Az egyetem munkatársai által beadott védőoltások száma - 2023. január 22.
545262 Összes oltás

ZÖLD EGYETEM PROJEKT

Semmelweis Egyetem
Hallgatói Önkormányzat
2021.

 

BEMUTATKOZÁS

Kedves Semmelweies Polgárok!

Bemutatkozik a Zöld Egyetem Projekt. A Hallgatói Önkormányzat eddig munkája az egyetemen belüli működésre fókuszált, azonban úgy éreztük itt az idő, hogy környezetvédelmi és fenntarthatósági szempontból is csatlakozzunk a nyugati felsőoktatási intézményekhez.

A Hallgatói Önkormányzat ezért útjára indítja a Zöld Egyetem Projektet, melynek keretein belül az egyetem vezetésével összedolgozva kívánjuk csökkenteni közösségünk ökológiai lábnyomát. Tripolszky Bálint minket, azaz Erdélyi-Nagy Blankát és Timár Petrát bízott meg a projekt elindításával, és vezetésével. Mindketten az Általános Orvostudományi Kar hallgatói vagyunk és szívügyünk a környezettudatosság.

A ”Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!” jeligét követve szeretnénk hangsúlyozni, hogy a hétköznapi döntések a környezetvédelem szempontjából milyen nagy jelentőséggel  bírnak.

FŐ CÉLJAINK

Három alapvető célt tűztünk ki magunk elé:

Elsődleges célunk a környezetvédelmi edukáció fejlesztése. Fel szeretnénk hívni a Semmelweis Egyetem valamennyi hallgatójának figyelmét arra, hogy mind individuálisan, mind globálisan felelősséggel tartozunk a környezetünkért.

Ezután az egyéni környezettudatos gondolkodás kialakítása és a mindennapi életbe való beépítése a következő lépés.

Végezetül szeretnénk elérni, hogy a Semmelweis Egyetemen mindenki egységben küzdjön egy szebb és fenntartható jövőért.

TERVEINK

EDUKÁCIÓ

 • Fontos, hogy mindenkiben kialakuljon egy környezettudatosággal is kapcsolatos kritikus gondolkodásmód, ezért az edukáció részeként említenénk, egy új szabadon választható tantárgy létrehozását, amely különösen hasznos lenne azon hallgatók számára, akik közel érzik magukhoz ezt a témát, és még többet kívánnak tudni, illetve tenni a környezetért.
 • Fontosnak tartjuk, hogy a Semmelweis Egyetem polgárai pontos képet kapjanak a Föld jelenlegi helyzetéről, kilátásairól, illetve, hogy mi lokálisan mit tudunk tenni azért, hogy ezen az állapoton javítsunk. Ezért úgy gondoljuk, hogy rendkívül hasznos lenne különböző, a témában jártas előadókat, környezetvédelemért nap mint nap küzdő embereket felkérni, egy-egy színvonalas előadás megtartására.

 • Szeretnénk egy Facebook csoportot létrehozva rendszeres tájékoztatást adni, kapcsolatot tartani és tippeket adni minden lelkes hallgatónak, aki szeretne részt venni ebben a mozgalomban.

KÖZLEKEDÉS

 • Célunk az egyetem polgárainak környezettudatos közlekedésre való biztatása. Annak érdekében, hogy valóban többen válasszanak környezettudatos közlekedési módot, az alábbi tervekkel készülünk.

 • Biztonságos biciklitároló elhelyezése MINDEN egyetemi épületnél, a klinikai tömböket is beleértve. Minket is kellemes csalódásként ért, hogy a kérdőívet kitöltő hallgatók 45,9%-a elképzelhetőnek tatja, hogy kerékpárra váltana ebben az esetben.

 • Lehetőség szerint SEMMELWEIS kedvezmény biztosítása közösségi bicikli és elektromos roller szolgáltatásokra, melyet a hallgatók 61,3%-a venne szívesebben igénybe, ha mindezt lehetővé tudnánk tenni.

 • Budapest-szerte egyre több bicikliút kerül kialakításra, ezért szeretnénk oktatást szervezni a biztonságos városi kerékpározás szabályairól.

