avagy az egyetemi kávézásról és koffeinbevitelről szakszerűen

A 25 órás sportnap alkalmából lehet felrémlik bennem egy régi mém még az elméleti oktatás korszakából:
“-Azért buksz meg az élettan vizsgán, mert napi 25 órát kéne tanulnod…
-De Tanár úr, egy nap csak 24 órából áll!
-Akkor kelj egy órával korábban 😊”
Ezen apropóból utánajártunk, milyen élénkítő szerekkel élhet egy átlag egyetemista, hogy az időhiány ellenére sikerüljön magába szippantania a tudás legjavát; röviden: mit használhatunk, ha éberek akarunk maradni tanulás közben?

Az aktivitásfokozó, legális, recept nélkül kapható folyadékokat minőség és ár-érték arány szerint növekvő sorrendben közöljük:
 
1. Ha csak az kell, hogy ébren maradj – avagy az automatás kávé
Ki ne ismerné a minden klinika vagy egyetemi egység aulájában vagy a bejárat közelében álló kávéautomatákat, melyekből jellegzetes zúgás után egy felismerhetetlen, jobbára cukrozott barna színű folyadékkrém csorog ki? Igen, ez az automatás kávé körülbelül 100 Ft környékén mozog, így a legtakarékosabb megoldásnak nevezhetjük. A fogyasztói társadalom elvárásainak megfelelően, bár a gépben található „nedű” minősége az évek alatt nem sokat változott, egyes készülékek már kártyás fizetést is elfogadnak – a fejlődés megállíthatatlan! Munkacsoportunk tapasztalatai alapján egyes gépeknél instant és „főzött” forma is megtalálható – utóbbi híg és zaccos, így ha mégis erre a túlélési formára vetemednétek, az instant, krém és egyéb extra hozzávalókkal megáldott formákat javasoljuk. Minőségéből adódóan főleg placebo hatásra számíthatunk.
 
2. Cola formák: zero & cukros 
Habár a Cola nem igazán az élénkítő hatásáról a legismertebb, mégis tetemes mennyiségű koffeint tartalmaz. Igaz, nagyságrendekkel kevesebbet, mint egy jó erős fekete. Ebből kifolyólag 12-14 év alatt csak mértékletesen ajánlott. Azonban mi Semmelweisesek előszeretettel fogyaszthatjuk, hiszen az eredeti formában a barna italban található koffein és cukor additívan hat az elménkre. Ezt a hatást hipoglikémia kezelésére is bevált módszerként használhatjuk, ráadásul az energiaitalok is hasonló elven dolgoznak (lásd később). Azonban nem árt vigyázni, hiszen túlzott fogyasztása, a két ágens hatása miatt, kardiovaszkuláris szövődményekkel járhat. Azonban van itt még egy fejlesztés: a cukormentes változat zero/black, kinek melyik tetszik jobban… Utóbbi megoldás kedvezőbb élettani hatásokkal bír és kalóriaforrásként sem szolgál, azonban VIGYÁZZ! ahogyan a gyógyszereknél, úgy itt is tapasztalhatunk kellemetlen kombinációs mellékhatásokat! A cukormentes cola nem ajánlatos bármilyen étel mellé – bizonyos péktermékek, édességek, gyümölcsök együttes fogyasztása mellett élénk akár több napig tartó székletlazító hatással rendelkezik, úgyhogy csak óvatosan!

 
 
3. Következő szint: NET fekete
A harmad- és negyedévesek igazi megmentője lehet az aulában lévő Eurest büfé, mely a jóárasított, frissen főzött kávéjáról is ismert. Itt a nedű valóban igazi kávéból származik, és bizony életmentő lehet 1-1 kora reggeli előadás után (cikkünk írója még a katalógusos időszakban élte át a preklinikai modult). Alapvetően a piac legjobb ár/érték arányú terméke, ebből adódóan jó szívvel ajánljuk. Itt már olyan extrák is megtalálhatóak mint a tejszín vagy a fahéjas szórás lehetősége.
 
4. Energiaital
Talán kicsit hasonló a Colához, mégis sokkal erősebb és intenzívebb, amolyan „nagytesó” – főleg, hogy ugyanaz a cég gyártja mindkettőt. Ha az energiaital izére gondolunk, valószínű mindenkinek az az émelyítően édes „tutti-frutti” jut az eszébe. Ezt már a legolcsóbb XY üzletlánc budget terméke is hozza. Ha minden kötél szakad és nagyon kell a koffein, élhetünk ezekkel a lehetőségekkel. A középkategóriás termékek, mint a RedBull, Bomba,és még sorolhatnám, ehhez képest nem nyújtanak sokkal többet minőségben vagy ízérzetben; talán a koffein és egyéb „vitaminozási” összetevők aránya kedvezőbb. A felső kategóriát a Burn és a Monster képviseli. Itt már az ízpaletta is szélesebb, kevésbé émelyítő, ráadásul, ha megnézzük az összetevő listát, a cukrozási szekció is széles palettát jár végig igénynek megfelelően. Sőt, a középkategóriától fölfelé már cukormentes verziók is elérhetőek. Itt a vitamin-hozzávalók is egész kedvező értékeket mutatnak, azonban baráti jótanács: egyik energiaital fogyasztását sem ajánljuk hosszú távon, mert vesekárosodást okozhatnak: ajánlott életmentő dózis havi 1-2x! Ha ennél gyakrabban van szükségünk élénkítőre, javasolt visszatérni a jó öreg kávéhoz vagy a további alternatívákhoz…

 
5. Csomagolt bolti hűtős kávé
Bár minőségben valahol az automatás és a NET-kávé között helyezkedik el, elérhetősége miatt került az 5. helyre. Bármelyik ABC-ben, boltban megtalálhatók, relatíve kedvező az árfekvése is, azonban ezzel arányosan a minősége is – tapasztalataink szerint a legjobb a Mizo top selection vagy ezzel egy szegmensben lévők. A Tesco gazdaságos tejeskávét nem ajánljuk!
 
6. Házi praktikák
Itt szinte minden lehetőségünk megvan, hogy egy kellemes feketével, vagy tejeskávéval indítsuk a napot. A Klasszikusok a kotyogósra esküsznek, nem véletlenül, hiszen egyszerűségéhez képest igazán kellemes produktum csordogál ki és a gőze is élénkítő hatással lehet a reggeli bágyadtságban. Aztán ott van az instant kávé – sokan nem tudják, de bizony ez a granulátum is ugyanolyan kávéból készül, mint a főzött forma – így minőségben nem jelent szignifikáns kompromisszumot, viszont egyszerűsége miatt sokak kedvence lehet. A felső kategóriát itt a Nespresso és egyéb kapszulás kávék viszik. Ezek széles választékkal rendelkeznek, és igen jó minőségűek is.
 
7. Expert levels: Újhullámos kávézók
Aztán eljön az a rész, amikor már nem azért iszol meg egy csésze espresso-t vagy lattét, mert csak a koffein kell, hanem a hangulat, az atmoszféra, és a vendéglátó egység kedvező tanulássegítő környezete miatt. Hiszen ez is hozzájárul a komfortos tanuláshoz, vagy csak szimplán a társaságépítéshez, egy fárasztó gyakorlat után. A jövő héten megmutatjuk hol találjátok a legjobb minőségű kávézókat, és milyen választékkal segítenek bennünket az ébrenmaradásban.