Az előző évtized nem lehetett teljes anélkül, hogy mielőtt véget ért, még egy új globális fenoménnal ne ajándékozta volna meg a világot. Be sem kell mutatnom, hiszen minden 5 perc-hírnévre törekedő influencer és minden sokadrangú sajtóorgánum már rég lerántott a 2019-nCoV megnevezésű koronavírusról minden létező rókabőrt; és nyugodt szívvel kijelenthetem, hogy ha megkérdezném az utca emberét, mitől fél a legjobban, az első válasza jó eséllyel az lenne, hogy koronavírus. A globális fokozott pánikkeltésnek meg is lett az eredménye, hiszen a kínai származású, de egyébként Magyarországon élő polgárok részesülhetnek abban a fajta faji megkülönböztetésben, ami ellen Martin Luther King sikeresen küzdött Amerikában cca. 50 évvel ezelőtt. Arról nem is beszélve, hogy Budapest belvárosában hiánycikk lett az alkoholos kézfertőtlenítő szer számos boltban. Felmerülhet a kérdés, hogy valóban indokolt-e ez a fajta pánikkeltés?

Nem, de a válasz nem ilyen egyszerű: azt vitatni sem kell, hogy egy új és relatíve ismeretlen vírustörzs járványos globális terjedése valószínűsíti, hogy ehhez kellően virulens. Innentől a kérdés az, hogy mennyire veszélyes. Ehhez a cikkhez nagyjából 15-20 külföldi cikket futottam át és egyik sem számolt be olyan esetről, amelyben a vírus extra segítség nélkül vezetett volna halálesethez. Ezt a „segítséget” a már meglévő szív -és érrendszeri, illetve légzőrendszeri betegségek megléte adja a vírusnak, melyre rátevődik a saját súlyos tüdőgyulladás-szerű tünetcsoportja (láz, nehézlégzés, fulladás) és a kettő eredőjeként képes gyilkolni. Ebből az is következik, hogy egy egészséges, viszonylag fiatal egyén ezzel a vírussal szemben kifejezetten jó kilátásokkal indul, míg egy idősebb ember nem. Tekintve, hogy kis országunk lakossága erősen elöregedő, ha nem teszünk semmit ez így is okozhat súlyos károkat, emiatt fontos (lenne) a prevenció. Nézzünk is meg pár prevenciós jó tanácsot:

 

Oltás nincs, mossál kezet! Triviálisnak tűnhet, de az újabb adatok alapján a vírus nem csak cseppfertőzéssel, de feco-orális úton is terjed, sőt bizonyos ideig élettelen tárgyakon is képes megmaradni, onnan meg kényelmesen be tud jutni a szervezetbe, ezért célszerű minden utcai tartózkodás után alaposan kezet mosni. Amennyiben a készlethiány előtt szerencsésen be van stócolva az alkoholos fertőtlenítő, úgy javaslom a szappanos, majd utána alkoholos kézmosást, a fertőzés lehetőségének minimalizálása érdekében.

 

Kerüld el a beteg embereket! Tekintve, hogy ez a cikk egy orvosi egyetemen működő újságban fog landolni, önmagában is elég ironikus a kijelentésem, de értelemszerűen nem az átlagos betegpopulációról van szó. Jelenleg még nincs itthon koronavírus fertőzött ember, így kórházban sem lehet velük találkozni, emiatt tehát ez a pont csak egy későbbi tanács.

 

Ha beteg vagy, maradj otthon! Csak 37,5 fokos lázad van, két köhögés közben még kapsz levegőt emiatt bemész dolgozni vagy tanulni, mert nem lehet távol maradni? Nem csak magadra, de másra tekintettel is kifejezetten veszélyes ez a hozzáállás. Egy nyugodtan kipihent betegség gyógyulási ideje szignifikánsan kisebb.

 

Vitamint betegség előtt hasznos, utána kidobott pénz. Nem jelentem ki kategorikusan, hogy a betegség alatti vitaminfogyasztás egyáltalán nem hasznos, azonban az biztos, hogy a vitaminokat és a gyógyhatású készítményeket kialakult betegség előtt érdemes szedni.

 

Ha 2-3 nap után nem javul a helyzet vagy még romlik is, irány az orvos! A téli vírusok korszakában nagyon könnyű összeszedni valami felsőlégúti vírusfertőzést (itt jegyezném meg, hogy a vírusfertőzés előbb okoz tüneteket és lázat nem feltétlen), amire a legtöbb háziorvos azt mondja majd, hogy bő, meleg folyadék és ágynyugalom a legjobb gyógyszer. Amennyiben az állapot romlik vagy láz fellép, úgy gyanítható, hogy egy vírusos megbetegedés bakteriális felülfertőződéséről van szó, ami már antibiotikummal kezelendő. Az antibiotikumok körültekintő használata pedig elképesztően fontos lenne (de erről majd egy másik cikkben.)

 

 A kutatók a koronavírus jövőjének két lehetőséget jósolnak, az egyik opció szerint megfékezzük, eltűnik, és minden önjelölt civil virológus örülhet, hogy még egy világvégét túlélt, a másik azonban az, hogy az influenzához hasonlóan ez a vírus is a szokásos évenként előforduló téli megbetegedések tagjait fogja gyarapítani. Azonban ezt most még biztosan nem lehet tudni. Amit viszont biztosan lehet tudni, az az, hogy jelenleg is készültség van egy, a 2019-nCoV vírusnál sokkal veszélyesebb vírus miatt, ez pedig az influenzavírus. A fentebb leírt tanácsok értelemszerűen nem csak a koronavírus esetén működnek, hanem minden más virális vagy bakteriális eredetű betegség esetén használhatók.

 

Az utolsó tanácsom az lenne, ne üljetek fel a pánikvonatra, higgadtan járjatok a dolgok végére, és ne higgyetek el mindent elsőre, amit az interneten láttok vagy hallotok.