Elsősorban harmadévtől felfelé várjuk TDK-hallgatók jelentkezését, különösen azokat, akik a szülészet-nőgyógyászat vagy a diabetológia iránt érdeklődnek.

A gesztációs diabetes széles populációt érintő, adott esetben komoly anyai/magzati szövődményekhez vezető terhespatológiai kórkép. Enyhe esetben a cukorháztartás rendellenessége tünetet nem okoz, azonban ez az állapot a 24-28. heti cukorterheléssel hatékonyan szűrhető, és a megfelelő kezelés beállításával a hyperglicaemia okozta szövődmények száma csökkenthető.

Korábban a terhességi cukorbetegség diagnosisa a WHO kritériumai alapján történt. Újabb kutatások (IADPSG) felvetették, hogy ezek a (nem speciálisan terhesekre kifejlesztett) kritériumok elavultak, és a terhességi cukorbetegség kórismézéséhez új vércukor-határértékeket állapítottak meg.

Prospektív kutatásunk 2011-ben a Belgyógyászati – Diabetológiai Osztállyal közösen indult. Célunk annak kimutatása, hogy a régi (WHO) vagy az új (IADPSG) diagnosztikus kritériumok szűrik-e hatékonyabban a terhesség alatt a kóros vércukorháztartást, valamint az egyes csoportokban kezelés hatására vagy anélkül hogyan alakulnak a gesztációs diabetesre jellemző anyagcsere-eltérések és milyen különbségek mutatkoznak a szülés lefolyásában, szülészeti események gyakoriságában.

Eddig ezres nagyságrendű esetszám gyűlt össze igen biztató kezdeti eredményekkel.

Osztályvezető Főorvos: Dr. Lintner Ferenc egy. doc. (szülészet)
Dr. Winkler Gábor prof. (diabetológia)
A kutatásban résztvevő orvosok: Dr. Sóvágó László, Dr. Hazay Máté, Dr. Oláh Roland