Pár éve még meglepődve vehettük észre, amikor az első aprócska miniszobor felbukkant a Bem rakparton – az a bizonyos Főkukac amely a Dunát kémleli. A Ho-Ho-ho horgász mesebeli figuráját később újabb ismeretlen eredetű kis szobrocskák követték: a Széll Kálmán téri Mekk Elek, vagy a Várban kémlelő Kockásfülű nyúl, és még sorolhatnám.
Mára már rohamtempóban bővül a város miniszobrainak listája és alkotójuk kiléte is ismert: Kolodko Mihály az ungvári születésű szobrászművész alkotásai ezek. Kolodko kezdetben Ungváron készítette „gerillaszobrait” – azért is szokás az aprócska műalkotásokat így nevezni, mert önként, „suttyomban, suba alatt” helyezi ki őket a közterületre, ezzel meglepetést okozva az arra tévedt járókelőknek. Később, mikor családjával Magyarországra (Vácra) költözött Budapesten folytatta eme nemes hagyományát – az első szobrot, a fentebb is említett Főkukacot családjával helyezte ki a Duna partjára. 
Valószínűleg már Te is felfedezted magadnak a „Kolodko minik” számos darabját! Ha pedig újdonság számodra, itt a lehetőség egy egyetemi nap után felkutatni ezeket a kis csodákat! Az elmúlt nyáron sok új alkotással bővült a repertoár, s az internetes közösség körében is igen nagy népszerűségnek örvendenek a méretükből adódóan bujkáló, ugyanakkor megtalálásukra vágyó szobrocskák. Ezen felbuzdulva mi is segítünk kicsit képbe kerülni, mik – milyen apropóból, és hol találhatóak szerte a fővárosban.
 
Főkukac
Lelőhely: Dunapart felső rakpart járdája mellett a budai oldalon a Halász utcai villamosmegálló közelében

A bevezetőben már sok minden kiderült, többek között, hogy a gerillaszobroknak ez a legelső és legismertebb darabja hazánkban. Olyannyira, hogy évszakfüggően az erre járók néha fel is öltöztetik a szobort – nem ritka, hogy télen sapkát és ruhát is kap. Az Ungváron talált miniszobrok között is megtalálható a Főkukac, mely az Ung folyót kémleli, ennek egy párja a budapesti példány. Kolodko elmondása szerint a magyar gyártású mesék igen meghatározóak voltak gyerekkorában, mint ukrajnai peremvidéken élő félmagyar család sarja. Ráadásul a helyszín is tudatos, hiszen minden egyes szobor elkészítésekor a megformázott alak és a hely teljes egységet alkot, így az ötlet együttesen születik – erre az egyik legjobb példa a Főkukctól nem messze lévő következő alkotás:
 
Tank
Lelőhely: A Batthyány tértől pár lépésre dél felé, ugyanígy a járda mellett

A Tank szintén a Bem rakparton található, szinte egy kőhajításnyira a Főkukactól (ha Te magad szeretnéd megkeresni, annyit segítünk, hogy a Batthyány tér irányában) a helyszín pedig nem más, mint az egykori Kossuth gyaloghíd budai hídfője. 2017 óta áll itt, az ‘56-os megszállás jelképéül. Érdekesség, hogy a jelenleg itt lévő bronzdarab nem a 2017-es szobor, mert a piciny szobor készítésének egyik hátulütője, hogy a színesfémre vágyók és a magánbirtoklásra törekvők könnyen magukévá teszik. Hálásak lehetünk Kolodkonak, mert az eltűnést követően pótolta a műalkotást – újra kiöntötte a bronzszobrot, de picit azért módosított rajta, hiszen mindig egyedit akar adni a közönségnek.
 
Rubik kocka
Lelőhely: A Tank és a Kukac között a felső rakpartról levezető lépcső korlátjának déli oldalán

Még mindig a Bem rakparton járunk valahol a Főkukac és a Tank között. A Rubik kocka 2014-ben ünnepelte a 40. évfordulóját – ennek alkalmából került ki (most segítünk) egy alsó rakpart felé vezető lépcső lejáratára. Az elhelyezés kiváló kompozíciót alkot a háttérben álló Parlamenttel – hungarikum a négyzeten!
 
