A Miómákról

A méh jóindulatú, annak izomszövetéből kiinduló daganata a mióma. A női nemiszervek leggyakoribb daganata. A betegség szinonímái között ismert a fibromióma és fibrioid kifejezés is. Az összes ilyen elváltozás 20-50%-ban okoz tüneteket. Bizonyos adatok szerint az előfordulási gyakorisága 20-25% is lehet a reproduktív korosztályban. A betegség kialakulásának pontos oka az esetek döntő többségében ismeretlen marad. Rendkívül sok adatt bizonyítja, hogy nagymértékben hormon függő (főképp ösztrogének) daganat.

Az esetek egy részében nem okoz tüneteket. A mióma által okozott tünetek rendkívül változatosak lehetnek, melyek a tumor elhelyezkedésétől, méretétől, és a másodlagos elváltozásaitól nagyban függenek.

Annak ellenére, hogy jóindulatú daganatról van szó, gyakran okoz súlyos nőgyógyászati problémát. Többek között vérzési rendellenességek, fájdalmas együttlétek, tartós bő hüvelyi folyás, gyulladásos góc, vérszegénység, kismedencei fájdalom, meddőség, ismétlődő vetlések formájában jelentkezhet. Szülés alatt fekvési, beilleszkedési, tartási rendellenességeket, fájásgyengeséget, akár szülési akadályt is képezhetnek. Ismert a jóindulatú miómagöbök átalakulása rosszindulatú daganatok formájába (leiomyosarcoma), melyek szerencsére ritkább (0,1-0,5%-ban) előforduló jelenségek. Amennyiben ezek a tünetek jelentkeznek, jelentkezzen kezelőorvosánál további kivizsgálás céljából.

Megjelenését tekintve a mióma jól körülírt, kemény, gömbszerű, gócokból álló daganat. A göbök lehetnek egyszeresek vagy többszörösek. Elhelyezkedhetnek a méh belső felületét bedomborító, a méh izomállományát kiszélesítő vagy épp a hasüreg felé növekedő formában.

 

Hogyan diagnosztizálja a kezelőorvosa a miómát?  

A mióma diagnózisához, hüvelyi vizsgálat, hüvelyi vagy hasi ultrahanagvizsgálat szükésges.

Ezen kívül amennyiben úgy ítéljük meg, hogy pontosabb képet kaphatunk a betegségről és az elvégzendő vizsgálat eredménye a kezelés irányát is nagyban befolyásolja, szóba jöhet még curettage (méhnyálkahártya mintavétel), méhtükrözés, 3D ultrahang, MR vizsgálat is.

Amennyiben mióma vagy a betegség gyanúja kerül leírásra, javasoljuk, hogy forduljon ambulanciánkhoz a minél gyorsabb ellátás érdekében.

A Semmelweis Egyetem szakértőkből álló orvosi csapata segít a miómák minél hamrabbi kivizsgálásban és kezelésében, foglaljon időpontot az Időpontfoglalás fül alatt. 

Hogyan kezelhető a mióma?

Nagyon fontos, hogy a betegségnek rengeteg megjelenési formája ismeretes. A modern orvostudományban a miómák kezelése egy kiemelkedően egyénre szabott szakterület.

Amennyiben az Páciens egyéni állapota, élethelyzete, kísérő betegségei a miómák elhelyezkedése, azok mérete megengedi szóba jöhet a rendszersen végzett ellenőrzések lehetősége is.

Legnagyobb jelentőség egyértelműen a sebészi kezelésnek tulajdonítható. A műtétek minden esetben altatásban történnek. Célunk a legkisebb invazivitás szem elött tartása (hastükrözés, méhtükrözés a kisebb műtéti megterhelés, gyorsabb gyógyulás érdekében. A göbök megközelítése tekintetében lehetséges hüvely felöl végzett (méhtükrözés vagy hysteroszkópia), has felöl végzett hastükrözéses (laparoszkópia) műtét. Szükség esetén sor kerülhet nyitott hasi műtétekre is. Lehetségesek szervmegtartó (mióma göb eltávolító) és radikálisabb (méheltávolító) beavatkozások. Természetesen ezen esetben is egyénre szabott a kezelés.

Gyógyszeres kezelések szerepe egyre növekvőben van, azonban még ma is a sebészi beavatkozás előszobájának tekinthető, ahol a cél a mióma méretének csökkentése.

Ismeretesek a méhet vérrel ellátó artéria (a. uterina) embolizációja vagy fókuszált ultrahang kezelések is.

A terápia kiválasztása minden esetben a Páciens egyéni adottságait, egyéni betegségét figyelembe véve, vele közösen meghozott döntés alapján történik.

Mennyibe kerül a kivizsgálás? 

A Semmelweis Egyetem érvényes TAJ kártya birtokában a kivizsgálás és a műtét TB-alapon történik, Önnek ezért fizetnie nem kell. A kiállított beutalók felhasználásával az összes kiegészítő vizsgálatot is el tudja intétézni térítésmentesen.

Milyen miómát tudnak megoperálni?  

Amennyiben a mióma műtéti megoldása szükséges, a mióma előfordulásától  függetlenül, a teljes palettáját meg tudjuk operálni.