Kedves érdeklődő!

A ’Védőoltások és antimikrobiális rezisztencia’ egy újonnan alakult szekciója a Budapesti Orvostanhallgatók Egyesületének és elsősorban középiskolásoknak tart előadásokat az igen aktuális védőoltások illetve antimikrobiális rezisztencia (AMR) témákban, mely témák ismerete elengedhetetlen a mai modern társadalom tagjai számára.

Védőoltás előadás

A 21. században sajnos egyre több országban terjed az oltásellenesség, egyre többször lehet arról hallani, hogy egy a fejlett országokban már eradikáltnak hitt betegség újra felüti a fejét (kanyaró, diftéria). A védőoltást ellenzők nem csak saját magukra és gyerekeikre jelentenek veszélyt a védőoltások elhanyagolásával, hanem a társadalom többi tagjára is, elsősorban azokra, akik valamilyen egyéb egészségügyi okból nem kaphatnak védőoltásokat. Az oltásellenesek legtöbbször álhíreket és félinformációkat felhasználva érvelnek a védőoltások veszélyessége mellett. Ahhoz, hogy eredményesen felvegyük a harcot a terjedő tévhitek ellen, igen fontos az emberek megfelelő tájékoztatása a témában. Előadásunk is a tájékoztatást tűzte ki céljául. Így amellett, hogy egy igen érdekes világba, az immunrendszer, a kórokozók és védőoltások világába nyerhetnek bepillantást a diákok, olyan alaptudást adunk nekik a témában, aminek a birtokában később felelős, önálló döntést tudnak hozni védőoltások tekintetében. Az előadás minden középiskolás osztálynak ajánlott, nem tartalmaz túl sok szakkifejezést, így azok számára is könnyen érthető, akik elsősorban nem a biológia, kémia tárgyak iránt érdeklődnek. Az előadáson részt vevők megismerkedhetnek a passzív és aktív immunizálás, a kampányoltások és önkéntes oltások fogalmával, az oltási naptárral, illetve néhány oltások által kivédhető betegséggel és az oltás elmaradásának veszélyeivel. Ezeken a témákon kívül a diákok egyéb, a védőoltásokkal kapcsolatos kérdéseikre is választ kaphatnak.

AMR előadás

Az antimikrobiális rezisztencia (AMR) egy egyre növekvő és igen fenyegető problémát jelent a mai világban. A WHO mellett sok egyéb egészségügyi szervezet is a terjedő antimikrobiális rezisztencia veszélyeire hívják fel a figyelmet, és cselekvésre szólítják fel az emberiséget a terjedő rezisztencia megállítására. Ennek ellenére a téma sajnos kevés figyelmet kap a civil társadalom részéről. Ennek megváltoztatása érdekében tartunk felvilágosító előadásokat középiskolások számára, hiszen az AMR terjedése ellen nagyon sokat tehetnek ők maguk is. Az előadás az AMR témakörén belül elsősorban az antibiotikum rezisztenciával foglalkozik. Az antibiotikum rezisztencia terjedésében óriási szerepet játszik a nem megfelelő, felelőtlen antibiotikum használat a lakosság részéről. Egyrészt erre a problémára hívjuk fel a diákok figyelmét, másrészt bepillantást nyújtunk az antibiotikum rezisztencia kialakulásának egyéb tényezői mögé. A középiskolások megismerkedhetnek az antibiotikumok felfedezésének történetével, az antibiotikum rezisztencia fogalmával, a baktériumok és a rezisztens baktériumok izgalmas világával, valamint tanácsot kapnak a megfelelő antibiotikum használatra vonatkozóan. Az előadás végére a diákok tudatában lesznek az antibiotikum rezisztencia jelentette veszélyekkel és egyben megkapják a megfelelő információt, ami ahhoz kell, hogy változtathassanak a jelenlegi helyzeten. Az előadás érthetően, szemléletesen mutatja be ezt az igen komplex problémát, így minden középiskolás osztály számára ajánljuk.

Kézmosás és védőoltások

Az előadás érthetően és izgalmas módon ismerteti meg az általános iskolásokat immunrendszerünk működésével, a védőoltásokkal és azok hasznosságával. Az előadás második része a helyes kézmosást mutatja be az iskolásoknak. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy ezeket az ismereteket a gyerekek már általános iskolás korban elsajátítsák. Ha a megfelelő kézmosás megszokássá válik, illetve az oltások fontosságát már ilyen fiatalon belátják, rengeteg későbbi betegség és fertőzés előzhető meg. Gyakorlatilag a kézmosás és a beoltottság ugyanolyan alapvető részei az egészséges életmódnak, mint a rendszeres testmozgás, vagy a gyümölcsfogyasztás. Ezekkel a módszerekkel tehetünk a legtöbbet a fertőző betegségek ellen és egyben nagyon sokat egészségünk megőrzéséért.