A Propedeutikai Tanszék munkáját egy saját fogtechnikai laboratórium segíti, amely nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a hallgatók megismerjék a különböző pótlások készítésének nem csak orvosi, hanem a laboratóriumi oldalát is.

Megtalálható nálunk a fogtechnikus kollégáink munkájához nélkülözhetetlen gipszkeverő és gipszcsiszoló gépek, amikkel megfelelő minőségű minták készülhetnek a gyakorlatokra. Pindex módszerrel készülő szekciós minta készítéséhez pedig egy Pindex gép áll rendelkezésre. A gipszminták beartikulálás után készen is állnak a következő hallgatói munkafolyamatra, legyen szó viaszmintázásról, Adapta sapka készítésről vagy akár teljes lemezes fogpótlás készítése esetén fogfelállításról.

A gipszminták többszöri felhasználhatósága érdekében azokat forrázógép vagy gőzborotva segítségével tudják a kollégáink újra gyakorlatra kész, viasztól megtisztított állapotba hozni.

Az érdeklődő hallgatók láthatják a teljes lemezes pótlás készítéséhez szükséges fogtechnikai berendezéseket: küvettákat, forrázó gépet és prés gépet. Illetve különböző pótlások kidolgozásához szükséges mikromotort és polírmotort is.

A fogtechnikai laboratórium legújabb berendezései közé tartozik egy Bego Varseo S 3D nyomtató és egy fénypolimerizációs kamra. Ezeket elsősorban nyomtatott minták előállítására használjuk, amiket aztán az oktatás során – a gipszmintákat helyettesítve – fogunk felhasználni. Ezek hosszabb élettartamuk, kisebb sérülékenységük miatt tovább használható állapotban maradnak.

Az oktatási minták lecserélésén túl egy – TDK hallgatókat is bevonó – kutatás kezdődött meg a Propedeutikai Tanszéken a 3D nyomtatott minták formatartósságának vizsgálatáról a Digitális Propedeutikai Munkacsoport keretében.