Kedves Olvasók! Sokan láthatták már a Facebook felhívást a BOE és a Longevity Project társszervezésében megrendezésre kerülő május 4-ei Életmódorvostani szimpóziumra. Azonban tekintettel arra, hogy jelenleg csupán egyetlen életmódorvostan szakorvos él kis országunkban, nyilvánvaló, hogy ez a szakorvosi ágazat még igen csekély mértékben ismert itthon. Ez a cikk egy kis ízelítőt kíván adni, hogy mire számíthatunk az eseményen, mit tanulhatunk, és mivel is gazdagodhatunk belőle.

Mára már sokan tudják, hogy számtalan betegség kialakulásának hátterében a nem megfelelő életmód áll1,2,3. Az egészségtelen és helytelen étkezés4, a stresszkezelés hiánya5, az ülő életmód6, a rossz minőségű alvás7, a magány8, vagy épp a toxikus kapcsolatokhoz való ragaszkodás9 és a káros anyagoktól való függés10 mind komoly rizikótényezője jónéhány krónikus betegségnek. Említést érdemelnek ezek közül a szív-érrendszeri megbetegedések, a kettes típusú cukorbetegség és a rosszindulatú daganatok több fajtája is, melyeknek kiemelten magas a morbiditási és mortalitási rátája11 Magyarországon és a fejlett világ legtöbb pontján. Ezeket a betegségeket (mai tudásunk szerint) gyógyszerrel nem lehet meggyógyítani, sokkal inkább kezelni, kordában tartani, de sajnos életmódváltás nélkül egy eleve vesztes háborút vívunk.

Ezen problémákra válaszul jöttek létre a világ életmódorvostani szövetségei, melyek életmódváltás segítségével kezelik és gyógyítják többek közt a fent említett népbetegségeket.
Kezdjük tehát az alappilléreikkel: az egészségtudatos táplálkozás, a sport, a stresszkezelés, a függőségek leküzdése, az alvásminőség fejlesztése és a kapcsolatok ápolása. Ez a 6 témakör az, amin megveti lábait az életmódorvoslás12.

A médiából sokszor hallhatja az ember a fenti, mondhatni „divatosnak számító” szavakat, képzett vagy kevésbé képzett emberek szájából, és mindannyian azt mondják, ami saját tudásuk, véleményük, esetleg hitük szerint megoldást jelenthet. A különbség azonban köztük, és az életmódorvos társaságok között az, hogy az életmódorvostani szakemberek nem azt mondják, amiben hisznek, hanem azt, amit megfelelő minőségű és mennyiségű („evidence-based”) tudományos munka alátámaszt. Ha csak a táplálkozástudományt nézzük, napjainkra ez a tudományág hatalmas fejlődéseken ment keresztül, melyre legjobb példa a januárban megjelent „Canada’s food guide13, azaz a „Kanadai okostányér” aminek összeállításában elsődleges szempont volt, hogy különféle iparágak nyomásaitól mentes képet prezentáljanak a kanadai lakosságnak, és a világnak.

Napjainkra a felgyülemlett adathalmaz miatt már nem nehéz információt szerezni, sokkal inkább probléma lehet ezt a sok adatot összekötni, validitásukat értékelni, és az összképet teljes egészében átlátni.
Erre megoldásként rendeztetett a szimpózium, melyen többek között az említett témákban szerezhetünk releváns információt, mindennapjainkban alkalmazható tudást, és alkothatunk egy modern, 21. századi összképet az egészségről, tudományos alapon. Az eseményen előadások sorozata fog arról szólni, hogyan őrizhetjük és javíthatjuk meg saját egészségünket, és hogyan segíthetünk a leghatékonyabb módon pácienseinknek, családtagjainknak, hozzátartozóinknak, vagy bárkinek, aki minket keres meg problémájával. Többek közt szó lesz arról is, hogyan kommunikáljunk a pácienssel hatékonyan, és hogyan segítsük az életmódváltást legjobb tudásunk szerint. Nem beszélve arról, hogyha az ember gyógyító tevékenységével nap mint nap látványosabbnál látványosabb eredményeket és valódi sikereket ér el, az saját munkáját és életét is jelentősen megkönnyíti.

A szimpózium Facebook oldala: https://www.facebook.com/events/1275331479300456/
A részvétel regisztrációhoz kötött.

A továbbiakban pedig szeretnénk bemutatni az előadókat.

