Az egyetem munkatársai által beadott védőoltások száma - 2023. január 29.
545342 Összes oltás
2021. ÁPRILIS
Semmelweis Egyetem
Fogorvostudományi Kar
Propedeutikai Tanszék

FENNTARTHATÓ FOGÁSZAT

 

CÉLKITŰZÉS

“Nil nocere – Gyógyítsd a fogakat, ne árts a környezetnek!”

Csak egy Földünk van, melyre a jelenleginél sokkal jobban kell vigyáznunk. Az egészséges száj ugyanis semmit nem ér egy beteg bolygón.

Csapatunk azért alakult, hogy ökológiai szemléletmóddal felvértezve a fogászat minden szegmensét elindítsuk egy tudatosabb, fenntarthatóbb és környezetbarátabb úton.

Ennek érdekében a tájékoztatáson, motiváláson és szemléletformáláson túl célunk a legfrissebb kutatási eredmények bemutatása, valamint saját kutatási projektek kidolgozása a fogászati fenntarthatóság területén.

Azon dolgozunk, hogy munkacsoportunk tevékenysége révén a Semmelweis Egyetem katalizátor szerepet töltsön be az összes magyarországi fogászat zöldítésében.

 

MUNKACSOPORT A KÖRNYEZETTUDATOS ÉS FENNTARTHATÓ FOGÁSZATÉRT

Csapatunk tagjai egytől egyig elhivatott környezetvédők. Eddig a magánéletben és a mindennapokban gyakoroltuk zöldítő tevékenységeinket, azonban most egy rég áhított projektünk valósul meg.

Közösen végzett, elszánt munkánkkal lehetőségünk nyílik a hivatásunk végzését fenntarthatóbbá, környezettudatosabbá tenni, amely által új dimenzióba emeljük a fogászat értékességét.

Munkacsoportunk alakulásakor gondos figyelmet fordítottunk arra, hogy a harmóniát megőrizve a lehető leghatékonyabbak legyünk azáltal, hogy kompetenciáink tekintetében kiegészítjük egymást.

 

PROJEKTEK

FENNTARTHATÓSÁGGAL, KÖRNYEZETTUDATOSSÁGGAL KAPCSOLATOS HOZZÁÁLLÁS, ATTITŰD VIZSGÁLATA A SZAKMABELIEK ÉS A PÁCIENSEK KÖRÉBEN

A KEVESEBB NÉHA TÖBB, DE SOK KICSI SOKRA MEGY!

A környezettudatos viselkedésre, az ökológiai gondolkodásmódra, vagy a mértékletességre való hajlandóságunk az alapvető értékrendünket is tükrözi.
Sokszor nagyszámú, ám egyénenként kicsi változtatás is elég ahhoz, hogy tanúi és mozgatórugói legyünk egy bolygóbarátabb fogászat felsőbb, döntéshozói szintek által is támogatott létrejöttének.

Ahhoz, hogy tudjuk, hová tartunk, tudnunk kell, honnan indulunk.

Reprezentatív felméréseket végzünk a szakma képviselői, illetve a fogászati ellátásra érkező páciensek körében a környezettudatossághoz való hozzáállásáról.

 

FOGÁSZATI HULLADÉKKEZELÉS OPTIMALIZÁLÁSA

Egyelőre nem áll hatalmunkban a hulladékgazdálkodási szervek működését befolyásolni.

Ugyanakkor a működés során képződő hulladékok keletkezésének megelőzésében, vagy csökkentésében, továbbá a tudatos és a törvényi előírásoknak megfelelő szelektálásában és költségoptimalizáló osztályozásában a tettek mezejére tudunk és kívánunk lépni.

Tantervbe illeszthető oktatással szeretnénk már a kezdetektől tájékoztatni a hallgatókat a fogászati ellátás, valamint a rendelők és a klinika működése során keletkező hulladékok útjáról és kezeléséről. Az alapoktól kezdjük az edukálást, az oktatás anyagát pedig általunk gyűjtött és feldolgozott adatokkal támasztjuk alá.

