Márciusban Együd Dávid lett a Hónap Óratartója, aki harmadéves hallgatóként több mint 440 diáknak tartott prevenciós órát a hónapban.
A tárgyi ajándékok mellett itt is szeretnénk mégegyszer megköszönni munkáját!
Dáviddal készült egy interjú, ezt alább olvashatjátok:

Mikor kezdtél el BOE-zni és mi vett rá, hogy belépj az egyesületbe? Honnan hallottál először a BOE-ról?

2018 októberében léptem be az egyesületbe, mert úgy éreztem, hogy szeretném egy kicsit hasznosabban eltölteni a szabadidőmet. Gimnazistaként mindig örömmel fogadtam, ha egy külsős előadó jött be hozzánk órát tartani, viszont mindig megfogalmazódott bennem az, hogy én mennyi mindent máshogy csinálnék, ha én néznék farkasszemet az osztállyal és nem fordítva.:)
A BOE-ről először akkor hallottam, mikor tavaly véletlen elkeveredtem az educatio kiállításra és ott beszélgettem el az ott standoló BOE-sokkal. Már ott kedvet kaptam, csak akkor még sajnos nem fért bele az időmbe.

Milyen szekciókban vagy leképződve? Mi alapján választottad ezt/ezeket?

Szexprev, szív-érrendszer/tumor, illetve egészségtudatos táplálkozás szekciókban vagyok leképződve, de a legtöbb órát szexprevből tartom. A családomban előfordult mind daganatos, mind szív-érrendszeri megbetegedés sajnos, csakúgy, mint a magyar populáció nagy részében, hiszen ez a két megbetegedés vezető halálok hazánkban, bár megfelelő életvitellel ezek nagy része elkerülhető lenne.
Hogy őszinte legyek, azért kezdtem szexprevet „oktatni”, mert egészen döbbenetes, mennyire rengeteg tévhit kering az emberek körében ezen témakör tekintetében, és ezen szeretnék egy kicsit változtatni.

Az első óratartásaid körülményeire lennénk kíváncsiak: Hogy vetted rá magad, hogy elmenj iskolákba és kiállj a diákok elé? Voltak-e félelmeid/aggályaid? Ha igen, ezek mennyire igazolódtak be?

Egy általános iskolába mentem négy, vagy öt szív-érrendszer prevenciós órát tartani. Igazából, ahogy levizsgáztam, rögtön elvállaltam az első óratartási lehetőséget, szóval nem kellett sokat győzködni magamat.
Az óratartással kapcsolatban olyan félelmem volt csak, hogy mi van akkor, ha nem tudok elég időn keresztül beszélni az adott témáról, illetve, ha nem tudom a figyelmet megfelelően fenntartani. Szerencsére ez az aggályom hamar szertefoszlott, mikor megtudtam, hogy csak 30 perces órák lesznek aznap, így emiatt kicsit megnyugodtam… Majd ahogy elkezdődött az óra, éreztem, hogy érdekli a gyerekeket az, amiről beszélek, sok kérdésük volt és éreztem, hogy értelme van a munkámnak. Végül nagyon kevés volt az a 30 perc, és még minimum két-háromszor ennyit tudtam volna beszélni egy-egy osztálynak.

Milyen gyorsan rázódtál bele az óratartásba? Tapasztalt oktatóként hogyan készülsz fel egy-egy órára?

Szerintem nagyon gyorsan hozzászoktam a szituációhoz, és óráról órára éreztem magamon a fejlődést. Nagyon sokat segített, hogy az órák elején mindig kiosztogattam kérdőíveket a diákoknak, hogy véleményezzék majd az órát. Az így kapott visszajelzésekből rengeteget tanultam, ezt a módszert (pláne az elején) mindenkinek meleg szívvel ajánlom.
Ennyi megtartott órával a hátam mögött, hogy őszinte legyek, már nem különösebben készülök egy-egy óra megtartására, bár mindig próbálok bevinni új elemeket az órákba és ezeket próbálgatni, amik nyílván igényelnek bizonyos mértékű felkészülést.

Mit tanácsolnál azoknak, akik egyenlőre csak kacérkodnak az óratartás gondolatával?

Ne féljenek, nem harapnak a diákok. A legtöbbször nagyon együttműködőek szoktak lenni, fegyelmi problémák pedig nem nagyon vannak, ha pedig mégis, azokat szerintem elég könnyen lehet kezelni.
Ha mégsem mernél egyedül órát tartani, a legtöbb szekciónál szerintem (a szexprevnél biztosan) lehetőség van mentorórára beülni, ahol megnézheted, hogy egy tapasztaltabb előadó hogyan tartja az órat, illetve hogyan kezeli a szituációkat. Illetve párosával is lehet órát tartani, ahol szintén sokkal könnyebb a felmerülő problémákat kezelni

Milyen terveid vannak a BOE-ban a jövőben (akár pozíció, utazás vagy valamilyen szervezői munka)?

Jelenleg az óratartásokat leszámítva 2 konferencia szervezői csapatának is a tagja vagyok, illetve a szexprev szekciónak a koordinátoraként tevékenykedem. Anno szűk 2 hónap alatt sikerült annyi pontot gyűjtenem decemberig, hogy lehetőségem legyen most nyáron kiutazni Lengyelországba cseregyakorlatra, amire nagyon kíváncsi vagyok milyen lesz.
Pozíciót tekintve jelenleg nincsenek nagy terveim, de ez lehet megváltozik a nyár folyamán majd.:) A jövőben is szeretnék főleg, mint aktív óratartó tevékenykedni, mert nekem ez jelenleg rengeteg plusz energiát ad és imádom ezt csinálni.