Szerkesztő: Bánovics Zsófi

A világnapok több szempontból is hasznosak, számottevőek lehetnek; egyrészt tájékoztató, oktató jelleggel bírnak, másrészt gazdagítják a kultúránkat. A novemberi világnapokat elnézve joggal támadhat egyfajta tipikus „ez mégis ki a fenét érdekel” érzésünk. Habár sokszor állunk szkeptikusan a világnap-titulussal rendelkező eseményekhez, mert unalmasnak vagy elcsépeltnek tartjuk őket, marad pár kivétel, amelyek kellően érdekesnek vagy fontosnak bizonyulnak ahhoz, hogy említést tegyünk róluk. Itt nem épp az európai kereskedelmi napra gondolok (de ha már itt tartunk, azt egyébként november 5-én tartjuk – mondjuk én személy szerint nem, de valakik biztosan), hanem példának okáért a feltalálók napjára vagy a gyermekek jogainak világnapjára. 

Komolyra fordítva a szót, számos olyan világnap kap helyet a hónapban, ami valóban nagy jelentőséggel bír. Két olyan példát hoztam, ami most aktuális. Nem csak dátum szempontjából, hisz nem az lenne a célom, hogy bárkit untassak egy holmi random jelzővel ellátott, esetleg humorosabb témájú nappal; sokkal inkább az időszerű, jelenlegi problémákhoz kapcsolódókat bátorkodtam megragadni. 

Ilyen november 20-a, a gyermekek jogainak világnapja. Az ENSZ közgyűlése 1959-ben ezen a napon fogadta el a gyermekek jogairól szóló nyilatkozatot. Ez olyan jogokat fogalmaz meg, mint a névhez, az állampolgársághoz vagy az oktatáshoz való jog – amelyek valljuk be, esszenciális dolgok, el sem tudnánk képzelni, hogy milyen lenne az életünk, ha ezekkel a jogokkal nem rendelkeznénk 2020-ban. Magyarországon 1991-ben vált kötelező erejűvé. 

Köztudott, hogy a történelem során a gyermekekre apjuk tulajdonaként tekintettek, így az apa döntött tulajdonképpen az egész életükről, akár házasságról, oktatásról vagy munkáról volt szó. Sajnos ma is vannak olyan országok, ahol nem tartják be az említett törvényt, vagy el sem fogadták azt. 

Az UNICEF a világ egyik legnagyobb humanitárius szervezete, fő küldetése az adományszervezés és a gyermekjogok védelme. Több mint 190 országban vannak jelen, lehetőséget nyújtanak arra, hogy segítsünk a kritikus helyzetben lévő gyermekeknek. November 20-a tehát kiemelten fontos, méltán viseli a világnap címet. Felhívja az emberek figyelmét arra, hogy a gyermekek jogait pont annyira kötelességünk tiszteletben tartani, mint a felnőttekét, hisz az, hogy valaki még nem töltötte be a 18. életévét, nem jelenti azt, hogy megtagadhatjuk vagy figyelmen kívül hagyhatjuk a különböző jogosultságait. 

A másik novemberi világnap, amit szeretnék kiemelni, november 25-én van: a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja, hivatalosan 1981 óta. Célja, hogy ne csak tudatában legyünk, hanem lépjünk is fel az ellen, hogy nap mint nap nők ezrei vannak kitéve az erőszak különböző formáinak. Ez általában fizikális, szexuális és pszichológiai formában nyilvánul meg, a következőket öleli fel: intim partneri erőszak (verés, nemi erőszak, emberölés), szexuális erőszak, zaklatás, emberkereskedelem és gyermekházasság. A nemi alapon történő erőszak bárkivel megtörténhet (igen, a férfiakkal is), de vannak különösen kiszolgáltatott helyzetűek: a fiatal lányok, az idős nők, a menekültek vagy az etnikai kisebbségek, hogy néhány példát említsek a sok közül. Elkeserítő, hogy annak ellenére, hogy mindenki tisztában van ezekkel a tényekkel, a helyzet nem változik – épp ellenkezőleg, mintha csak tovább romlana. Néhány ijesztő statisztika, hogy lássuk is, miről van szó:

  • Háromból egy nő tapasztal fizikális vagy szexuális erőszakot élete során, leggyakrabban intim partnerüktől.
  • A világon 750 millió nő a 18. születésnapja előtt kötött házasságot.
  • 2017-ben a gyilkosságok áldozatai közül 2-ből 1 nőt gyilkolt meg nek saját partnere vagy családja vette el az életét, míg ugyanezen körülmények között 20-ból csupán 1 férfit gyilkoltak meg.
  • Az emberkereskedelem áldozatainak 71%-át nők és fiatal lányok teszik ki.

Ez sajnos mindössze pár konkrétum a sok közül, és a lista egyre csak bővül. Van néhány dolog, amit te is meg tudsz tenni annak érdekében, hogy ennek vége szakadjon: 

  • Olvass utána a tényeknek, edukáld magad!
  • Higgy a túlélőknek!
  • Szólalj fel az erőszak bármilyen formája ellen!
  • Kérdőjelezd meg a nemi szerepeket, feltételezéseket! 
  • Tartsd tiszteletben, ha valaki nemet mond! 
  • Ne engedd, hogy mások kihasználják, ha valaki részeg! 
  • Ne az áldozatot hibáztasd, az erőszak semmi esetben sem az ő hibája!

Habár látszólag alapvető dolgokról van szó, ezek mégis nagy változást eredményezhetnek. Ezért is érdemes időnként utánanézni az épp aktuális világnapoknak, hisz veszíteni semmiképp sem fogsz azzal, ha bővíted a tudásodat olyan témákban, amelyek a te mindennapi életedet is befolyásolhatják.