Először az Elméleti Orvostudományi Központban, majd sorra az egyetem más kiemelt helyszínein is lehetett találkozni a tüdőt ábrázoló, dohánytermékeket váró dobozzal. A tüdő még nem telt meg, de a gerillamarketing felhívta a figyelmet az egészségügyi egyetemi hitelesség fenntartására.

A dobozok ötlete még az előző félév elején fogalmazódott meg a Hallgatói Önkormányzatban. A munkálatok és a tervezési folyamat elindult, ugyanakkor a koncepció még nem volt világos. A tervezők kész 3D-tervekkel álltak elő már februárban, de a projekt a prioritások listáján az újonnan felmerülő, fesztiválszervezéssel kapcsolatos problémák és nehézségek miatt a sokadik helyre esett vissza, így a megvalósítás végül elmaradt.

A terveket azonban a HÖK alkalmasnak látta arra, hogy az Egészségfejlesztési Központtal egyetértésben kampányoljon a dohányzás káros hatásai mellett. Az Elméleti Orvostudományi Központ (EOK) vezetése az utóbbi időben határozottabban állt ki a dohányzás ellen, ez már a Nyári Egyetem során látható volt. Így logikusnak tűnt először itt elhelyezni a gyűjtőket. Az EOK-ban található intézetek, illetve tanórák majdnem minden kar tanulmányi és curricularis igényeit kiszolgálják, így az egyetem fiatal hallgatóinak jelentékeny része láthatja a kihelyezett dobozokat nap mint nap. Az EOK után más egyetemi épületek következtek és vannak tervben továbbra is: olyan közösségi terek, mint a NET aulája, az ETK Vas utcai épülete vagy az egyetem központi épülete az Üllői út 26.-ban.

A gyűjtők, már elfoglalva helyüket az EOK-ban.

A gyűjtők célja az elmúlt fél évben változott, az alapkoncepció azonban ugyanaz maradt: figyelemfelkeltőbb módon célozni a leszokásra (nem) törekvő egyetemistákat. Ez egy fesztivál keretében lényegesen nagyobb célcsoport, a Semmelweis Egyetem hallgatói esetében viszont sokkal inkább tartjuk előrébb valónak a hitelesség megőrzését. Egy egészségügyi egyetem hallgatói akkor válnak mások szemében hitelesnek, ha élen járnak többek között az egészségmegőrzésben. Így az erre vonatkozó tanácsokat hatékonyabban és hihetőbben tudják kommunikálni.

Rengeteg példaértékű, az egészségügyben dolgozó munkatársat tudunk mondani (e cikk írójának személyes példaképe az a sebész rezidens, aki egy versenyen, miután elsősegélyt nyújtott egy összeesett futónak, még szintidőn belül teljesítette a maratont), és ismerünk olyanokat is, akik ellentétes magatartásukkal hiteltelenné válnak mások szemében. A dohányzás elleni egyetemi kampány olyan lehetőséget kínál, amely nem néz megvetően azokra, akik valamely függőségben szenvednek, ugyanakkor támogatja mentális és testi egészségük megőrzését és helyreállítását.

Ehhez kapcsolódott a november 21-i flashmob is, amely az Egészségfejlesztési Központ tervei alapján valósult meg, és amelynek célja az volt, hogy pontos időt adjon a dohányzással küzdők számára a leszokás kezdetéhez. A “majd leszokom”-hozzáállás helyett egy konkrét dátumot szabtak ki: Csatlakozz országszerte azokhoz az ezrekhez, támogasd azokat, akiknek november 21-én lesz „Az első nap” egy egészségesebb, dohányzás- és nikotinmentes életben!, olvasható az esemény meghívójában. A flashmob során a hallgatók egy dobogó szívet formáltak meg, elsősorban a dohányzás szív-érrendszeri kockázatára hívva fel hallgatótársaik figyelmét.

A Hallgatói Önkormányzat meg nem nevezett munkatársa felhívta a figyelmet, hogy a kihelyezett gyűjtőktől nem azt várják el, hogy alig néhány nap alatt tele legyenek nemhasznált dohánytermékek csomagolásával, sokkal inkább ez egy állandó transzparens, melynek feladata tudatosítani az egyetem hallgatóiban és dolgozóiban a dohányzás ártalmasságának fontosságát.

A dohányzás káros hatásairól több éve született konszenzus, azóta több Európai uniós és magyar állami hatályú jogszabály erősítette meg a dohányzás visszaszorítása érdekében. A legutóbbi lépések közé tartozik Lázár János nemdohányzók védelméért felelős miniszterelnöki biztos (aki a múlt félévben egyetemünkön is látogatást tett) javaslata a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításával és a nemdohányzók védelmével összefüggő egyes törvények módosítására, a hír 2019 nyarán volt olvasható a magyar sajtóban.

Az egyetemen eddig nem volt erre kidolgozott stratégia. A Hallgatói Önkormányzat vezetősége bízik benne, hogy a kihelyezett gyűjtők hatására az egyetemi polgárok számára gondolatébresztő lesz eddigi szokásuk elhagyására illetve el nem kezdésére.