Az egyetem munkatársai által beadott védőoltások száma - 2023. január 29.
545342 Összes oltás

A Pető András Kar Gyakorló Általános Iskolájában és Szakiskolájában 2022. április 20-án egy nagy közös örömteli munka keretében újjávarázsoltuk a kertünket és virágossá tettük az épületet!  

A projektet 2 hónapos előkészítő munka előzte meg, melyből  a gyerekek, konduktorok és az intézmény legtöbb munkatársa kivette a részét. A téli időszak után ott maradt avarszőnyeg, a csupasz kora tavaszi udvarunk, az üresen árválkodó magaságyásaink iskolai összefogásra buzdítottak! Egy lelkes konduktor kolléganő szervezésével és az öko-munkaközösségi tagok bevonásával az egész Iskola és Szakiskola közösen dolgozott ezen a szép napsütéses délutánon.

A falevelek összegyűjtése már az ezt megelőző két hétben megtörtént. A csoportok a konduktív mozgásprogramokba illesztve különböző időpontokban szorgoskodtak a kertben és gyűjtötték zsákokba a faleveleket. A közös virágültetéses délutánon 38 db balkonládát töltöttük meg, 900 liter földet felhasználva, majd  186 tő virágot ültettünk el!  A 7 db magaságyásunkba gyomlálás, felásás után még az iskolaév vége előtt kifejlődő zöldségek – saláta, hónapos retek, lila dughagyma, sárgarépa – kerültek, a gyerekek szorgos kezei nyomán. A magaságyásokat a korábbi években egy pályázat keretében hoztuk létre, hogy mozgássérült gyermekeink részére jól megközelíthetővé, gondozhatóvá váljon a veteményes.

Nagyon köszönjük a támogatásokat, melyek nélkül nem tudtuk volna megvalósítani a Virágos iskola projektet!

Köszönet illeti:

  • A Pető Intézet Konduktív Iskoláért Közhasznú Alapítványt és vezetőjét, Baranyai Doriszt, aki által kaptuk a 186 tő begóniát, 36 balkonládát, 900 liter virágföldet és sok-sok veteményt, amit elültethettünk.
  • A Magyar Gyula Kertészet Szakiskola tanulóit, aki ültették és gondozták, nevelgették a sok-sok begóniát, míg mi el nem ültettük.
  • A kiskerti szerszámokat a MATE- Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem – oktatója Dr. Diószegi Magdolna tanárnő biztosította számunkra.
  • A Hotel Intercontinental középvezetőinek 8 önkéntesét, akik részt vettek a közös ültetésben, ezzel is szorosabbra fonva 2009 óta tartó minket támogató kapcsolatunkat.
  • És természetesen Szalmásné Szekér Erika konduktort, aki az egész projekt megálmodója, szervezője és megvalósítója is volt!

A gyerekek nagy örömmel veszik ki mindezen munkálatokból részüket. Alkalmazva a nevelő, fejlesztő munka során tanultakat, fejlődésüket támogató szükséges és elégséges segítséggel önálló tevékenységekben teljesedhetnek ki. A növényeket azóta is gondozzuk, öntözzük, gyomláljuk. Környezetismeret/biológia tantárgyi anyaghoz igazi élő szemléltetéssel, gyakorlati tevékenységgel kapcsolódik, megerősítve a tantárgyi ismereteket is.  A rendszeres gondozás, öntözés a felelős személyiségjegyek kialakítását is támogatják.

Egészséges táplálkozási iránymutatásunkat is megerősítve várjuk, hogy fogyaszthassák munkánk egészséges zöldségeit.