Október nem csak a halloween és a demóidőszak hónapja. A bűvös tizedik ugyanis mindemellett a mellrák elleni küzdelemre való figyelemfelhívás kiemelt ideje.
 
Miért október?
1985 októberében, az American Cancer Society és egy mellrák-ellenes hatóanyagokat fejlesztő gyógyszercég partneri együttműködéséből született az NBCAM (National Breast Cancer Awareness Month LINK: https://nbcam.org), az a kezdeményezés, amely ma már világszerte hívja fel a figyelmet a mellrák elleni küzdelem fontosságára. Csak Magyarországon ugyanis, minden 10. nő érintett élete során mellrákban, ezen esetek 95%-ában azonban a betegség a korai felismerés után gyógyítható lenne. Az American Cancer Society, a Magyar Rákellenes Liga és minden szervezet, amely csatlakozott az NBCAM által létrehozott figyelemfelhívó és érzékenyítő kezdeményezéshez, munkájukkal segítenek a nőknek a mellrák tüneteit időben felismerni, emellett preventív tanácsokkal látják el a lehetséges érintetteket.
 
Mitől pink?
Kezdetben még nem volt szimbóluma az akciónak, erre 1993-ig kellett várni: ekkor egy Evelyn Lauder nevű hölgy megalapította a Mellrák Kutatási Alapítványt, és jelüknek a rózsaszín szalagot választotta. Azóta a rózsaszín, mint a mellrák elleni küzdelem attribútuma (kivált októberben) lépten-nyomon feltűnik. Ma már lehet rózsaszín sétákat tenni, futni, autómentes napot tartani, de a legegyszerűbb ruhánk színének választani. Ezt október 18-án, a Breast Cancer Now angol mellrák-ellenes jótékonysági szervezet „Wear it Pink” megmozdulása jóvoltából mi is megtehetjük.
 
Hogy lesz ebből kampány?
Minden eddig említett szervezet csak töredéke azoknak, amelyek világszerte foglalkoznak a kérdéssel, akár kutatás, akár lelki segély vagy prevenció szempontjából. Ma Magyarországon legalább három szervezet foglalkozik ezzel: a Magyar Rákellenes Liga, a Mellrákinfó Egyesület és az Emlőrák Gyógyításáért Alapítványon kívül rengeteg kisebb-nagyobb társaság érdekelt a témában, és mindegyiknek egy a célja: nők számára a prevenció és a korai felismerés megtanítása. A rengeteg program mind ezt szolgálja, alátámasztva, hogy a klímakatasztrófa vagy a túlfogyasztás mellett a mellrák sem olyan probléma, ami mellett csak úgy el lehet menni.
 
És mi a helyzet a férfiakkal?
Magyarországon évi 5 000-6 000 emlőrákos beteget diagnosztizálnak, ebből kb. 200-an halnak bele a betegségükbe. A férfiak ebben kevésbé érintettek, az ő esetükben a betegség előfordulása 1% alatt van. Tüneteik azonban a nőkéhez hasonlatosak, náluk is fontos a preventív életmód és a rák korai felfedezése, hiszen általánosan igaz az emlőrák esetében, hogy minél korábban veszik észre, annál inkább gyógyítható.
 
Tartsunk önvizsgálatot!
A mellrák-diagnosztikájában, mint a vezető szervezetek is hangsúlyozzák, nagyon fontos önvizsgálatot tartani. Ehhez célszerű havonta a vizsgálatot elvégezni, melyhez a Magyar Rákellenes Liga infografikája nyújt segítséget:

Összefoglalva
A mellrák (magyar viszonylatban) ötször-hatszor annyi beteget számlál évente, mint a méhnyakrák, azonban mindkettő rendszeres vizsgálattal, illetve szűréssel megelőzhető. A mellrák a férfiakat is érintheti, így érdemes nekik is odafigyelni, bármilyen tünetet tapasztalnak magukon. 
 
A Pink October kezdeményezés tehát nem csak rózsaszínbe öltözött emberek megmozdulása egy jelentéktelen probléma miatt. Az akció mögött emberek, emberi életek és sorsok állnak egy olyan betegséggel szemben, amelyet a korai felismeréssel nagy eséllyel meg lehet gyógyítani. Szerencsére rengeteg civil szervezet várja a jelentkezőket különböző programjaikra, így még több lehetőségünk van az érintett emberek segítésére.