Számtalan példát láthatunk arra, hogy a modern ötletek hogyan forgatják fel a mindennapjainkat. Két évtizeddel ezelőtt elképzelhetetlen lett volna pár perc alatt megvenni a vonatjegyünket néhány kattintással az akkor még nyomógombos, maximum a Kígyó játék miatt szórakoztató telefonunkon, mára ez azonban hétköznapi. A Xantus és a Drukka Digitals két szóra méltó példa, ami nem csak a fejlődést, de az egészségügyet is szolgálja.
Bár az idei fesztiválszezonnak már vége, az év bármely szakaszában betérhetünk egy-egy szórakozóhelyre. Ez önmagában minimális kockázatot jelent. Ennél lényegesen nagyobb veszély, ha italunkba olyan hozzávalót is belecsempésznek, mint a következő partidrog. A GHB napjaink legveszélyesebb kábítószere. Azonban már egy karkötővel is könnyen felismerhetjük.
Xantus, a bulik őre 
Xantus a karszalag neve, amit 2018-ban egy német egyetemista, Kim Eisenmann talált fel. A karszalag használata rendkívül egyszerű: a vizsgálandó ital összekeverése után a tesztmezőre kell cseppenteni belőle, majd várni 2 percet és ellenőrizni. Ha a mező zöld színű marad, az ital nem tartalmaz GHB-t, viszont ha kékre vált, jobb megszabadulni tőle. Egy karszalagon két tesztmező van, így azt két ital ellenőrzésére tudjuk felhasználni. Nyilvánvalóan nem minden italt kell ellenőrizni ezzel a módszerrel, de ha esetleg egy pillanatra szem elől tévesztetted poharadat, vagy bizonytalan eredetűnek gondolod azt, a Xantus segítségedre lehet. 
Bár idáig még csak külföldön volt kapható a karszalag, nemrég Magyarországon is hozzáfogtak forgalmazni, mégpedig a Xantus hivatalos oldalán (https://www.xantushungary.com/). Ugyanakkor például Németországban, Csehországban és Ausztriában a DM drogériákban is kapható, éppen ezért valószínű, hogy hazánkban is hamarosan megtalálhatjuk a boltok polcain. Remélhetőleg elterjed a Xantus használata, így egyre szélesebb körben visszaszoríthatóvá válik az akaratlan GHB-használat, valamint biztonságosabbak lesznek a péntek éjszakák.

Na de mi is az a GHB? 
A gammahidroxi-butirát (másnéven Gina, folyékony X) egy központi idegrendszeri depresszáns. A GABA, a glicin és a glutamin prekurzora, ezáltal megtalálható az emberi szervezetben is. Több országban a tiltott kábítószerek közé tartozik. Farmakológiáját tekintve két receptora van: kisebb affinitású a GABAB receptor, amelyhez nagyobb dózisban köt, illetve nagyobb affinitású a GHB receptor, amelyhez pedig kisebb dózisban kötődik. Ez magyarázza az úgynevezett „visszapattanás effektust”, amit fogyasztói átélnek: több órányi mélyalvás után hirtelen felébrednek, hiszen szervezetükben az egyre csökkenő dózisú GHB már nem a GABAB receptorhoz köt, mint előtte órákig, hanem a GHB receptorhoz és ezzel dopamin kibocsátását eredményezi. 
Kristályos formája is létezik, de többnyire színtelen, szagtalan, kissé keserű, vagy sós folyadékként ismeretes. Legtöbbször alkoholba szokták keverni, sajnos többségében egy kiszemelt személy elkábításának céljából. Fogyasztása után 15-20 perccel jelentkezik a hatása, ezek közé tartozik az eufória, gátlástalanság, fokozott nemi vágy, később álmosság. Magasabb dózisban hányinger, szédülés és emlékezetkiesés. Eredménye nagyjából 1,5-3 óráig érezhető, viszont ha alkohollal keverik, elhúzódhat, illetve a túladagolás veszélye is fennállhat. Hosszútávú hatásai bizonyítottan vannak: kutatások kimutatták, hogy a szerrel tartósan élők verbális IQ-ja csökken, stresszérzetük és szorongásuk szignifikánsan emelkedik, valamint mérséklődik a hippocampus aktivitása. 
