A téma címe:
Bioinformatics in systems biology and pharmacovigilance

Témavezető neve:
Dr. Ágg Bence Károly, egyetemi adjunktus

Témavezető elérhetősége:
agg.bence@semmelweis.hu

A témát meghirdető intézet:
Farmakológiai és Farmakoterápiás Intézet

Az alábbi kar(ok)ról jelentkezhetnek hallgatók:
ÁOK, GYTK

Az alábbi évfolyam(ok)ról jelentkezhetnek hallgatók:
2. évfolyam, 3. évfolyam, 4. évfolyam

A téma ismertetése, fontos tudnivalók:
„A kutatócsoportunk az elmúlt években, a gyógyszerkutatás területén kidolgozott bioinformatikai, gépi tanulás és hálózatelméleti módszerek alkalmazásának felderítésével foglalkozik. A gyorsan bővülő gyógyszeripari adatbázisok lehetővé tették a mindezidáig hosszadalmas és költséges kísérletek in silico módszerekkel való kiegészítését a hatóanyagfejlesztés, interakciók vagy a mellékhatások felderítésének elősegítésére.
Ezzel párhuzamosan munkacsoportunkban a nagy áteresztőképességű molekuláris biológiai vizsgálatokból származó adathalmazok elemzése történik, melynek célja a kardiovaszkuláris megbetegedések patomechanizmusában központi szerepet betöltő mediátorok felderítése.
Kutatócsoportunk több TDK-s pozíciót is hirdet különböző témakörökben, melyeket érdeklődés esetén részletesebben is ismertetünk.
Lehetőséget biztosítunk a kutatói feladatok otthoni végzésére VPN kapcsolaton keresztül, online vagy személyes konzultációkkal.
Jelentkezni a bioit.pharma@semmelweis.hu email címen lehet.”

A témához kapcsolódó hallgatói feladatok és követelmények:
„Kutatásunk fő célja a már felállított, jelenlegi standard módszerek továbbfejlesztése, melyhez elengedhetetlenek az alábbi lépcsők:
– Tudományos irodalomkutatás: a mesterséges Intelligencia alapú és hálózatelméleti áttörések követése, alkalmazhatóságuk átültetése a gyógyszerkutatásba
– Gyógyszeripari és klinikai vizsgálatokból származó adatbázisok felderítése, megértése
– Nagy áteresztőképességű molekuláris biológiai vizsgálatokból származó adatok bioinformatikai elemzése (RNA-seq, miRNA-seq)
– Interaktóm adathalmazok manuális kúrálása
– Adathalmazok feldolgozására és elemzésére szolgáló szoftvermodulok fejlesztése (C++, R)
– Gépi tanulási módszerek implementálása (Python, Tensorflow), tesztelése, optimalizálása
Szükséges ismeretek:
– Valamely programozási nyelv (C, C++, Java, vagy valamely szkriptnyelv, pl. PHP, Perl, Python stb.) legalább alapszintű ismerete.
– A UNIX (elsősorban GNU/Linux) parancssor használatával kapcsolatban korában megszerzett tapasztalat fontos előnyt jelent.
– Angol nyelvtudás”

A témára eddig lehet jelentkezni:
2025-02-15

– – – – – – – –
Post expires at 11:59du. on 2025 február 15th