A Semmelweis Ignác Szakkollégium még bontogatja szárnyait, lassan elkezdődhetnek a próbarepülések. Az intézménnyel kapcsolatban felmerülő kérdéseinkre Veréb Fanni, a SISZK elnöke válaszolt.
 
Szinapszis: Hogy jött az ötlet egy szakkollégium alapításához?
Veréb Fanni: Hallgatóként nagyon fontosnak tartom, hogy egyetemi tanulmányaink alatt a kurrikulum adta tudás mellett más területeken is tapasztalatokat szerezzünk, életreszóló kapcsolatokat kössünk, fejlődjünk egyéni és szakmai kompetenciáinkban.
A SISZK is pontosan ezen alapokon jött létre. A közösséghez való tartozás fontossága megkérdőjelezhetetlen, amennyiben ez a közösség a fejlődést segíti, úgy az különleges –  és az egyetemi oktatás lehetőségein túlmutató módon – járulhat hozzá a tehetségek kibontakozásához.
Bár az egyetemen már létezik a Korányi Frigyes Szakkollégium, célunk a közös együttműködés megteremtése, nem pedig egymás és önmagunk versenyeztetése. Úgy gondolom, az egyetem tizenegyezer fős hallgatói létszáma kitesz két szakkollégista populációt, nem szabad úgy gondolni, hogy mi a “Korányisok ellen” lettünk megalapítva.
 
Szinapszis: Mi kell ahhoz, hogy egy szakkollégium szakkollégium legyen? 
V. F.: A szakkollégium sajátos jogintézmény, úgynevezett “öntevékeny személyegyesülés” a felsőoktatási rendszerben. A szakkollégiumok egy vezető-koordinációs intézménnyel, az InterKoll-al hangolják össze működésüket. Az InterKoll tagjai azok a szakkollégiumok, amelyek a Működési Rendben, illetve a Szakkollégiumi Minősítési Eljárásrendben foglaltak szerint a Minősítő Bizottság döntése alapján minősített szakkollégiumnak minősülnek. A minősítés elnyerhető három, illetve egy évre.
 
Sz.: Mit lehet tudni jelen állás szerint a szakkollégiumról?
V. F.: Jelenleg a Szakkollégium előkészítő szakaszának végén vagyunk, a jelentkezések folyamatosan érkeznek, október 15-én lesz az első felvételi beszélgetés. (A szakkollégium ötlete nyáron vetődött fel, és mostanra tudtunk minden szervezési folyamat végére érni. Bár az indulást talán logikusabb lett volna akár az őszi, akár a tavaszi szemeszter elejére tervezni, nem szeretnénk kihagyni ezt a lehetőséget.) A tagavatás után, október második felétől teljes gőzzel indítjuk a kurzusokat, programokat, mozgalmas időszak van az alapító tagok mögött.
Számos közösségi eseményt szervezünk a leendő tagok számára, így az első programok között szerepel majd egy izgalmas tagavató este, valamint őszi tábor is, ahol összekovácsolódhatnak a szakkoli újonnan felvett tagjai. Fontos szerepet kap a szakmai és tudományos élet is, így több kurzust, előadást szerveztünk már erre, valamint a következő félévre.
A tagság az első hónapokban nem jár lakhatási lehetőséggel, a későbbiekben igen, azonban ekkor sem lesz kötelező a bentlakás. Az első időszakra eddig egy nagyszerű törzshelyet alakítottunk ki.
 
Sz.: Kiket vártok, kik jelentkezhetnek Hozzátok?
V. F.: A Semmelweis Egyetem bármely karának aktív státuszú jogviszonnyal rendelkező hallgatója jelentkezhet. Alapvetően fontos, hogy a leendő szakkollégiumi tagokban jelen legyen a tudás iránti vágy, valamint a kiválóságra való törekvés. Továbbá fontos a társadalmi érzékenység; az önállóság, valamint a kritikus gondolkodás. Jó, ha a szakkollégiumi tagok készek felelősséget vállalni több szinten, legyen szó akár egyéni felelősségvállalásról, társadalmiról, vagy a SISZK ügyeiről.
Jelenleg 30-40 emberrel indulna útjára a szakkollégium, a későbbiekben majd 67-70 állandó kollégistával szeretnénk számolni. Más szakkollégiumokhoz hasonlóan, nálunk is lesznek a következő féléves bentlakásnak feltételei, úgy mint a kurzusok látogatása és teljesítése, illetve a kollégiumi Alapszabályban rögzítettek betartása.
Szeretnénk emellett bevonzani a külföldi hallgatókat, ez azonban a sok szervezési munka mellett ebben a szemeszterben nem tudott megvalósulni. Bízom benne, hogy egy, de legfeljebb két féléves átfutás után már külföldi tagokkal is büszkélkedhetünk.
 
Sz.: Mi a szakkollégium célja és ezeket hogyan szeretné elérni? [lesz-e kurzusrendszer, milyen közös programokra számíthat egy felvételiző, milyen szakmai profilja van egy szakkollégiumnak stb.]
V. F.: Egy szakkollégium sokat jelent, a SISZK egyszerre közösség, tehetséggondozó-, valamint szakmai diákszervezet. Feladatunk, hogy segítsük tagjainkat a fejlődésben, illetve abban, hogy célokat tűzzenek maguk elé és el is érjék azokat, ugyanakkor a szakkollégium felkészít fontos, mindenkit érintő kérdésekre, helyzetekre is. 
Működésünk egyik legfontosabb alapja a kurzusrendszer,  amellyel olyan tudást szerezhetnek a tagok, amelyet akár tanulmányaik alatt, akár későbbi karrierjük során hasznosítani tudnak. Szakmai profilunkat szélesítik majd alkalomszerű események, nagyszabású szelőadások is, amelyekre nem csupán szakkollégistákat várunk. 
Dolgozunk továbbá olyan külsős kapcsolatok kialakításán is, amelyek segítségével a SISZK-esek gyakornoki pozíciókat tölthetnek be egészségügyi vagy egészségügyhöz kapcsolódó vállalatoknál, ezzel bővítve szakmai tapasztalatukat.
A közösséghez való tartozást éppoly fontosnak tartjuk, mint a szakmai életet, így igyekeztünk az előkészületek során erre is nagy hangsúlyt fektetni. A korábban említett néhány nagyobb program mellé, mint amilyen a tábor is, szeretnénk több kisebbet is szervezni a leendő tagok által alakítva, legyen az reggeli, mozieste, túra vagy csak egy egy egész estés beszélgetés. Őszintén bízom benne, hogy apró vagy nagyobb programjaink a jövőben majd hagyománnyá formálódnak.