Ki ne ismerné Nemecsek Ernő, Boka, vagy a vörösingesek karakterét, gyermekkorunk egyik meghatározó olvasmányából. A történet medikus szemmel több ponton kötődik hozzánk – nem csupán a helyszín tekintetében, de orvosi diagnoszta szemmel nézve is. Ezen apró részletek szakmai elemzésével igyekeztünk „kivesézni” oly népszerű kötelező olvasmányunkat.

Először is: a helyszín –a közölt információk csupán „nagy valószínűségű feltételezések”:

A regény 1907-ben íródott, pontosan 13 évvel egyetemünk s Európa első Urológiai Klinikájának, valamint 1 évvel az Arc- Állcsont- Szájsebészeti és Fogászati Klinikának (korábban Sztomatológiai Klinika) a megépülése előtt – ennek jelentőségére később visszatérünk. Az 1907-ben játszódó történet nagy része köthető a valósághoz, ezt már diákkorunkban tudtuk. Továbbá, semmelweises hallgatóként a fentebbi évszámok alapján azért elgondolkodhatunk. Ugye a regény végén a Pál utcai fiúk Grundja megszűnik „egy új épület építése miatt” – először, mint ÁOK hallgató, a Szemészeti Klinika jutott eszembe. Azonban a regény részletei és a fentebb közölt információk alapján nagy valószínűséggel megállapíthatjuk, hogy a Grund a mai Szájsebészeti Klinika és az azt körülvevő házak területén helyezkedhetett el.


 

Galéria

2kép

Azonban van itt még egy érdekesség, mely anekdotát urológus gyakorlatvezetőm, Romics Miklós doktor úr jóvoltából tudtam meg. Ez nem más, mint a Füvészkert története, ugyanis a vörösingesek főhadiszállásaként funkcionáló kert bő száz évvel ezelőtt erősen eltérő méretekkel rendelkezett. Mire is gondolunk pontosan? Az egyetem külső klinikai tömbje a Füvészkert területének lecsapolásával bővült az évek során. Ennek hozadéka, hogy a II. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika (ma Korányi Központi Betegellátó) a mai napig szép lassan süllyed, mert a Füvészkert egy mocsaras területére épült. Ráadásul Urológiai Klinikánk történetében az is megemlítendő, hogy az anekdota szerint Nemecsek Ernő pontosan azon vizes medencében fázott meg, mely területileg a klinika bejárata feletti terasszal esett egybe.

Galéria

2kép

Ha már Nemecsek – Ne feledkezzünk meg a gyógyszerésztan hallgatókról sem! A regény alapján főhősünk otthona pontosan a Hőgyes tömb mellett volt – ezt emléktábla is igazolja az utcán!


Galéria

2kép

A történet infektológus szemmel

Talán nem túlzok, ha azt állítom, hogy a regény csúcspontja Nemecsek megfázása volt. Ludwig Endre infektológus szakorvossal folytatott beszélgetésem során fény derült arra, hogy medikus szemmel a könyv kiváló alapanyag a típusos pneumonia diagnosztizálására. Professzor úr szavaival élve: Molnár Ferenc biztosan egyeztetett pár szakorvossal a betegség leírása előtt, hiszen a regény szövegezése kiválóan írja le a Streptococcus Pneumoniae által okozott infekció tüneteit. Tehát, ha kezeletlen Pneumococcus infekció diagnosztizálására kerülne sor, a guideline-ok mellett nyugodtan előkaphatjuk ifjú korunk kötelezőjét, hiszen szakmailag teljesen hiteles.

„…Nemecseknek égett a láztól az arca. Most már komolyan beteg volt. Lüktetett a halántéka, forró volt a keze. És olyan különös volt körülötte az egész világ…” „,És a kis szőke, vékony csontú, beteg gyerek abban a pillanatban ölre kapta a nagy Áts Ferit, és rettenetes erőfeszítéssel, amelyhez csak a láza, a forró, lüktető láza, az önkívülete adta szegény kis testének az erőt, a meglepett vezért annak rendje és módja szerint a földhöz teremtette.” „- Nem eszik szegényke, már két napja alighogy belé tudjuk önteni azt a pár kanál tejecskét” „Lesoványodott, a haja megnőtt, az arca beesett. Nem volt halavány, és talán éppen az volt a dologban a szomorú, hogy mindig piros volt a két orcája. Nem egészséges pirosság volt ez. A belső tűznek volt a sugárzása, ami napok óta szüntelenül égette….”  „- Ez a kisfiú már nem éri meg a reggelt. Talán még az estét se…”

Reméljük, sikerült meghozni a kedved az olvasmány szép emlékeinek felidézéshez, akár a regény újbóli fellapozásához. Főleg, hogy most már tudhatod, semmelweises hallgatóként közvetetten Te is részese vagy a regény utódtörténetének. Ha pedig a 21. századi technika segítségével szeretnéd átélni a Pál utcai fiúk mindennapjait, az MTA dolgozói ebben is segítséget nyújtanak: pár hete jelent meg egy új mobil applikáció (Androidra és IOS-re egyaránt), mely ingyenesen egy vezetett túra keretein belül navigál minket végig a költemény helyszínein a Nemzeti Múzeumtól egészen a Füvészkertig. Az applikáció használatához folyamatos GPS kapcsolat szükséges. Ha kedvet kaptál a túrához, az alábbi weblapon keresztül letöltheted az applikációt, mely sok más budapesti túrát is tartalmaz. Ezek közül kell letölteni a Pál utcai fiúk sétát.

Kis kitekintő azoknak, akik szeretnék átélni a Grund életérzését: pár évvel ezelőtt in memoriam tisztelegve Molnár Ferenc előtt, a Nagy Templom utca – Tömő utca sarkán megépült a Grund nevű vendéglátó ipari egység a Pál utcai fiúk stílusában. Bár, étterem, romkocsma és játszótér egyben. Egyfajta univerzális kikapcsolódási lehetőség életkortól függetlenül!