Mekk Elek
Lelőhely: Széll Kálmán tér 17-es villamos megálló a Széna tér felé pont a Vérmező út felé vezető lépcső aljában

A következő mesefigura sincs oly messze – a Széll Kálmán téren járunk, az egyik villamosmegálló szomszédságában. Mekk Elek is az alkotó meseszeretetének szülötte. talán a Főkukac után ez a második legismertebb budapesti gerillaszobor. Dunaparti testvéréhez hasonlóan, Őt is szeretettel öltözteti a közönség – ottjártunkkor épp „nyakkendőt” kötöttek neki az arrajárók, amit néha szintén meglovasítanak az enyveskezű járókelők…
Érdekesség: ha a felújított tér utcabútorain körbe nézünk, észrevehetjük, hogy nem ez az egyetlen miniszobor, viszont mind közül a legegyedibb, hiszen a Széll Kálmán tér tele van apró bronz csigákkal. Az egyszerű járókelő hihetné, hogy ezek is gerillaszobrok, azonban itt más a helyzet. A csigák a tér felújításakor megrendelésre készültek és céljuk a gördeszkások letelepedésének dekoratív megelőzése volt.
 
Kockásfülű nyúl
Lelőhely: A sikló felső állomásánál a kilátóteraszon

A szintén meséből ismerős repülő nyuszi a várban kémleli a pesti panorámát az erre járó sok-sok turistával együtt. Ottjárttunkkor is több percnyi várakozás kellett, mire a nappali turista-csúcsforgalomban sikerült lencsevégre kapnunk, itt viszont inkább a helyi lakosok körében örvend nagy becsnek, mert a turisták a várhegy panorámájától megigézve szinte észre sem veszik, van, hogy rákönyökölnek… Pedig mesehősünk is éppúgy jelképes e helyen, hiszen épp távcsövével kémleli a Lánchíd és a Clark Ádám tér gyalogosait.
 
Piszoár
Lelőhely: városligeti tó, Széchenyi-fürdő felőli oldalán, a felső korlát oldalán

Kolodko szeret más kortárs művészek híressé vált „alkotásaira” reflektálni. Ezek közül a Városligetben található piszoár az első. Valószínűleg sokunknak felrémlik még a közoktatásban a művészettörténet órák különös szereplője – Marcell Duchamp Kút című „műalkotása” mely egy 90 fokkal elfordított szaniter boltban is kapható szignózott piszoár. A „Kút” később igen nagy értékűvé vált a művészpiacon „egyedisége miatt”. Erre a klisére dobott fricskát Kolodko nem máshol, mint a Városliget legvízközelibb helyén, a tó Vajdahunyad vár felőli oldalán, egy kőkorlát oldalára helyezve.
 
Breki
Lelőhely: Szabadság tér belső gyalogos körív mentén, a Hütte (volt MTVA) felőli oldalán

Segítség nélkül talán a korábbi szobrok közül ezt a legnehezebb megtalálni, hiszen oly nagy a Szabadság tér. Ha viszont belegondolunk a művész filozófiájába, miszerint a műalkotás és az elhelyezés egységet alkot, már kissé könnyebb dolgunk van! A Béka a néhai Muppet Show egyik sztárja, mely a tengerentúli televíziós műsorszórás gyermeke. Ezek alapján nem csoda, hogy Brekink a volt MTVA épülete előtt ül és az amerikai nagykövetség felé tekint. Sajnos Ő is a színesfémtolvajok áldozatává vált, így többször is pótolni kellett.
Herzl Tivadar
Lelőhely: Az Astoriától nem messze a Dohány utca-kiskörút sarkán, a biciklitároló mellett, a trolivezetéket tartó oszlopon

