Az Európai Hulladékcsökkentési Hét idén 14. alkalommal került meghirdetésre, melyhez 2022.11.19-27. között csatlakozott a Semmelweis Egyetem is. Az év témája a körforgásos és fenntartható textíliák avagy „A pazarlás nem divat!”

Az SE Pető András Pedagógiai Intézete idén is részt vett a kampányban. Ennek keretében önkéntesen, saját ötleteinkkel hívtuk fel a figyelmet a tudatos hulladékgazdálkodásra, a keletkező hulladékmennyiség csökkentésére, valamint az anyagok újra hasznosításának fontosságára. Kezdeményezéseink középpontjában a ruhaipar ökológiai lábnyomának csökkentése, a textilek élettartamának növelése állt. A következő tevékenységeket valósítottuk meg a programsorozat részeként:

1. Karácsonyi kreatív dekoráció készítése „elnyűtt” ruhadarabokból/textíliákból
Intézetünk munkatársai használt textilekből (pl. kinyúlt póló, elégetett terítő, foltos függöny, maradék anyagdarabok…) irodai ajtódíszt, illetve kreatív karácsonyfa asztali dekorációt készítettek. Ezek a díszítő elemek új értelmet adnak a kidobásra ítélt anyagoknak, melyek ezáltal szépítik munkahelyi környezetünket, és évről évre újra felhasználhatóak az ünnepi időszakban. Nem utolsó sorban kiváló közösségi, csapatépő program volt a megálmodásuk és elkészítésük. Örömünkre szolgál, hogy az ötletdús alkotási folyamathoz Feketéné dr. Szabó Éva, a Semmelweis Egyetem stratégiai és fejlesztési rektorhelyettese is csatlakozott. 
 
2. Megunt, jó állapotú ruhák csere-beréje
Karácsonyi ruhavásárunk nagy sikert aratott az SE Pető András Kar dolgozói körében. A Hulladékcsökkentési hét során egyre többen kedvet kaptak, hogy saját jó minőségű, mégis használaton kívüli ruháikat, textíliáikat elhozzák. Jó volt látni, hogy a mások által megunt ruhadarabok egy új gazdánál boldog viselőre találtak. A vásáron befolyt összeget jótékonysági célra ajánlottuk fel. 
 
Habár 5 fő munkatárssal kis intézményegység vagyunk, mégis már második éve veszünk aktívan részt a hulladékcsökkentési kampányban. Izgatottan várjuk a folytatást!
 
Fogjunk össze!

Előzzük meg a hulladék keletkezését!
Használjuk újra!
Hasznosítsuk újra!
Osszuk meg a fenntarthatóság érdekében!

Az alkotás folyamatához csatlakozott Feketéné dr. Szabó Éva, a Semmelweis Egyetem stratégiai és fejlesztési rektorhelyettese

Galéria

10kép
Az SE Pető András Pedagógiai Intézete munkatársai az elkészült textil ajtódísszel
Az alkotáshoz felhasznált textilek