ÉTKEZÉS

 • Csak a kérdőívet kitöltő hallgatók közül 334 vegetáriánus, vagy vegán étrendet tartó Semmelweis Polgár van. Tisztában vagyunk azzal, hogy jelenleg az egyetemi büfék kínálata a
  különböző diétát követők számára nem kielégítő. Ezen mindenképp változtatni szeretnénk. Szeretnénk jóval több vegán terméket a büfék polcaira helyezni, ehhez azonban ismét szükség lesz a segítségetekre, hogy elmondjátok nekünk mit hiányoltok igazán, mi pedig megpróbáljuk minél több kéréseteket teljesíteni a büfék vezetőségével együttműködve.

 • A széndioxid -kibocsátás csökkentés érdekében szeretnénk bevezetni az egyetemi éttermekben és büfékben a Húsmentes Hétfő-t, ezzel is felhívva figyelmet a húsipar mértéktelen működésére. Ezt a lehetőséget a konzultációban is felvetettük már, amelyből kiderült, hogy a hallgatók 82,15%-a támogatná a húsmentes hétfőt, amennyiben kellő számú választék lenne hétfőként is a menzákon.

 • Fontosnak tartjuk, hogy minimalizáljuk az élelmiszerpazarlást, ezért a jövőben szeretnénk elhelyezni egy közös használatú komposzt tárolót az egyetemi épületekhez közel, ahova mind az éttermi, mind a hallgatók és dolgozók otthoni konyhai hulladéka gyűjthető lenne. Ezt követően komposzt felhasználásra kerülne egy erre alkalmas helyen.

LE A MŰANYAGGAL!

 • Szeretnénk az egyetem területén minimalizálni a műanyaghasználatot, ezért terveink között szerepel a PET palackok és nem újrahasznosított poharak betiltása. Természetesen alternatívákat fogunk biztosítani, melyet közösen az egyetemi éttermekkel/büfékkel együtt szeretnénk megvalósítani. Számunkra hatalmas örömöt okoz, hogy a konzultációban
  részt vett hallgatók 86,4 %-a teljes egyetértését fejezte ki a műanyagok kitiltásával kapcsolatban.

PAPÍR FELHASZNÁLÁS

 • Céljaink között szerepel, hogy minél inkább csökkentsük ökológiai az lábnyomunkat a szemetelés minimalizálásával is, amit többek között úgy tudunk elérni, ha nagy hangsúlyt fektetünk az újrahasználhatóságra a könyvek terén is. Továbbá szeretnénk, ha a Semmelweis Egyetem kiadójánál minél több tankönyv lenne elérhető olcsóbb formában elektronikus formában, ezzel redukálva a papírfelhasználást. Mint minden eddig érintett témában, ezen a területen is kikértük a hallgatók véleményét, melyből kiderült, hogy 62%-uk szívesen használna digitális tankönyveket a papíralapúak helyett.

SZELEKTÍV

 • Szeretnénk, ha az egyetem területén nagy gyakorisággal elérhető lenne szelektív hulladékgyűjtő egység, ezzel is felhívva a figyelmet a hulladék megfelelő szétválogatásának lehetőségére, valamint a kihelyezett tájékoztató plakátok által egyszerűvé válna mindez. Ebben a témában is nagy segítségünkre voltak a kérdőívre adott válaszok, melyekből kiderült, hogy a hallgatók 97%-a rendszeresebben használná a szelektív hulladékgyűjtőket, amennyiben, abból több kerülne kihelyezésre egyértelmű jelmagyarázattal ellátva.

 • Emellett használt elemek gyűjtésére alkalmas tárolókat is tervezünk elhelyezni az egyetemi épületekben.

EGYÜTTMŰKÖDÉS

 • Annak érdekében, hogy a környezettudatos életmód lehetősége ne csak az egyetem területén legyen biztosított, megkerestünk olyan cégeket és vállalkozásokat, amelyek fő profiljába tartozik a fenntarthatóság. Szeretnénk e cégekkel és vállalkozásokkal, olyan együttműködést kialakítani, amely arra biztatná a hallgatókat és az egyetem dolgozóit, hogy ezeket a helyeket válasszák egy kávéra, ebédre vagy bevásárlásra. Hogy egy példát említsünk: szeretnénk biztosítani, hogy egyre több kávézó adjon kedvezményt azoknak a hallgatóknak, akik a  Semmelweis logóval ellátott többször használatos pohárba kérik italukat.

