Beszámoló

A fenntartható jövő érdekében a Semmelweis Egyetem is csatlakozott az Európai Hulladékcsökkentési Hét kampányhoz

 

A minden év novemberében meghirdetésre kerülő Európai Hulladékcsökkentési Hét kampánynak (European Week for Waste Reduction) az elsődleges célja, hogy az önkéntes résztvevők segítségével felhívják a figyelmet a tudatos hulladékgazdálkodásra, a hulladékcsökkentésre és az újrahasznosítás fontosságára.

A 2022. november 19-27. közötti témahét vezérfonala ezúttal a körforgásos és fenntartható textíliák voltak, a mottó: „A pazarlás nem divat!”. Olyan akciók, programok megvalósítására buzdítottuk tehát mi is az egyetemi polgárokat, amiknek a középpontjában a ruhaipar ökológiai lábnyomának csökkentése, a textilek, ruhák újrahasznosítása, élettartamának növelése áll.

Az immár 14. alkalommal meghirdetett témahéthez ismét nagyszerű, egyedi ötletekkel csatlakozott több lelkes egyetemi szervezeti egység is, melyeket röviden bemutatunk az alábbiakban.

A Semmelweis Egyetem Pető András Kar Gyakorló Általános Iskolája, Szakiskolája, Egységes Konduktív Pedagógiai, Módszertani Intézménye és Kollégiuma valamint a Semmelweis Egyetem Pető András Pedagógiai Intézete környezeti neveléssel és hulladékcsökkentéssel kapcsolatos programjaival évek óta csatlakozik a kampányhoz. Az Egészségügyi Menedzserképző Központ szintén nem először jelentkezik saját programmal, ebben az évben – azt ő szavaikkal élve – „együtt szőtték terveiket” a témahét kapcsán.

Hulladékcsökkentési akció a Pető András Pedagógiai Intézeténél

A Pető András Pedagógiai Intézete 5 fős kis közössége, a hét témájához igazodva használt textilekből készített karácsonyi dekorációkat ajtóra, az ünnepi asztalra. Kiegészítő programként ruhavásárt is tartottak a Pető András Kar dolgozói körében, az eseményből befolyt összeget pedig jótékonysági célra ajánlották fel, így nemcsak a környezetvédelem ügyét támogatták, hanem a fenntarthatóság szociális aspektusai is megjelentek a programjukon.

Az eseményről részletesebben a honlapjukon olvashatnak: ITT

 

„Együtt szőjük terveinket” volt a mottója az EMK kézműves délutánjának

Rutinos résztvevőnek számítanak az Egészségügyi Menedzserképző Központ munkatársai is az Európai Hulladékcsökkentési Héten, immár negyedik alkalommal járulnak hozzá a keletkező hulladékok mennyiségének csökkentéséhez valamilyen kreatív módon. Ezúttal kosarakat, különböző használati tárgyakat és egy látványos faliképet készítettek közösen pólófonálból és kimaradt zsinegekből. A pólófonalakhoz természetesen kinőtt, elnyűtt, már nem használt ruhák szolgáltak alapanyagul.

A cél náluk is kettős volt, az edukáció, az újrahasznosítás fontosságának terjesztése mellett az alkotás öröme, a csapatépítés is egyaránt szempont volt az ötlet megvalósításakor. 

További képekért kérjük látogasson el az EMK honlapjára: ITT

 

Sok szép kézműves termék készült a PAK EKPMI-nél tanórai keretek között és a mozgásprogramok alkalmával

Szintén évek óta résztvevői a kezdeményezésnek a Semmelweis Egyetem Pető András Kar Gyakorló Általános Iskolája, Szakiskolája, Egységes Konduktív Pedagógiai, Módszertani Intézménye és Kollégiuma teljes csapata a hallgatókkal, tanulókkal, szülői közösségével együtt. Ökoiskolaként minden ilyen alkalmat megragadnak a szemléletformálásra. Közösen értelmeztek például olyan, a ruhaipar és környezetvédelem kapcsolatában előforduló fogalmakat, mint például a second-hand, a fairtrade textilek, a mikroműanyagok vagy a zöldrefestés (greenwashing). Az évente megrendezésre kerülő Karácsonyi Műhely központi témája is a textilek újrahasználata volt. Itt használt ruhákat, textileket dolgoztak fel és mindenhez ezeket használták, ezekből készültek a szebbnél-szebb dísz- és különböző használati tárgyak, mint pl. nyakláncok, menhelyi kutyák számára fekhelyek és játékok, tányéralátétek, kulcstartók, gyógynövényekkel töltött illatzsákok, csomózó technikával készült karácsonyfák, könyvjelzők, párnák. Mindezek mellett ruhacsere alkalmakat is szerveztek.

 

 

Az Intézmény VII. csoportjában tanuló 2. osztályos gyermekek is lelkesen gyűjtögették már a témahetet megelőzően is a nem használt ruhadarabokat, függönyöket, terítőket, amiket többféle módon használtak újra. Agyagból készített karácsonyfadíszekre például csipke segítségével nyomtak szép mintákat, hármas fonás technikával pedig könyvjelzőket és karkötőket fontak. A csoportba járó gyerekeknek nehezített a finommotorika pontos kivitelezése, ezért ezek a tevékenységek nem csak környezetvédelmi szempontból voltak hasznosak, hanem egyúttal fejlesztették a szem-kéz koordinációt, a differencált ujjmozgást, pontos feladatvégzést és koncentrációt is.

 

Mindezek mellett sok ötletjavaslatot is kaptunk az egyetemi polgároktól, amik közül pl. a ruhabörze, illetve ruhaadományozás merültek fel leggyakrabban. Utóbbi akár az egész egyetemre, egyetemi méretben is kiterjeszthető lehet a későbbiekben.   

Valamennyi egyetemi akció a munkatársak és a hallgatók összefogásával jött létre, komolyabb beruházások és költségek nélkül. A bemutatott programokból is látszik, hogy környezettudatos attitűddel, együttműködéssel és az ismeretterjesztés révén nagy eredményeket is el lehet érni a hulladékcsökkentés területén. Terjesszük tovább a jó gyakorlatokat és tegyünk a jó ötletek megvalósításáért a továbbiakban is!

 

Fogjunk össze!
Előzzük meg a hulladék keletkezését!

Használjuk újra!
Hasznosítsuk újra!
Osszuk meg a fenntarthatóság érdekében!