A tárlat látogatási időben, valamint tárlatvezetések alkalmával tekinthető meg május 31.-ig.

 

A daganatos betegségek gyakoriságuknál fogva a társadalom egészét érintik, beszélni azonban nehéz róluk, a témát félelmek és tévhitek dominálják, melyeken a szakmai edukációs programok csupán korlátozottan képesek segíteni. A vizuális művészet azonban talán egy olyan nyelven képes szólni erről a betegségcsoportról, amely szélesebb rétegekhez is elér. Ez a felvetés volt annak a projektnek a kiindulópontja, melynek keretében 2022 szeptemberétől öt hónapon át orvosok, betegek, pszichológusok és képzőművészek tematikus műhelybeszélgetéseken dolgozták fel a rosszindulatú daganatos betegségek témáját. A beszélgetések célja olyan új műtárgyak létrehozása volt, melyek a rákbetegség különböző aspektusaira reflektálnak. Ezekből a műtárgyakból jött létre a C80 – A rák esztétikája? kiállítás a Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet I. emeleti aulájában, mely 2024 április 5.-én nyitotta meg kapuit. A rendezvényt több, mint 200 látogató előtt Mádai Vivien újságíró, az Elle magazin főszerkesztője nyitotta meg. Az eseményt Bidló Judit egészségügy szakmai irányításáért felelős helyettes államtitkár is megtisztelte jelenlétével. A megnyitó létrejöttét a Rákkutatók Alapítvány támogatta.

A kiállításon hat képzőművész (Albert Ádám, Benczúr Emese, Máté Dániel, Neogrády-Kiss Barnabás, Poór Dorottya, Simon Zsuzsi) munkái tekinthetők meg. A kurátorok Kollár Dalma Eszter és Kovács Kristóf (Sajnos Gergely) voltak. A tárlatot május 31-ig szerda, csütörtök és pénteki napokon 15-17 óra között lehet megtekinteni, valamint tárlatvezetések és egyéb tematikus programok is megrendezésre kerülnek, melyekről a kiállítás social media oldalain keresztül lehet értesülni (Instagram, Facebook). A projekt weboldalán pedig többek között blogbejegyzéseket olvashatnak a kiállítást megelőző workshopokról. A programról számos médium, köztük a WMN.hu és a Qubit is beszámolt.

A soron következő tárlatvezetés május 16.-án lesz 17 órától. A kiállítás zárására május 31.-én 17 órától lesz, mely esemény egyben a projektet összefoglaló nyomtatott kiadvány is bemutatója is lesz.

 

A fotókat Kristóf Balázs és Regős Benedek készítette.

A C80 az EUniWell (European University of Well Being) Seed Fund finanszírozásában megvalósuló “Tackling the taboo of cancer through contemporary art: an integrative education programme that explores the universal human experience of cancer.” c. projekt keretében jött létre. A projekt a Semmelweis Egyetem vezetésével a Firenzei Egyetemmel, Murciai Egyetemmel és a Linnaeus Egyetemmel konzorciumban valósul meg.