Idén is megtekinthető a Magyar Nemzeti Múzeumban a Worldpress fotókiállítás – olyan sajtófotókat láthatunk a történetükkel egyetemben kiállítva, amelyeket a tavalyi évben készítettek, és a pályázatra beadott majdnem nyolcvanezer képből egy nemzetközi zsűri választott ki.

Nagyon sok szép képet került be a nyertesek közé – ám a részleteiben megálmodott, jó kompozíciójú és esztétikus képeknél több olyat lehetett látni, amit inkább úgy lehetne definiálni, mint erős kép. Ezeknek a képeknek az ereje az érdekes, megrázó vagy épp elborzasztó háttértörténetükben rejlik.
Megdöbbentő lehet például az, mennyi háború dúl napjainkban is, Európától távol. Ha nincs időnk behatóan tájékozódni a mindennapok történéseiről, híreiről, vagy nem érdekel a politika, könnyen elkerülhet minket az, hogy a jelenben is számos helyen több területen fegyveres konfliktus él.
A Wikipédia Aktuális konfliktusok szócikke 45 háborút szed listába, azt véve fegyveres konfliktusnak, amit nem zárt le béke. Ezek közül nem mindegyik aktív még most is, de ezek a helyek sem mondhatóak békésnek, az egészen biztos. A tavaly készült képek között láthattunk sebesülteket és áldozatokat Szíriából, Jemenből, Kongóból vagy épp Venezuelából. Mexikóban és a Fülöp-szigeteken a drogkartell ellen küzd a kormány.

Viszonylag kevés európai, vagy észak-amerikai képet láthattunk – ami egyfelől azt jelenti, hogy kevés megszokott jön velünk a kiállítótérben szembe, másfelől pedig azt, hogy nagyon jól, nagyon békésen élünk, nem volt olyan kiemelkedő esemény, amelynek a képeit odatehették volna az eltűnt hozzátartozóikat sirató mexikóiak vagy a sebesült szír gyerekek képe mellé.

Az égető szociális és globális problémák mellett láthattunk vidámabb, harmonikusabb képeket a természet kategória díjnyertes képei között – ráadásul magyar nyertessel is büszkélkedhetünk. Máté Bence első díjat nyert azzal a fényképével, amelyet olyan békákról készített, akiket a lábuk levágása után visszaeresztettek a vízbe Kovásznában.

Több orvosi vonatkozású képbe is beleszaladhat az ember: a nyertes alkotások között van sorozat egy cseh paraolimpikonról, több kép dokumentálja a háború sújtotta területek orvosi ellátását, vagy épp egy rákban szenvedő nő önarcképét csodálhatjuk meg. Némi ízelítő a képekből:
  
Catalina Martin-Chico: Terhesen a gerilla-élet után

Kolumbiában a FARC (Kolumbia Forradalmi Fegyveres Erői) tagjaiként a nők el voltak vágva attól, hogy gyermeket vállaljanak, vagy a már meglévő gyermekeiket neveljék. A gerilla-élet egyértelműen összeegyeztethetetlen a gyermekekkel való gondoskodással.
Ellenben a forradalmi mozgalom, és a kolumbiai kormány által aláírt 2016-os békeszerződés után hirtelen megugrott a harcoló nők által világra hozott gyermekek száma – a fegyverfogás és folyamatos életveszély után most meg kell próbálniuk visszatérni a hétköznapi életbe.
 
Brent Stirton: Akashinga – a bátrak

A fényképen a harminc éves Petronella az Akashinga tagjaként egy tréingen vesz részt a Phudundu Nemzeti Parkban, Zimbabwében.
Az Akashinga kifejezés annyit, tesz, a Bátrak, és egy nőkből álló szervezetet takar, akik a hosszas fenntarthatóság érdekében védik a természeti értékeket és az állatokat. Hátrányos helyzetű nőknek ad munkát, és folyamatosan szem előtt tartja a helyiek érdekeit. Nem egy kívülről nyújt segítséget, hanem belülről próbálja meg jobbá tenni a helyzetet.
 
Sarah Blessener – Hívj el minket otthonról!

Ez egy hosszútávú munka, fotósorozat volt, amely azt mutatta be, milyen programokkal, eszközökkel próbálja az Egyesült Államok és Oroszország a gyerekekben felkelteni a hazaszeretetet és a katonaság iránti érdeklődést. A fenti képen orosz lányok nevettetik egymást egy menetelő- és énekversenyen.
De nehogy azt higgyük, csak Oroszországban adnak fegyvert a fiatalok kezébe, húznak terepmintás ruhát alsós korosztályú gyerekekre, vagy kezdik el a harcképesre nevelésüket gimnázium alatt nyári táborokban – ugyanezt megteszik az USÁ-ban is, akár a tengerészet, akár a légierő színeiben.
A tárlat tehát az egész világról színes képet ad. Néhány ismerős fotó is visszaköszönhet az elmúlt év szenzációi közül, de mindenképpen tartogat meglepetéseket. A World Press kiállítást kíséri Borsi Flóra képsorozata – a tehetséges fiatal fényképész még csak tavaly végzett a MOME fényképész szakán, de már neve van a szakmában. Saját szemünkkel győződhetünk meg róla, milyen jól bánik a Photoshoppal, hogy egy-egy hétköznapi portréból valami megdöbbentőt, felkavarót hozzon létre.

Ha pedig kedvet kaptál a kiállítás(ok) megtekintéséhez, itt van, hol és mikor teheted ezt meg:
Hol? A Magyar Nemzeti Múzemban.
Mikor? Október 23-ig.
Mennyiért? A teljesárú jegy 2100 Ft, a kedvezményes, fiatalok számára szóló jegy (6-26 éves korig) 1000 Ft.