 

Dr. Márky Ádám, életmódorvostan szakorvos, Longevity Project alapító

Amerikában szakvizsgázott életmódorvostanból, így a Nemzetközi Életmódorvostani Társaság első magyar szakorvosa, az Amerikai Életmódorvostani Társaság tagja. A Longevity Project egyik alapítójaként, a harvardi Culture of Health modell alapján vezet vállalati egészségprogramokat, oktat orvostanhallgatókat és szervezetpszichológusokat, kétheti rendszerességgel pedig mentőorvosként is dolgozik.

 

Byssz Róbert, Globális sales transzformációs igazgató, Philips

Róbert 16 éve csatlakozott a multik világához gyakornokként. Alig 7 évvel később 30 éves kora előtt már egy 10 ezer fős magyar cég top 80 vezetője között tartották számon, 150 emberért és több, mint 84 milliárd forint árbevételért felelt csapatával. Jelenleg egy nemzetközi vállalatnál felel globálisan a cég transzformációjáért. Nagyjából minden második héten utazik, 8000 főért felel több, mint 100 országban. Ilyen céges múlttal nem meglepő, hogy 2010-ben javasolta Neki orvosa először, hogy dolgozzon és stresszeljen kevesebbet, illetve fogyjon le, de mindenképpen kezdjen el vérnyomás- és koleszterin csökkentő gyógyszereket szedni…

 

Dr. Tőzsér Berta Mária, háziorvos rezidens, a Magyar Életmódorvostani Szövetség alapító tagja

Berta a Semmelweis Egyetemen végzi szakorvosi képzését. Korábban 6 gyermek édesanyjaként főállású anya volt, mellette laktációs szaktanácsadóként (IBCLC) és jógaoktatóként működött. Autodidakta módon tanult a teljes értékű növényi étrendről, ő maga már ötödik éve ezt követi. Az egyik közösségi oldalon vezet több ezres létszámú csoportot, ahol a teljes értékű növényi étrend iránt érdeklődőket segíti a mindennapokban.

Küldetésének érzi, hogy mind a szakmai körökben, mind a civilek között elfogadottá váljon az életmódorvoslás, azon belül is a teljes értékű növényi étrend.

 

Szabó Zoltán, dietetikus, okleveles táplálkozástudományi szakember, sport dietetikus, PTE Táplálkozástudományi és Dietetikai Intézet

A Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karának főállású oktatója, a lipid metabolizmus, valamint a növényi alapú étrend témakörében végzi kutatási tevékenységét. Tanulmányai jelentek már meg az Orvosi Hetilapban és az Orvostovábbképző Szemlében is14,15. Az elmúlt 3 évben, szerte az országban, több mint 25 alkalommal tartott előadásokat és foglalkozásokat a növényi alapú étrend egészségügyi előnyeiről, a fenntarthatóságról, illetve ennek az étrendnek az etikai rendszeréről is. Naprakész, evidenciákon alapuló előadásaiban közérthetően ismerteti meg a hallgatóságot a növényi alapú étrend előnyeivel, kockázataival, így a szakemberek és laikusok egyaránt informálódhatnak általa.

 

Varga Balázs, növényi táplálkozási szakértő és blogger, Fehérjemítosz c. könyv szerzője

Balázs szakterülete a növényi alapú sporttáplálkozás, a vegán közösség elismert szereplője. A TOP 10 legjobb növényi étel a testépítéshez és a Teljesítményfokozó növényi ételek című e-könyvek szerzője. Legfrissebb munkája a Fehérjemítosz című könyv, amely Magyarországon egyedülállóan foglalkozik a növényi alapú táplálkozással. A könyv nagy hangsúlyt fektet a sporttáplálkozásban régóta fennálló tévhit cáfolatára, miszerint az izomépítéshez szükség van állati eredetű élelmiszerre.

 

Dr. Nagy-Szakál Dorottya Ph.D, kutatóorvos, Chief Medical Officer at Biotia, President of the New York Hungarian Scientific Society, Director of Community and Partnership at Hungarian Idea Exchange

Dorottya a Semmelweis Egyetemen szerzett általános orvosi és PhD fokozatot. Tanulmányai során a Baylor College of Medicine /Texas Children’s Hospital (Houston) és a Columbia Egyetemen (New York) végzett interdiszciplinális és transzlációs kutatásokat specifikus fókusszal a gyermekgyógyászat, gasztroenterológia és mikrobiológia területén. Számos nemzetközi előadása mellett több mint 25 tudományos cikke jelent meg nemzetközi folyóiratokban, illetve 2 könyvfejezete. Jelenleg egy New York-i startup cég vezető klinikai orvosa és a kutatólabor igazgatója.


