Az egyetem munkatársai által beadott védőoltások száma - 2023. január 29.
545342 Összes oltás

A Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ hulladékcsökkentési akciói

 Az Európai Unió minden évben meghirdeti „Európai Hulladékcsökkentési Hét” című kampányát, amelyhez magánszemélyek, intézmények csatlakozhatnak saját akcióikkal.

2019-ben az utolsó pillanatban értesültünk a hulladékcsökkentési hét lehetőségéről, de így is sikeresen regisztráltunk egy környezettudatos szemléletformálást célzó ötlettel, amely a Központ munkatársai és oktatói mellett kiterjedt a hallgatókra is. A novemberi megvalósítás során először széles körű felmérést végeztünk a hulladékkal kapcsolatos ismeretekről, szokásokról, az otthoni és a munkahelyi hulladékterhelés és -gyűjtés különbségeiről. A felmérés alkalmat adott arra is, hogy a megkérdezettek megosszák a témába vágó ötleteiket, javaslataikat. A válaszok összegzése során kiderült, hogy munkatársaink háromnegyede már korábban is annyira fontosnak tartotta a hulladékmennyiség problémáját, hogy saját maga is tett a csökkentésért. A válaszadók még magasabb százaléka jelzett nyitottságot a további változtatások iránt. Ezzel a nagyon kedvező alaphelyzettel a szemléletformálás felől elmozdultunk a gyakorlat felé.

Az intézetünkben folyó, jellemzően irodai munka során legnagyobb mennyiségben keletkező hulladék a papír. Dacára a már korábban is elkötelezett munkatársaink igyekezetének, a helyzet további lehetőségeket rejtett. A kétoldalas nyomtatásra való odafigyelés és a felesleges nyomatok hátoldalának használata már nem volt újdonság. Kiegészítettük ezeket a keletkező kartondobozok mennyiségének csökkentésével és egy – többször meghirdetett – „Ne nyomtass nap!” bevezetésével. A papírmentesen, e-maileken és közösségi média posztok formájában közzétett kampányok eredményeként a felhasznált papírmennyiséget sikerült tovább csökkentenünk.

A munkahelyi étkezés adta a másik fő hulladékcsökkentési lehetőséget. Az otthonról hozott, vagy rendelt ételek dobozai ugyanis meglepő mennyiségben halmozódtak a konyhákban. Arra ösztönöztük munkatársainkat, hogy a dobozokat használják többször, vagy időről-időre ajánlják fel a feleslegessé vált dobozokat olyan kollégáknak, akik tovább tudnák használni azokat.

Emellett folyamatosan odafigyelünk arra, hogy a központi rendezvényeknél az italokat üvegpalackokban rendeljük, megelőzve a PET hulladék keletkezését.

A pandémia helyzetet figyelembe véve a 2020. évi Hulladékcsökkentési Hétre alaposan átgondolt programmal jelentkeztünk. A munkatársaink birtokában lévő tudáskincsre építettünk. Egy speciális receptkönyvet állítottunk össze, amely a konyhai alapanyagok teljes felhasználására illetve a megmaradt ételek újra felhasználására ad gyakorlati tippeket. Például a teába facsart citrom héjából kandírozott citromot lehet készíteni a komposztálás helyett, vagy a megmaradt paprikáskrumpli krumplistészta formájában kerülhet ismét az asztalra. A szakácskönyvet – papírkímélő módon – digitális formában tettük elérhetővé.

Nálunk az Európai Hulladékcsökkentési Hét nem csak hét napig tart, hanem – köszönhetően elhivatott munkatársainknak, hallgatóinknak – kiterjed az egész évre és kihat egész életünkre!

 

Az EMK-Receptgyűjtemény letöltése:

 

https://semmelweis.hu/emk/