Sokan panaszkodnak, hogy az előadások elavultak az egyetemi oktatásban és nem a 21. század oktatás módszere, így inkább a gyakorlati tudásra kéne helyezni a hangsúlyt. Utóbbi valóban fontos és hasznos, azonban itt az oktatói létszám és a kórházak betegkapacitása szab határt… Miért ne használnánk hát ki a 21. század digitális lehetőségeit egy modern oktatás létrehozására, egy olyan eszköz segítségével, mely szinte a nap 24 órájában ott lapul a zsebünkben, és unalmas óráinkban naphosszat képesek vagyunk nyomogatni? Ez a logika hívta életre a magyar fejlesztésű In Simu Patient® alkalmazást, mely egyre nagyobb népszerűségnek örvend, egész pontosan akkorának, hogy már londoni befektetők is csatlakoztak a projekthez.
Emlékszem, kicsit szkeptikusan, de nagy érdeklődéssel olvastam Kellermayer professzor úr 2019 januári Neptun üzenetét, melyben 3 hónapos ingyenes próbaidőszakot lehetővé tevő promo kódot osztott meg köztünk. 
Az applikáció telepítését követően, lelkesen kezdtem neki a „betegvizsgálatnak”. Attól függően, hogy milyen vizsgára készülünk, különböző betegségcsoportok közül választhatunk (endokrinológiai, onkológiai, gastrointestinalis, genetikai, nőgyógyászati és még sorolhatnám…). Miután kiválasztottuk a gyakorolni kívánt kategóriát,  a pácienspácines alap panaszait és rövid anamnesisétalap paramétereit  kapjuk meg: életkor, nem, valamint hogy van-e fájdalom és ha igen, hol. Ezt követően jön az igazi virtuális betegvizsgálat. Az applikáció már itt a klinikai betegszemléletre oktatja a használót: A felvett anamnesis részletessége  és a kért vizsgálatok száma csak rajtunk múlik, ugyanakkor mindennek megvan a maga időbeli és pénzügyi vonzata, amelyet az applikáció mindig meg is mutat.  anamnézis-felvételi és vizsgáló eljárásokból is szinte bármit korlátlanul választhatunk, azonban mindennek meg van a maga ára (és itt értsd szó szerint), hiszen minden vizsgálat után megkapjuk, mennyi időt és mennyi pénzt vett igénybe az adott eljárás. Majd, ha a kapott eredmények alapján van egy feltételezettkörvonalazható diagnosisunk, akkor nózisunk azt, ahogy később is majd a praxisban is tenni fogjuk, a BNO-10 kritériumrendszer alapján be kell sorolnunk. Végezetül, ha sikerült eltalálni a helyes diagnózist, örülhetünk; ha nem, akkor megkapjuk, hogy mit nem vettünk figyelembe, illetve miben tévedtünk a javítást. Ám hogy örömünk teljes legyen, az app azt is kiírja, mely lehetőségekkel lehetett volna a legjobb ár-idő aránnyal vizsgálni a beteget, így is a tudatosságra nevelve a leendő orvosokat.
Az app használatáról röviden ennyi, azonban, hogy fokozzuk a kedélyeket, nem csupán a tőzsdepiacon vált ismertté az In Simu, idén nyáron megrendezték az első nemzetközi In Simu betegvizsgáló versenyt, melyben több hazai és külföldi egyetem is részt vett – a fejlődés megállíthatatlan. Csak bíztatni tudok mindenkit, próbálja ki az alkalmazást, éljen a digitális kor adta lehetőségekkel és fordítsa azokat saját előnyére!
Reméljük, egyetemünk vezetése továbbra is támogatni fogja az ilyen innovatív lehetőségeket! Az alkalmazást ide kattintva tudod letölteni, itt pedig az egyetemi hozzáférés lehetőségeit veheted szemügyre.
A borítókép forrása: insimu.com