Otthon azt láttuk… – Tóth Vajna Gergellyel Cikkünk úgy tűnhet, mint egy zenei ajánló, de tessék csak tovább olvasni! Tóth-Vajna Zsombor és Tóth-Vajna Gergely adott orgonakoncertet augusztusban, a Balatonszárszói Református templomban. Az ikertestvérek közül Gerivel beszélgettünk. (A cikk a www.radiologia.hu honlapon jelent meg.)

tothvajna
Geri, édesapáddal dr. Tóth Lászlóval, már sok interjú készült itt a radiologia.hu berkein belül is, de ha már véletlenül egy szárszói koncert összehozott minket, beszélgessünk most Rólatok.

Mindketten most leszünk ötödévesek a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karán. Emellett Zsombor, a testvérem, most kapta meg a diplomáját a Miskolci Egyetem Zeneművészeti Karán klasszikus orgonaművész szakon és most lesz másodéves a Zeneakadémia csembaló szakán.

Te sem elégedtél meg az orvosival?

Most vagyok én is másodéves az ELTE Skandinavisztika szakán, jelenleg svéd alapszakon.

Hogyan tudtok ennyi mindennel párhuzamosan foglalkozni?

Nagy rutinunk van ebben, hiszen már a gimnázium mellett is jártunk egy másik középiskolába is, a konzervatóriumba. Az is nagy szervező munkát igényelt, mert közben aktívan sportoltunk is. Mindketten párbajtőröztünk. Össze kellett hangolni a délutáni zeneórákat, az edzéseket és az iskolai tevékenységet.

Párbajtőrben is sikeresek vagytok?

Mind a ketten kétszeres országos bajnokok és kétszeres diákolimpiai bajnokok vagyunk. Sikeres periódusa volt ez az életünknek. Ma már nem versenyzünk, csak hobbiként műveljük, nem fér bele az életünkbe. Budapesten az egyetemnek van ugyan saját vívóterme, de ott csak amatőr szintű vívás van, az MTK pálya pedig nagyon sok utazással járna. Valamit fel kellett adni.

Hogyan jött a szárszói orgonakoncert ötlete?

Több éve nyaralunk Balatonszárszón, a rokonságomból többen is sokszor megfordultak erre ugyanabban az időben. Így jött az ötlet, hogy ha már mind itt vagyunk, jó lenne a helyi református templomban – amelynek orgonája is van -, tartani egy koncertet. A helyi szervezők is fogékonyak voltak erre, csak annyi kérésük volt, hogy egy szoprán operaénekenő is társulhasson néhány darabunkhoz. Véletlen, hogy az Ő vezetékneve is Tóth, ezért sokan hitték, hogy a harmadik testvérünk.

Ez volt az első koncertünk Szárszón, főként barokk műveket játszottunk, a Bach család tagjaitól. A testvéremmel van egy „küldetésünk”, hogy a négykezes zenének a repertoárját minél szélesebb körben bemutassuk. Volt olyan koncertünk is, ahol például csak négykezes műveket adtunk elő a barokktól a huszadik századi zenékig (Bach Mozart, Straus, Weiner műveit) A hangverseny jól sikerült úgyhogy kaptunk egy felkérést, hogy csináljunk ebből hagyományt, minden évben nyáron, ugyanebben az összeállításban.

Nemrégiben kaptatok egy másik koncert-felkérést is.

A Magyar-Amerikai Társaság éves multidiszciplináris kongresszusának szervezői kértek fel bennünket, hogy játsszunk a rendezvényen valamit zongorán. Szívesen elfogadtuk a felkérést, sőt még poszterrel is készültünk.

Miről szólt a poszteretek?

A „gastrointestinális vérzések ritka esete – vékonybél varicositások” címmel, egy ritka esetet dolgoztunk fel, amelyből egy oktató jellegű poszter készült.

Követve a családi hagyományt, melyikőtök szeretne radiológus lenni?

Otthon azt láttuk, hogy Édesapánk éjjel-nappal ezzel foglalkozik. Édesapám testvére is radiológus. Mi jelenleg úgy állunk, hogy a testvérem mindenképpen radiológus szeretne lenni, hozzá ez áll legközelebb, nálam ez még nem olyan kiforrott. Engem is érdekel a radiológia, de én más területek felé is kacsintgatok.

Hogyan tervezitek az életeteket az egyetem után?

Sokat gondolkoztunk ezen. Van két unokatestvérünk, közülük az egyik Magyarországon rezidens, míg a másik Németországban. Ég és föld a különbség, megbecsülés és kereset tekintetében is. A szüleink azt szeretnék, hogy maradjunk itthon, viszont a testvéremnek az a terve, hogy a mesterképzéseket külföldön tölti el. Ő mindenképpen szeretne a zenéből kifolyólag külföldre menni, valószínű Németországba. Nekem még nincsenek konkrét terveim. De ha már svédül tanulok, gondolkodtam azon, hogy egy rövidebb időre kimehetnék külföldre tapasztalatokat gyűjteni és megnézni hogyan csinálják kint. Ha esetleg itthon olyanok lesznek a lehetőségek, nagyon szívesen maradnék, már csak azért is, mert benne vagyok az egyetemen a Kerpel-Fronius Tehetséggondozó Programban, amely további távlatokat nyithat az elhelyezkedésemet illetően. ,

www.radiologia.hu

Szerző: Hámor Éva Dátum: 2012-09-01 09:40:01