A szorgalmi időszak kezdetével elindult a QR-kód alapú oktatói munka hallgatói véleményezése (OMHV) és az előadások látogatottságának regisztrálása.

A Semmelweis Egyetem Hallgatói Önkormányzata még 2018 novemberében vetette fel a kérdést, miszerint az előadások kötelező látogatása segíti-e a hallgatók számonkérésre való felkészülését. Az eredményből az az általános vélekedés tükröződött, hogy az előadásokon vezetett katalógus, ezzel az előadásokon való részvétel kötelezővé tétele és a félév végi aláírás megadásához kötése a hallgatók számára indokolatlan döntés.

Az új curriculum reform értelmében a 2019/2020-as, jubileumi 250. tanévtől kezdődően megszüntették az előadások látogatottságának kötelezettségét, ennélfogva a katalógus törlésre került.

A tanév első felében az előadások látogatottságának felmérése (visszamérése) nem is volt terítéken. Az órát tartó intézetek tehát csak empirikusan jegyezhették, hány hallgató jelent meg az előadáson. Az objektív, hatékony mérésre a tavaszi szemeszter elején bevezetett, QR-kód alapú jelenlét-regisztráció ad lehetőséget. A rektori kérés, illetve dékáni levél, majd a tanulmányi felelősök Neptun-üzenete is részletezi a regisztráció menetét.

A folyamat úgy zajlik, hogy az előadás meghatározott pontján egy hatalmas QR kód jelenik meg a kivetítőn 15 másodpercig. A hallgatóknak ezt lehetőségük van telefonjuk kamerájának segítségével beolvasni. A kódolt linken pedig jelezhetik részvételüket az előadó és a szervezeti egység felé.

Fontos azonban eloszlatni azt a tévhitet, hogy a jelenléti ív visszalopózott az előadásra, és a jelenlét regisztrálásának elmaradása esetén következményekkel számolhatnak a hallgatók a vizsgaidőszakban. Ahogy az egyetem Hallgatói Önkormányzata kiemelte:

 

“Szeretnénk megnyugtatni mindenkit, hogy a közelmúltban kiküldött dékáni levél, miszerint a kezdődő szemeszterben az előadásokon QR-kód alapján fogják nézni a részvételt, nem egyenlő a katalógussal. […] Az aláírás feltétele továbbra sem lesz az előadások látogatásához kötve…”

A kiírás szerint a regisztráció célja az oktató egyéni értékelésének lehetősége és az előadás látogatottságának statisztikai jellegű, retro- és prospektív megfigyelése, elemzése. Az oktató értékelésére azonban további lehetőség is adódik: az Általános Orvostudományi Karon a fentihez hasonló folyamatban (egy másik kód beolvasása után) a tantárgy aktuális előadóját lehet véleményezni anonim módon. Ennek célja az, hogy a jövőben az előadásokat úgy szervezzék meg, hogy az a hallgatóknak minél inkább a tananyag elsajátítása iránti érdekét szolgálja.

A körülmények teljességéhez hozzátartozik az is, hogy csak az Általános Orvostudományi Kar elméleti képzésében tanuló első- és másodévesek igen szerény aránnyal tudták a kódolt linkeket megnyitni, mivel ezek vagy nem kerültek megfelelően (sikeresen) kivetítésre, vagy a kód beolvasása után a hivatkozás nem funkcionált. A Hallgatói Önkormányzat ennek tudatában arra bíztatja a hallgatókat, hogy fejezzék ki véleményüket a jelenlegi rendszerről, és vegyenek részt az erről szóló fórumon. A Hallgatói Önkormányzat Facebook-bejegyzését alább meg is osztjuk:

A jelenlegi rendszer egyaránt hallgatók és önkormányzati képviselők szerint sem a legmegfelelőbb keretek között működik. A fórum célja volt, hogy a HÖK megismerje a hallgatók ezzel kapcsolatos véleményét és javaslatait, hogy a lehető leghatékonyabb folyamatot tudja biztosítani az előadások zavartalansága érdekében, ugyanakkor a megfelelő véleménynyilvánítás biztosítására.

Frissítés (2020. február 6.): A meghirdetett hallgatói fórumon felszólalt prof. dr. Kellermayer Miklós, az Általános Orvostudományi Kar dékánja, illetve Szögi András László, a rendszer fejlesztője. Elmondták, a QR-kód alapú jelenlét-regisztráció és véleményezés egy új rendszer előfutára: jelenleg a program két hetes tesztidőszakban van, ezért tapasztalhatók fennakadások, hiszen a felmerülő problémákat és hibákat a rendszer kidolgozásával és programozásával egy időben kell javítani. Később azonban olyan hallgatóbarát lehetőségek nyílhatnak meg, mint a gyakorlatokon vezetett katalógus kiváltása vagy akár önálló applikáció fejlesztése.

Kellermayer Miklós megerősítette, hogy valóban prof. dr. Merkely Béla rektor kérése volt, hogy a beolvasás során a Neptun-kód rögzített és visszakereshető legyen, azonban kezességet és garanciát vállalt arra vonatkozóan, hogy ez nem hordoz semmilyen következményt sem a tárgy elfogadása (aláírás), sem pedig annak teljesítése (számonkérés) szempontjából.

Kiemelte, hogy a tanév elején elfogadott Tanulmányi- és Vizsgaszabályzat (TVSz) kiemelt és túlzott figyelemmel kezeli az előadásokon való részvétel ellenőrzését, azonban nem szabályozza azokat a tárgyakat, amelyek esetében nincs gyakorlati oktatás, illetve nem jár el megfelelően több hasonló joggyakorlati helyzetben.

A Hallgatói Önkormányzat alelnöke kijelentette, a HÖK mindent megtesz, hogy a hallgatókat a rendszer bevezetésének vagy használatának során semmilyen hátrány ne érje, így Kellermayer dékán úr és a Hallgatói Önkormányzat hitelesen állhatja útját az esetleges oktatói visszaéléseknek.