A belvárosban járunk az Astoriától nem messze, a zsidó negyed bejáratában. Nem csoda, hogy ide került a híres zsidó író Herzl Tivadar szobra, kivételesen nem kőre, hanem egy fém oszlopra hegesztve. Az elhelyezés itt kettős: A műalkotás motivációja eredetileg egy fénykép volt melyen az írót kerékpárral ábrázolták, ebből adódóan a gerillaszobrot a biciklitároló közelébe helyezte el Kolodko úgy, hogy ha a szoborral szemben állunk, a háttérben pont Herzl Tivadar egykori háza álljon.
Öngyilkos mókus?
Lelőhely: Nagykörút-Falk Miksa utcai sarok, a Colubmo szobor mögött, a trafóállomás tövében

A Jászai Mari tér környékén járunk, a Falk Miksa utcában pont a Columbo szobor mögött. Talán passzol is a bűnügyi helyszínhez a pisztolyt tartó állat, kiegészítve a nyomozó alakját egy bűnténnyel, hadd legyen min törnie a fejét – itt megoszlanak a vélemények, pontosan milyen élőlényt ábrázol a szobor: mókus, ebihal??? Az emberi cselekedeteket végző állat motívuma szintén egy kortárs művészre való reflektálás: ‘Ars longa vita brevis’ vagyis ‘A művészet örök, de az élet rövid’ filozófia Maurizio Cattelan olasz művész 1996-os Bidibidobidiboo című installációjára utal.
 
Lisa Simpson
Lelőhely: A Margit híd pesti hídfőjénél a hídra vezető gyalogos járda mentén, egy oszlopon a 2-es villamos végállomásának magasságában

Idén nyári műalkotásról beszélünk, kronológiailag talán ez az utolsó előtti a gerillaszobrok közül – ugyanis az ezt követő miniszobrok már önkormányzati megrendelésre készültek. Az idei nyár egyik legérdekesebb darabja, hiszen elsőre nem is hinnénk, hogy ez egy „Kolodko mini” – színes, festett, teljesen kilép a bronz szobor-imázsból, ráadásul szokatlanul egy oszlopra lett csavarpánttal felrögzítve, nem messze korábbi mókusunktól a Jászai Mari téren. Az amerikai animációs film sorozatból szinte mindenki ismeri Lisa Simpsont (Simpson család) így a motívum nem szorul további magyarázatra, elemzésre. Eddig talán ezt a legkönnyebb megtalálni – a 2-es villamos végállomása környékén keressétek!
 
„Libidó”
Lelőhely: Dunakorzó – A festő szobortól 50 m-re délre a korlát tövében

Újabb fricska a kortárs művészeknek egy magyar csavarral megfűszerezve. Aki a modern művészetekben járatos, ismerheti Jeff Koons nagy port kavaró fémes hatású óriás méretű „lufikutyáit”. Aki kevésbé járatos, de szereti a filmeket – az Éjszaka a múzeumban 2-ben vehette észre, a Smithsonian Intézet kiállított tárgyai között. Felmerülhet a kérdés, vajon mit keres egy kutyagumira emlékeztető „kutyus” egy telt idomokban végződő csontot bámulva a Dunakorzón? A megoldás Jeff Koons élettörténetében található: a művész nagy szerelme nem más volt, mint a magyar származású Ciccolina (Staller Ilona), aki budapesti éveinek nagy részét pont itt a Dunakorzón töltötte.
 
Amikor a gerillaszobrokból felkérésre készült miniszobrok lesznek: 2019 nyara nagy változást hozott a miniszobork megjelenésében – az eddig random váratlanul érkező apró bronz alkotások közül az utóbbi négy Erzsébetváros megrendelésére készült:
 
Búvár
Lelőhely: New York kávéház Dohány utca  – Osvát utca sarok

A legenda szerint a New York kávéház nyitásakor akkora népszerűségre tett szert a költői körökben, hogy Molnár Ferenc (Pál utcai Fiúk) fogta a vendéglátóipari egység kulcsát és a Dunába hajította, azzal a felkiáltással, hogy a New Yorkot sosem szabad bezárni. Természetesen ez csak mese, de a korabeli búvár, kezében a kulccsal, ennek az anekdotának állít emléket egy kőből készült tűzcsap tetején ülve.
 
