A Gyógyszer- és Betegbiztonsági Kutatócsoport diákkörös hallgatóink látogatása a Boehringer Ingelheim gyógyszeripari vállalat Bécsi Regionális Központjában

Gyakorlati ismeretek első kézből gyógyszerkutatásról és fejlesztésről, tudományról és a gyógyszeripar működéséről

 

2024. április 15-én a Belgyógyászati és Onkológiai Klinika, Onkológiai Profil, Gyógyszer- és Betegbiztonsági Kutatócsoportjának tudományos diákkörös hallgatóinak mintegy 15 fős csoportja lehetőséget kapott, hogy ellátogathasson a Boehringer Ingelheim (továbbiakban BI) innovatív gyógyszeripari óriás bécsi Regionális Központjába (Regional Center Vienna, Bécs, Ausztria; a továbbiakban RCV). A hallgatókat Dr. Balázs Máté Ádám, a kutatócsoport titkára és Dr. Madarász Bálint, klinikai vizsgálati projekt manager munkatársunk kísérte. A Boehringer Ingelheim egy globális gyógyszeripari vállalat, amely mind humán, mind állategészségügyi területen végzett gyógyszerfejlesztéssel, gyártással és forgalmazással foglalkozik világszerte.


Albert Boehringer által 1885-ben, a németországi Ingelheim am Rheinben alapított vállalat a világ egyik vezető gyógyszeripari vállalatává nőtte ki magát. A cég kiemelt terápiás területei közé tartoznak a légúti betegségek, onkológiai, immunológiai, anyagcsere-betegségek, valamint a központi idegrendszer betegségei. A mai napig családi vállalatként működő multinacionális vállalat méltán híres az innovatív kutatási és fejlesztési erőfeszítéseiről, amelyek célja, hogy áttörést jelentő terápiákat nyújtsanak a betegeknek és ezzel segítsék azok gyógyulását, emellett fontosnak tartják, hogy az egészségügyi szakemberek számára is minél több szakmai és tudományos fejlődési lehetőséget nyújtsanak, ezáltal segítsék azok munkáját. A több mint 130 országban jelenlévő BI az egészségügyi ellátás fejlesztése iránti elkötelezett munkával vált jelentős szereplővé a gyógyszeriparban. /A vállalatról további érdekes információkat olvashatnak az alábbi linkeken: https://www.boehringer-ingelheim.com/hu (magyarul), https://www.boehringer-ingelheim.com/ (angolul) /
A diákjaink látogatása a BI RCV campusának megismerésével kezdődött. A gyár emblematikus „Highway to cell” nevű utcáján végig sétálva érkezett meg a biológiai készítményeket (biopharmaceuticals – biógyógyszerészeti termékek) gyártó üzeméhez, ahol különösen gyógyszerészhallgatóinkat nyűgözték le az ipari gyógyszerkészítés berendezései és folyamatai. Ezt követően az onkológiai kutatóközponti épületben tett látogatás alkalmat adott arra, hogy hallgatóink megismerkedjenek a BI úttörő munkájával az onkológiai terápiák fejlesztésében és alapvető ismereteket szerezzennek az onkológiai elméleti kutatás alapjairól, ami különösen fontos és érdekes volt az onkológiai betegellátással és kutatással foglalkozó Intézetünk diákköröseinek.
A bejárást követően Dr. Ponner Csilla, a Klinikai Fejlesztési Osztály regionális vezetőjének köszöntőjével és előadásával indult a délutáni oktatási program a bécsi Twin Tower Irodaházban. A BI RCV több munkatársa, valamint a magyarországi képviselet orvosigazgatója, Dr. Fábián Zsolt is tartott előadást, megismertetve a diákokat a gyógyszergyártás, fejlesztés és forgalmazás alapjaival. A hallgatóság megismerhette a BI főbb kutatási területeit, jelenlegi gyógyszerportfolióját, klinikai kutatási osztályának munkáját, valamint nem utolsó sorban a kutatócsoport egyik fő területének, a gyógyszerbiztonságnak (farmakovigilancia) a gyakorlati aspektusairól is hallhattak előadást. Emellett diákjaink értékes betekintést nyertek a gyógyszeripari ágazatban elérhető változatos karrierlehetőségekbe, az orvosok, gyógyszerészek és egészségügyi szakemberek számára elérhető szakmai lehetőségekbe. Az egyedülálló kezdeményezéssel a hallgatóink rengeteg hasznos és értékes információval térhettek haza, valamint páratlan betekintést nyerhettek egy innovatív gyógyszergyár mindennapi életébe. A szerzett ismereteket beépíthetik egyéni, tudományos és szakmai fejlődésükbe.
Dank Magdolna Professzor Asszony vezette kutatócsoportnak nem titkolt célja, hogy mind a hallgatóknak, mind az Intézet munkatársainak olyan modern, gyakorlatias szemléletet adjon, ami segíti a szakmai és tudományos fejlődésüket. A jövőben több ilyen lehetőség kialakításán dolgozik Dr. Balázs Máté Ádám a kutatócsoport titkára is, aki több éves gyógyszeripari tapasztalattal tért vissza a klinikai gyakorlatba és kutatásba, és aki emellett különösen fontosnak tartja, hogy azok a hallgatók, akik a kutatócsoporthoz csatlakoznak, első kézből kapjanak, olyan megbízható és magas színvonalú tudást, amely később saját szakmai fejlődésükhöz is hozzájárulhat.

