Intézetünk egyetemi tanára, a Molekuláris Onkohematológia Kutatócsoport vezetője elnyerte a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Lendület programjának támogatását. Az újonnan elnyert „Haladó Lendület” pályázatnak köszönhetően a Molekuláris Onkohematológia Kutatócsoport a B-sejtek két gyógyíthatatlan daganattípusának, a follikuláris limfómának és a mielóma multiplexnek korábban nem látott részletességű feltérképezését fogja elvégezni a legkorszerűbb, úgynevezett omikai vizsgálómódszerek és mesterséges intelligencia alkalmazásával. A kutatások eredményei a többi között a betegek pontosabb rizikóbecsléséhez és nagy érzékenységű nyomonkövetéséhez járulhatnak hozzá. A kutatás szinte valamennyi hazai hematológiai centrum bevonásával, egyfajta országos összefogásként valósul meg, továbbá egy ipari partner, valamint külföldi akadémiai partnerek is részt vesznek a projekt megvalósításában.

A Semmelweis Egyetemről további két kutató pályázatát támogatta az MTA 2024. évi Lendület Programja. Dr. Kemény Lajos, a Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika és az Élettani Intézet tudományos főmunkatársa; valamint dr. Mócsai Attila, az Élettani Intézet igazgatójának, a Gyulladásélettani Kutatócsoport vezetőjének kutatócsoportja nyerte el a Lendület program támogatását.

Az alábbi linken olvasható az Egyetem részletes beszámolója.

A Lendület Program a kiválóság támogatására irányul, célja a hazai kutatóbázis erősítése. Kiemelkedő fiatal tehetségek és kimagasló teljesítményű kutatók innovatív, eredeti ötleteken alapuló kutatásait támogatja azáltal, hogy forrást biztosít új téma kutatására alakuló kutatócsoportok létrehozására és fenntartására – írja közleményében az MTA. Lendület Bizottság 2024. június 10-én összesen 21 kutatócsoport támogatásától döntött a bölcsészet- és társadalomtudományok, az élettudományok, a matematikai és természettudományok területéről, 4 milliárd 391 millió 604 ezer forint összértékben.