14 karátos autó
Lelőhely: Hevessy sándor tér – a Magyar színház előtti gyepágyás oldalán

Ha ismerjük Rejtő Jenő munkásságát, akkor ismerősen hangozhat a regénycím: A tizennégy karátos autó. Rejtő Jenőnek és regényének állít emléket a legnagyobb Kolodko „mini”-szobor, hol máshol, mint a művészről elnevezett utca és emlékmű közelében. Ezek után nem titok, ha eláruljuk: az autó a Hevessy Sándor téri kő kert oldalán gurul pont a Magyar Színház előtt.
 
Noé bárkája
Lelőhely: Bethlen Gábor tér szélső oszlopa – lásd a képen

Noé bárkájában minden állatfajból volt 1-1 hím és nőstény példány. Ez a miniszobor ezért az Állatorvostudományi Egyetem közelébe került a Bethlen Gábor térre. Érdekessége, hogy ablakai színes üvegből készültek, így ha a napsugarak beesési szöge szerencsés, a lépcsőn át betekintve a bárkába csodás színpompában gyönyörködhetünk.
 
Seress Rezső
Lelőhely: Akácfa utca 38. – Kispipa vendéglő oldala

Legutolsó Kolodko-minink a Szomorú vasárnap szerzőjének állít emléket, pontosan ott, ahol Seress élete nagyrészét leélte: a Kispipa vendéglő előtt. Ugyanis ez az épület volt a zenész lakóháza, és ennek a vendéglőnek volt haláláig bárzongoristája. A Kispipa vendéglő története is érdekes – az akkoriban (1956-’68 között) alsó középosztály számára fenntartott hely ma szépen felújított kézműves sörmanufaktúra pub-jaként várja az idelátogatókat, finoman utalva a Seress Rezső-idézte múltra. A ma itt álló vendéglő 2 éve nyitott újra 21. századi köntösben, kézműves sörházként, zongora stílusú dizájnnal. Az üzletvezetővel folytatott beszélgetésem alapján kiderült: a két éve történt nyitáskor szinte teljes mértékben sikerült a korabeli hagyományokat követni a 21. század elvárásaival, azonban az Akácfa utca nagy vendéglátóipari versenyében jelenleg átalakuláson megy át az üzemeltetés – jelenleg kizárólag sörházként üzemel. Sajnos az itt lakók körében kevésbé ismert a hely kultúrtörténete, azonban a külföldiek számára kötelező program a Seress-örökség meglátogatása.
 
+1 külvárosi: Liszt Ferenc
Lelőhely: Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2A terminál és a reptéri buszmegálló között egy beszögellésben

Kolodko nem volt rest, s még a repülőtérre is kihelyezett egy miniszobrot, ráadásul nem is aprózta el, még márványtalapzat is dukál az alkotáshoz. A 200E buszmegálló mellett találhatjuk a repülőtér névadójának Liszt Ferencnek az ülőszobrát, lábánál egy papírrepülővel, ezzel jelképezve, milyen sokat utazott a művész.
 
+2 A Hold utcában egy újabb miniszobor tűnt fel – az utca nevére reflektálva egy HOLDJÁRÓ

Lelőhely: Hold utca a Batthyány örökmécses mellett
Természetesen az elhelyezés logikája itt még nem ért véget – kétszeres lokálpatrióta metafórája is van a szobrocskának. Egyrészről Kolodko ebben az utcában lakott először, mikor Budapestre költözött, így egyfajta “holdraszállás metafóra ez”. A másik ok pedig tudományosabb: a mini járművel Kolodko Pavlics Ferenc mérnök előtt tiszteleg, ugyanis az első holdjáró műszaki megtervezése Pavlics nevéhez fűződik: mind az Apollo 15, 16 és 17 holdjáróját ő tervezte.
További részletek a művész Facebook vagy Instagram oldalán.