumokban, középiskolákban.

Három nagy témát (kb. 45 perc fejenként) tudunk prezentálni:

  • Véradás: nem lehet kellőképpen hangsúlyozni az önkéntes véradás fontosságát, azt, hogy hány emberi élet menthető így meg. Emellett szót ejtünk a manapság egyre népszerűbb plazmaadásról, valamint a biológia érettségin előforduló vérhez kapcsolódó tudnivalókat is átbeszéljük.
  • Őssejt-transzplantáció: itt is meg kell említeni az önkéntes donációt, a folyamat menetét, azt, hogy milyen betegségben lett jelentős szerepe. Képekkel és ábrákkal prezentáljuk a csontvelő-transzplantáció európai és itthoni fejlődését, jelenlegi helyzetét.
  • Szervtranszplantáció: ebben a témakörben előkerülnek a jogi hátterek, az agyhalál fogalma és az, hogy milyen szerveket lehet transzplantálni – pár, az adott szervhez kötődő hozzáfűzéssel. Ugyanakkor alkalmas ez az előadás a szóba jövő szervek átbeszélésére, segítségképpen az érettségihez.

Ezek a témakörök nem szerepelnek az alapoktatásban, így remélhetőleg ki tudunk alakítani egy képet és új ismeretekkel tudjuk bővíteni a diákok tudását.

Az előadásokban általánosságban a következő pontokra igyekszünk hangsúlyt helyezni:

  • Érettségire is hasznos tudás átadása (pl. Rh-összeférhetetlenség, vércsoportok)
  • Figyelemfelkeltő érdekességek
  • A gimnazisták, középiskolások életében előforduló, számukra is fontos témák (pl. plazmaadás)

Amennyiben szeretne tőlünk előadást kérni, kérjük írjon egy e-mailt az orafelkeres.boe@gmail.com e-mail címre. Ezután felvesszük Önnel a kapcsolatot.

Ha felkeltettük az érdeklődésüket vagy felmerült bármilyen kérdésük, kérésük, az alábbi e-mail címen bizalommal fordulhatnak hozzánk:
transzplantkoord.boe@gmail.com

Segítségüket előre is köszönjük!

Huszár Boglárka
Véradás, Őssejt- és Szervtranszplantációs felelős

 

Hallgatóknak

Kedves jelen- és jövőbeli BOE tagok!

Hiába hangzik úgy a szekció neve, mint egy valamire való intézet az első két év tanulmányaiból, ne ijedjetek meg ettől! Ha érdekel a belgyógyászat, haematológia, gyermekgyógyászat vagy a sebészet, találsz hozzád illő témát:

  • minden a vérről (önkéntes véradás, transzfúziók, akár leukaemiák irányába is el lehet indulni)
  • őssejt-transzplantáció, ennek helyzete, fejlődése Európában és Magyarországon
  • szervtranszplantáció (jogi hátterek, agyhalál, miket lehet transzplantálni)

Na és mik történnek évközben?

Természetesen a képzés és egy nálunk történő vizsga vagy egy mentornak kinevezett tag előadásain való részvétel után lehetőségetek lesz gimnáziumokban, középiskolákban előadni a témában – és mivel ezek a témakörök nem szerepelnek a gimnáziumi tantervben, rengeteg újdonságot tudtok átadni. Nem mellesleg tökéletes lehetőség gyakorolni az előadási képességeteket, amire a későbbiekben (TDK, szakdolgozat stb.) nagy eséllyel szükség lesz még.

Mint a többi szekció, mi is részt veszünk az Egészségversenyen.

Évközben segítünk véradások szervezésében, itt  szintén sokat tudtok segíteni.

Ezek mellett mi is igyekszünk érdekes előadásokat szervezni számotokra képzések, továbbképzések gyanánt.

Ha szeretnétek részt venni, kérdésetek van, bizalommal írjatok a transzplantkoord.boe@gmail.com email címre vagy keressetek Facebookon!

Huszár Boglárka
Véradás, Őssejt- és Szervtranszplantációs felelős