 • Külön figyelmet fordítunk a Semmelweis Shopban árult termékekre. Már most is számos környezettudatos produktum található meg a polcokon, de ezek számát tovább szeretnénk növelni.

KÖZÖSSÉGI PROGRAMOK

 • Úgy gondoljuk, hogy nem csak az egyetem keretein belül, hanem Budapesten is szükséges elindítani egy változáshullámot egy-egy nagy volumenű projekt segítségével, példát mutatva ezzel, a főváros többi felsőoktatási intézményének, és lakosságának. Hogy pontosan mire gondolunk?

Első lépésként egy egyetemi szinten megrendezett közös faültetésre és szemétszedésre.

 • Továbbá egyre népszerűbbé vált az elmúlt időben a szobanövények tartása a fiatalok körében. Szeretnénk mindezt támogatni, és létrehozni egy „Semmelweis Plant lovers” online platformot, ahol a külföldi és magyar hallgatók, illetve dolgozók megoszthatják tapasztalataikat, segítségeket kérhetnek egymástól, valamint bátoríthatnak másokat, kellemesebb, és
  tisztább légkört teremtve az otthonaikban.

SECOND HAND VÁSÁROK

 • A fenntarthatóság jegyében szeretnénk, vásárokat rendezni az egyetemen, melyeken a hallgatók a már nem használt dolgaikat kidobás helyett, eladhatnák/elcserélhetnék egymással. A kérdőívet kitöltő Semmelweis Polgárok több mint fele, számszerűen 57,8%-a támogatná a second hand vásárokat, és szívesen részt venne azokon.

 • A „gardrób csere”, azaz használt ruha vásárok városszerte nagy népszerűségnek örvendenek, ezért biztosak vagyunk benne, hogy egy egyetemi gardrób vásárra és nagy érdeklődés lenne, ezzel is csökkentve az ökológiai lábnyomunkat.

 • A szobanövények gyönyörű díszei lehetnek egy szobának, gondozásuk pedig remek hobbi és kifejezetten stressz csökkentő tevékenység. Éppen ezért szeretnénk rendezni egy  Semmelweis növény vásárt, ahol a hallgatók is hozhatnak eladásra/cserére szánt növényeket, illetve környezettudatos vállalkozások és növény árusok is részt vehetnének, növelve az elérhető növények listáját.

ZÖLD PONT

Annak érdekében, hogy a hallgatókat motiváljuk a környezettudatosságra és a programjainkon való részvételen egy pont gyűjtést szeretnénk szervezni, melynek lényege, hogy minden alkalommal, amikor a hallgatók részt vesznek egy-egy rendezvényen, vagy egy általunk ajánlott helyen vásárolnak/kávéznak/ebédelnek kapnak egy úgynevezett Zöld Pontot, amit elektronikus formában gyűjtenének a debütáló Semmelweis applikációban, és minden félév végén a pontok értékes ajándékokra lennének beválhatók.

JELENTKEZZ!

Mindig van hová fejlődni, amelyre együtt, sokkal több lehetőség van. Éppen ezért várjuk minden érdeklődő hallgató jelentkezését a Zöld Egyetem Projekt csapatába, hogy együtt  tanulhassunk és a projekttel közösen fejlődve egyre nagyobb részt vállaljunk a környezetünk védelmében. Amennyiben van bármi javaslatotok vagy további ötletetek keressetek minket
bátran, bárki véleményét szívesen meghallgatjuk, továbbá csatlakozzatok a Semmelweis Zöld Egyetem Facebook csoporthoz! Ez egy közös projekt, amiben akkor leszünk igazán sikeresek, ha minél többen részt veszünk benne.

Hisszük, hogy együtt tényleg változást hozhatunk és nagy eredményeket érhetünk el!

Szerkesztette: Hallgatói Önkormányzat