Bízunk abban, hogy ezen mért adatok és számok a zöldítést ösztönző jelleggel hatnak mind a fogászatokon dolgozó személyzet összes tagjára, mind a pályájuk kapujában álló fogorvostanhallgatókra.

 

FENNTARTHATÓ ÉS KÖRNYEZETBARÁT FOGÁSZATI ANYAGOK ÉS ESZKÖZÖK

A mindennapi életben már egyre többen tudatosankerülik a műanyag göngyölegeket és az ezekbefeleslegesen csomagolt árukat.

Ugyanakkor a fogászati ellátás során használatos anyagok és eszközök, továbbá a személyzet és a páciensek védelmét szolgáló védőeszközök (barrierek) jelentős része egyszer használatos, eldobható műanyagból készül, melyek napi használata nagymértékben növeli a praxis ökológiai lábnyomát.
Gondoljunk csak a tucatszámra a kukában landoló műanyag nyálszívó-végződésekre, vagy az öblítőpoharakra.

Elérhetőek már azonban ezeknek a többször használatos, sterilizálható, esetleg újrahasznosított, vagy lebomló, komposztálható alternatívái.

Az otthoni szájápolási eszközök piacán is egyreszélesebb a fenntarthatóbb, zöldebb opciók tárháza.

Küldetésünknek tartjuk ezen megoldások beszerzési forrásainak, hatékonyságának és ökológiai lábnyomának tudományos vizsgálatát, melynek alapján hiteles ajánlásokat fogalmazhatunk meg mind a szakmabeliek, minda páciensek számára.

 

KÖRNYEZETTUDATOS ÉS FENNTARTHATÓ FOGÁSZATOK MINŐSÍTÉSI RENDSZER

Célunk egy országos, állami és magánfinanszírozású rendelőket egyaránt értékelő hitelesített minősítési rendszer kidolgozása.

A minősítési rendszernek köszönhetően objektíven és mérhetően megítélhető egy praxis fenntarthatósági törekvéseinek hatásfoka.

A minősítés által környezettudatos ésfenntartható értékeket valló és közvetítő fogászatok közösségét teremtjük meg.

 

EGYÜTTMŰKÖDÉS, KAPCSOLATTARTÁS,KÖZÖSSÉGÉPÍTÉS

A 24. órában vagyunk, hogy cselekedjünk. Kétségbeesés helyett azonban hiszünk egy új paradigma megszületésében, és szeretnénk lerakni az első építőkockáit egy méltányosabb, ökológiailag fenntarthatóbb értékek mentén szerveződő egészségügyi és fogászati ellátásnak.

“Egységben az erő”

Nyitottak vagyunk az együttműködésre hasonló célokért küzdőszakmai vagy civil szervezetekkel és ágazati szereplőkkel, mind ahazai, mind a nemzetközi erőtérben.

Új szakmai kapcsolatokat keresünk, létesítünk és tartunk fent mind afogorvostudomány, mind pedig a társdiszciplínákat képviselőfelsőoktatási és kutató intézmények szakembereivel.

SOCIAL MEDIA

FONTOS SZÁMUNKRA A HITELESSÉG ÉS AZ ALAPOSSÁG.

Projektjeinket csapatunk tagjanak több éves szakirodalmi kutatómunkája alapozza meg, amelyekből szemezgetve szívesen megosztunk érdekességeket!
Erre a közösségi média eszközeit használjuk.

Follow, like, share. Bízunk abban, hogy a socialmedia csatornáin keresztül hatékonyabbá válik a csapatunk által fontosnak tartott értékek közvetítése!

@semmelweis_susdent

e-mail: kornyezettudatosfogaszat@gmail.com

 

Szerkesztette: Fogorvostudományi Kar Propedeutikai tanszék