Összegyűjtöttük, hogyan tanulhatsz úgy nyelvet, hogy az internet adta lehetőségeket a legjobban kihasználod, és mégsem költesz rá – csak az idődből, és csak a szükségeset. 
Egy kecskeméti anyuka három nap alatt megtanult angolul!!4!!444!!!! – hirdetik a spamek – az orvosok persze ettől is „megrémülnek”, mint attól, ha valaki egy hét alatt leadott húsz kilót, vagy rájött, hogyan javítsa a hallását… (Borzasztóan ijedős népség ez az orvostársadalom.) 
Irreális álomnak tűnik semmelweises tanulmányaink mellett nyelvet tanulni, de egy kis energiabefektetéssel és sok-sok önfegyelemmel mégis kivitelezhető. Összegyűjtöttünk néhány honlapot és alkalmazást, amik ebben a segítségedre lehetnek. 

Duolingo
Ki ne szeretne úgy nyelvet tanulni, hogy ne kelljen hozzá nyelvtant, vagy szavakat magolnia? A Duolingo megálmodója pont ezt tűzte ki célul. A honlapon/alkalmazásban játszva tanulhatunk – a szavakat és nyelvtani fordulatokat interaktívan tanítja Duo, a zöld bagoly. Minden témakör leckékből áll, a leckékben tizenpár feladatot kell megoldani, amiért pont jár.
 Az alkalmazás követi, milyen szavakat tanított már meg, hogy mely napokon nyitottad meg, illetve található az oldalon szótár is, a szokásos feladatokon felül pedig, most néhány nyelvből podcast is indult. Létezik cultural-icon gyűjtés, ahol egy-egy matricával is díjazzák a teljesítményed, amit megnyitva rövid történetet olvashatsz a megszerzett nevezetességről. Másik új lehetőség a stories, ahol egy kis csattanós történetet követve kell feladatokat megoldani. 
Egyelőre magyar nyelvről csak angolul tanulhatunk, de az angolból kiindulva 34 nyelv vár ránk – ellenben az extra feladatok, mint a Stories vagy a Cultural-icons a németben, franciában és spanyolban is megjelent.  Akár a latin tanulmányainkat is megtámogathatjuk nap mint nap a Duolingóval – amit, ha elmulasztanánk megtenni, az alkalmazás emlékeztet rá.

A szótanulásban lehet segítségünkre a Duolingo különállő alkalmazása, a Tinycards, vagy a Memrise. A Memrise-zal okos szókártyákat alkothatunk, a Tinycardson pedig a Duolingó által tanított szavakat gyakorolhatjuk.
 
Tumblr
Bármennyire is meglepő, a Tumblr-t is lehet nyelvtanulásra használni, hiszen nagyon sok igényes studyblr és langblr található rajta. Ezekben a blogokban szólistákat osztanak meg, vagy nyelvtant, rövid szövegeket, kulturális érdekességeket. Egy masterpostban sok más korábbi bejegyzésre hivatkoznak a bloggerek, így ez akár egy nyelvkönyvvel is felérhet. Vannak olyan blogok – akár instagramon is – ahol csak napi egy szóval járulnak hozzá a nyelvtanulásunkhoz: egy szép képpel posztolva a nap szavát. Így egy kis tanulást is csempészhetünk a social media görgetésébe. 
 
Wikipédia
Ez éppolyan meglepő lehet: a wikipédiás szócikkek segítségünkre lehetnek nyelvtanulás terén! Nyelvtankönyvet helyettesíthet, ha valamilyen nyelvtani szabályra fáj a fogunk – a népszerűbb nyelvek nyelvtanáról hosszú-hosszú wikipédia oldal áll rendelkezésünkre, magyarul.

Könnyített olvasmányok
Nagyon fontos, hogy a megtanult nyelvet használjuk is, mert így marad meg sokáig, amit tanultunk, és így szerzünk sikerélményt, ami aztán motivációul szolgálhat. Jó lehet erre egy rövidített olvasmány – ilyet is találhatunk online, vagy akár alkalmazásban is – vagy egy idegen nyelvű dalszöveg. Ez utóbbi azért is nagyon hasznos, mert a gyakran hallgatott dalok szövegét könnyen memorizáljuk, így a fejünkben ragadhat egy-egy szófordulat. Az interneten való idegennyelvű olvasásban pedig nagy segítségünkre lehet az egyes böngészők kiegészítője, amivel, ha rendelkezünk, elég csak ráklikkelnünk a szóra, hogy megkapjuk a fordítását – a Google Chrome-hoz ez a Mate Translate
 
Filmek
Mindenki ezt javasolja, ha valaki nyelvtanulásra adja a fejét – ám ahhoz, hogy akár felirattal bármit is megértsünk egy filmből vagy sorozatból, már ismernünk kell a nyelvet valamilyen szinten. De a teljesen kezdőknek sem kell lemondaniuk a filmnézés élvezetéről: nagyon sok nyelvtanuláshoz szánt videó van fent youtube-on, mi több, egy teljes sitcom, amit akár egy pár hetes nyelvtanulás után is megérhető. Ez a sorozat az extr@,amit spanyol, német, francia és angol nyelven nézhetünk. Oscart nem érdemel, de egy próbát megér…
 
+ Az egyetem nyelvkurzusai
Nem internetes, de még mindig teljesen ingyenes: az egyetemen minden évben hirdetnek meg szaknyelvi kurzusokat. A szaknyelv alapvetően azok számára megfelelő, akik már legalább középszinten beszélik az adott nyelvet, de a bevezető kurzus felvehető úgyis, hogy a hallgató nemrég kezdte csak a nyelvet tanulni. Mindkétféle tárgy szabadon választható, így jár értük kredit. 
 
Miért érdemes belekezdeni? 
Arról oldalakat és könyveket lehetne írni, hogy miért érdemes nyelveket tanulni, de amikor belekezdünk egybe, nem ezt mérlegeljük, hanem azt: van-e értelme egyáltalán csinálni, ha egyszer úgyis beletörik a bicskám? Amit az ember megtanul, azt nem vehetik el tőle soha – erőszakkal természetesen nem, de az idő szép lassan lágyan megteszi ezt magától is. Egy nyelvvel elkezdeni ismerkedni mindig izgalmas, kár lenne ezt a lelkesült, optimista szakaszt feláldozni a pesszimizmus vagy a realitás oltárán. 
 
Érdemes már csak azért is belekezdeni, hogy megtapasztaljuk, mennyivel könnyebben tanulunk nyelvet, mint amikor először tettük azt, kisiskolás korunkban. Azt mondják, legkönnyebben gyerekkorban tanulunk nyelvet, de egyetemistaként sem mondhatja el még magáról senki, hogy véget értek a fogékony évei – sőt, nekünk meg van az az előnyünk a gyerekekkel szemben, hogy jobban ismerjük a nyelvtant, és tanultunk már más nyelvet is. Természetesen ez akkor látványos igazán, ha egy olyan nyelvbe kezdünk bele, amihez hasonlót már tanultunk korábban – a perfekt olaszság valószínűleg nem sokat dob majd a japán tanulásán, ellenben a franciában sokat segíthet.