A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) 1.5 milliárd forintos támogatásával indul útjára Intézetünk koordinálásával a Magyar Onkogenom és Személyre Szabott Diagnosztika és Terápia Program.

Az NKHIF Versenyképességi és Kiválósági programjának (NVKP) felhívásán győztes konzorciális pályázatunk keretein belül a Semmelweis Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) és a 3D-Histech kft. kutatóival közösen a leggyakoribb daganatos betegségek genetikai hátterének feltérképezésén és ehhez kapcsolódó, új diagnosztikus és terápiás eljárások kifejlesztésén dolgozunk.

A projekt a Semmelweis Egyetem patológus és onkológus szakembereinek, valamint az ELTE bioinformatikai munkacsoportjainak (komplex Rendszerek Fizikája Tanszékének multidiszciplináris kutatócsoportjával) együttműködésére alapozva valósul meg. A kutatásfejlesztési programban résztvevő vállalat (3DHISTECH) a diagnosztikai folyamat automatikus elvégzésére alkalmas eszközöket fejleszt ki és gyárt,

A program keretében meghatározásra kerülnek a magyar populációra jellemző onkogenetikai eltérések. A talált genetikai eltérések korai felismerésére, követésére és a kezelési célpontok meghatározására daganat specifikus molekuláris diagnosztikai panelek kerülnek kifejlesztésre, melyek, szövetmintán, „folyékony biopsziás mintán” és digitális képalkotókon lesznek alkalmazhatóak.

A projekt fő célkitűzése a hazai leggyakoribb daganattípusok (emlőrák, vastagbélrák, melanoma, tüdőrák, valamint máj-, hematológiai- és urológiai daganatok) integratív molekuláris profilozásán keresztül új terápiás célpontok és biomarkerek azonosítása és ehhez kapcsolódó, a mindennapi diagnosztikában alkalmazható technológia- és műszerfejlesztés.

 

 

Bödör Csaba