 

Néhány személyes gondolat a résztvevőktől a látogatásról és a tudományos programról:

Dr. Balázs Máté Ádám (a Gyógyszer- és Betegbiztonsági Kutatócsoport titkára):

Amikor csatlakoztam Dank Magdolna Professzor Asszony csapatához közel három éve, akkor azt mondtam Professzornőnek, hogy egyik nagy álmom egy gyógyszerbiztonsággal foglalkozó kutatócsoport megalakítása, és olyan tudományos, szakmai és kutatási együttműködések kialakítása mind akadémiai, mind gyógyszeripari szereplőkkel, ami gyökeresen más és egyedülálló szemléletmódot ad orvosoknak, egészségügyi szakembereknek, kutatóknak és hallgatóknak. Elmondhatom, hogy egy évvel Kutatócsoportunk megalakulása után ez az álom részben már teljesült, köszönöm ezt Dank Professzor Asszonynak és segítő kollégáimnak. Ezzel a látogatással nagy lépést tettünk a kitűzött céljaink megvalósulásához, hiszen a Boehringer Ingelheim vállalattal, mint gyógyszeripari szereplővel is elkezdődhet majd egy olyan jövőbeli együttműködés kialakítása, ami modellként szolgálhat akadémia és ipar együttműködésére, és folytathatjuk az ehhez hasonló események megszervezését. Hallgatóink visszajelzései alapján mindenképpen érdemes folytatni a közös munkát, hiszen a való életből, valós szituációkban és körülmények között szerzett tudás és tapasztalat nagyon fontos a modern, versenyképes orvosi tudás és tudományos szemlélet kialakításához.

 

Kiss Nóra (gyógyszerészhallgató, 3. évfolyam):

Sokkal jobb volt, mint elképzeltem. Az egyetemi órákon tankönyvből kellett megtanulni az ipari gyógyszerészet működését, ám közel sem adja vissza, amit élőben tapasztaltunk. Mint gyógyszerészhallgató a legérdekesebbnek a bioreaktorok megtekintését találtam, izgalmas volt megfigyelni egyes hatóanyagok készítésének háttérfolyamatait. Továbbá segítette megérteni a készítmények milyenségét, ezzel is szélesítve tapasztalataimat, és támogatva tanulmányaimat.

 

Nagy Boglárka (gyógyszerészhallgató, 3. évfolyam):

Hallgatóként a gyógyszergyárakról, illetve a működésükről csak előadásokon hallottam, és látva mindezt a gyakorlatban jöttem rá, hogy mennyire érdekel ez a terület. A gyárépületek közötti idegenvezetés amellett, hogy rendkívül jó hangulatban telt, erre is rávilágított. A délutáni előadássorozat szintén élvezetes volt. Nekem leginkább a betegbiztonságról és a farmakovigilanciáról szóló rész tetszett, mivel ezen területekről az egyetemen még keveset hallottam és emiatt nagyon informatív volt számomra ez az előadás.

 

Angol nyelvű hallgatóink élménybeszámolói

Clement Acquah (medical student, 5th year):

During my visit to Boehringer Ingelheim, initially motivated by the prospect of tourism, I found myself pleasantly surprised by the immersive experience it offered. As a medical student with a keen interest in business, I found the dynamic environment to be both stimulating and educational. Witnessing the magnitude of an individual’s capacity to establish such a substantial company left a profound impression on me. Moreover, encountering medical professionals who had transitioned from clinical practice to roles within the pharmaceutical industry expanded my perspective on career possibilities.

 

Ioshy Montes Chacón (medical student, 2nd year):

I found it particularly intriguing to observe the role of Patient Safety and Pharmacovigilance within a prominent pharmaceutical company like Boehringer Ingelheim. The information presented proved to be immensely insightful and invaluable to our responsibilities as student research associates. Furthermore, engaging in conversation with Dr. Csilla Ponner was profoundly meaningful, particularly given our shared upbringing in Latin America. Her distinct perspective and professional journey were immensely captivating to me. Through our interaction, she imparted invaluable insights into the pharmaceutical industry, particularly its intersection with clinical research as a medical doctor. I gained a deeper comprehension of her pivotal role as the Head of Clinical Development. Dr. Ponner’s remarkable achievements have not only served as a benchmark for excellence but also as a profound source of inspiration for me as I embark on my own medical career in Europe.

 

Divine Ubani (optometrist student, 2nd year):

The Vienna trip was an experience I won’t forget in a hurry. It was my first time visiting a pharmaceutical manufacturer site and to see how these tiny healers are produced is really mind-blowing. The company itself was a site to behold and the history it has behind its back cannot be fathomed. Apart from that connecting with various faculty members in a city like Vienna right on the magnificent Twin Towers was majestic. All in all, I’m going to tell this experience for ages.

Galéria

7kép