Egy teljesen más okból kialakuló emlékezetkiesést igyekszik orvosolni egy másik modern (ráadásul magyar) áttörés. A Drukka Digitals név jelenleg nem sokak számára lehet ismerős, viszont érdemes lesz figyelni rájuk, hiszen a magyar csapat az idei Digital Health Challenge elnevezésű, Németországban megrendezett nemzetközi hackathon egyik nyertese. A díjat azon nem mindennapi és egyben szenzációs ötletükért érdemelték ki, amellyel a demenciában szenvedők életét könnyítenék meg. 
A rettegett feledékenység 
A demencia napjaink egyik – több szempontból is – megoldatlan, viszont sokakat érintő állapota. Egy olyan progresszív tünetegyüttesről beszélünk, amely az agyban bekövetkező változások sorozata miatt alakul ki. Tünetei az emlékezetkiesés (főként a rövidtávú memóriát érinti), a gondolkodásban és beszédalkotásban kialakuló nehézségek, az új képességek elsajátításának elmaradása, valamint depresszió, hangulatingadozás és viselkedészavarok. A demenciának számtalan oka lehet, ezek közé sorolandó a vaszkuláris eredet, a stroke és az Alzheimer-kór, de okozhatja Parkinson-kór és Creutzfeld- Jakob-szindróma is. Sajnos a demencia hosszútávú kezelésére még nem találtak minden szempontból megfelelő gyógyszert, így a gondozás az elsőszámú lehetőség. Ám ez sokszor igényli a hozzátartozók, illetve az érintettet segítők aktív részvételét. A Drukka Digitals ötletével azonban mindannyian támogatásban részesülnek. 
Hogyan segíthet egy startup? 
A vállalat, ami korábban Drukka Startup Studio néven létezett, 2011 óta tevékenykedik a startup világban. A honlapjukra (https://drukkadigitals.com) ellátogatva számos más projektről is lehet olvasni. Az általuk kidolgozott ötlet a fent említett verseny okosotthon kategóriájában indult. A projekt maga egy olyan mindennapokban használatos applikációról szól, amely emlékeztetők küldésével segíti a demenciával küzdő pácienseket. Ezek mindenféle tevékenységre beállíthatók, így például a sütő kikapcsolására vagy a bejárati ajtó bezárására. A használata nagyon egyszerű, ami fontos szempont abból kiindulva, hogy a demencia – nem kizárólagosan, de főként – az idősebb korosztályt érinti: a veszélyesnek vélt helyekre Bluetooth Beacon-öket kell helyezni, ezek pedig az applikáción keresztül küldenek értesítést a beteg számára. Hogy miért számít ez az applikáció életmentőnek? Mert ha a használója nem reagál az értesítőkre (például éppen azzal kapcsolatosan, hogy kapcsolja le a sütőt), először LED fényekkel, majd a gondozó értesítésével előzi meg az akár végzetes vészhelyzeteket.

Digital Health Challenge 
Az előzőekben már említett verseny pedig szintén érdekes lehet az olvasó számára. A Digital Health Challenge egy évente megrendezendő nemzetközi egészségtechnológiai hackathon, amire szinte bárki jelentkezhet, ha van egy ütős ötlete. Idén négy kategória volt meghirdetve, amelyek közül az elsőben a már szóba hozott otthon is használható új eszközök bemutatása volt a cél. A másodikban a sclerosis multiplexről eddig meglévő információink újraértelmezése, és ezzel új terápiás lehetőségek kigondolása volt a cél. A harmadik kategória egy olyan rendszer kidolgozását kérte, amely az onkológiai betegek klinikai vizsgálatainak optimalizálását szolgálná azáltal, hogy a betegek egyedi eseteihez jobban igazodna, illetve a diagnózisalkotásban segítőkész vizsgálatokat ajánlana. Az utolsó pedig egy nagyszabású program megvalósítását tűzte ki célul, amely a betegek adatainak összeegyeztetésére szolgál és nem csak a múltbéli eseményeket tartalmazza, de a később esetlegesen kialakuló állapotra is figyelmeztet. 
Bár e két felfedezés valóban különböző eredetű memóriazavart, vagy annak következményeit igyekezik megelőzni, a maga módján mindkettő formabontónak számít. Nemcsak a használatukra ösztönöznek, hanem hasonló egyszerű, mégis nagyszerű ötletek kigondolására, megvalósítására is.