 

Dr. Varjú Imre Ph.D., kutatóorvos, okleveles egészség-kommunikációs szakember, egyetemi oktató

A New York-i Columbia Egyetem frissen végzett egészségkommunikációs szakembere. Ezt megelőzően a Magyar Tudományos Akadémián, Londonban, és Fulbright ösztöndíjasként a Harvardon folytatott kardiovaszkuláris alapkutatást. Általános orvosi és PhD fokozatát a Semmelweis Egyetemen szerezte, ahol csaknem 10 éven át tanított orvostanhallgatókat magyar, angol, és német nyelven, sejtanyagcsere és biokémia témakörben.

 

Nagy-Józsa Dorka, associate certified üzleti coach, a Y2Y alapítója és vezetője, a világ legnagyobb professzionális coach-szövetsége, az International Coach Federation hazai alelnöke.

Cégével küldetésük, hogy élhető munkahelyeket teremtsenek hazánkban, szervezet-, folyamat-, és vezetőfejlesztéssel, és a világ 14. legolvasottabb üzleti blogjával. Mielőtt saját lábra állt, a Corvinuson tanult ellátási lánc menedzsmentet, majd 15 évet dolgozott supply chain területen. A szabadúszás előtt a Coca-Cola HBC Ellátási Lánc Tervezését vezette, csapatával ő felelt a hazai gyárak és az általuk ellátott 28 ország készleteiért.

 

Fekete Kinga, Certified SIY teacher, Prezi.com Senior L&D szakértő

Kinga facilitátor, mindfulness tréner és a Prezi globális készségfejlesztési szakértője. Főként hatékony kommunikáció, érzelmi intelligencia és mindfulness témákban tart workshopokat nemzetközi szinten – Budapesten, Rigában, Tallinnban és San Francisco-ban. Személyes küldetése, hogy minél több embernek segíthessen felismerni a bennük rejlő lehetőségeket és egy tudatosabb, kiegyensúlyozottabb élet elérésben támogassa őket. Tanulmányait menedzsment és pszichológia területén végezte a Babes-Bolyai Tudományegyetemen, ahol közgazdász és viselkedéselemző képesítést szerzett. Tudatos jelenléttel kapcsolatos ismereteit az Oxford Mindfulness Centre (UK) programjain mélyítette el, ahol az oktatói képesítést is megszerezte. A Search Inside Yourself Leadership Insititute (US) keretein belül a Google-nél kifejlesztett érzelmi intelligencia és mindfulness kurzus hitelesített trénere.


 

Dr. Balog Beatrice, belgyógyász rezidens, oktató SE II. Belgyógyászat-szubintenzív, Spital Lachen, Svájc
Praktizáló orvosként a svájci egészségügyi rendszerből merített inspirációt. A betegközpontú orvoslás elkötelezettje. Az orvosi „burn-out” és „well-being” témakörében tart képzéseket. Kritikus állapotú Betegek ellátásában kognitív viselkedésterápiát és pozitív szuggesztiót alkalmaz. Orvosként a kiegyensúlyozott hétköznapokat, az egészséges táplálkozást, sportos életmódot, meditációs technikákat továbbítja orvostanhallgatóinak.

 

Borítóképet tervezte: Nyerges Miklós

Források:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=22735042
  2. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/0091743580900420
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18184033
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/m/pubmed/27479196/
  5. https://www.nature.com/articles/mp2016149
  6. https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/CIRCULATIONAHA.117.029493
  7. https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/JAHA.117.005479
  8. https://www.ahsw.org.uk/userfiles/Research/Perspectives%20on%20Psychological%20Science-2015-Holt-Lunstad-227-37.pdf
  9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3150158/
  10. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0140673605178702
  11. https://ourworldindata.org/causes-of-death
  12. https://lifestylemedicine.org/ACLM/About/What_is_Lifestyle_Medicine/ACLM/About/What_is_Lifestyle_Medicine_/Lifestyle_Medicine.aspx?hkey=b74374a7-a3cb-4393-b6d1-4f29cbda5b6a
  13. https://food-guide.canada.ca/en/
  14. http://real.mtak.hu/46515/1/650.2016.30594.pdf
  15. http://otszonline.hu/download.php?id=32773