Eredeti cím: Colette
Műfaj: életrajzi film, dráma, történelmi
Rendezők: Wash Westmoreland
Forgatókönyv: Richard Glatzer, Wash Westmoreland, Rebecca Lenkiewicz
Szereplők: Keira Knightley, Fiona Shaw, Dominic West, Máté Haumann
Megjelenés (Mo.): 2019. március 21.

 

Egy újabb kosztümös film, amit (részben) Magyarországon forgattak! Szerencsére a tapasztalt rendező kihasználta Budapest adottságait, így egy igazán korhű 19-20. századi Párizst varázsolt a nézők szeme elé.

A film Sidonie-Gabrielle Colette (röviden Colette) francia Nobel-díjas írónő életét dolgozza fel. Colette tökéletes arra, hogy az életéről filmet készítsenek, mivel rendkívül izgalmas és megosztó személyiség volt a maga korában. Habár 1873-ban született, élete során 3 férje is volt, akik közül kettőtől el is vált. Mindemellett, ami igazán botrányossá tette az amúgy sem unalmas életét, hogy nőkkel is előszeretettel tartott fenn szerelmi viszonyt. Szeretője volt például III. Napóleon féltestvérének lánya is. Válásai miatt az egyház nem engedélyezte halála után, hogy katolikus temetésben részesüljön, ezért Colette lett az első francia nő, akinek állami temetése volt.

Műveiből és életéről készült már korábban is mozifilm. Egyik leghíresebb regénye a Cinci (Chéri) egy fiatal férfi és egy idősebb nő szerelmét dolgozza fel , ami Chéri – Egy kurtizán szerelme címmel volt látható a mozikban 2009-ben. A film az írónő életének korai éveit mutatja be: miként kezdett el írni, hogyan alkotta meg regényeit Claudine-ről, amivel egyszer és mindenkorra népszerűségre tett szert. A Claudine-történetek Párizsban játszódnak és tele vannak erotikával, ami az akkori nők számára teljes újdonságként hatott. Csak úgy kapkodták a hölgyek a könyveket.

Korabeli kép Colette-ről

Miről szól a film?

A film a 16 éves Colette első házasságával kezdődik, amikor is hozzámegy egy sikeres íróhoz, Henry Gauthier-Villarshoz. Ő maga vidéken nőtt fel, a férjével költözik Párizsba, akinek a bátorítására kezd el komolyabban írni. A műveket természetesen nem adhatja ki a saját nevén, mert nőnek született, habár már az elején kiderül, hogy nagyon független és erős személyiség. Éppen ezért számomra kissé érthetetlen, hogy kezdetben miért nem tiltakozott ez ellen, sőt   az egyik jelenetben a férje bezárta egy szobába, ahonnan addig nem jöhetett ki, amíg nem írt valamit.

A pár lassan kezd meggazdagodni a Claudine könyvekből. A művek az írónő tapasztalatain és érzésein alapulnak, ezért a pezsgő főváros fiatal hölgyeit egészen megbabonázza azok őszintesége. Az idő előrehaladtával Colette és Willy megállapodnak, hogy nyitott kapcsolatban fognak ezentúl élni.

Colette egyik későbbi könyvében így fogalmazott:

,,Vagy szerelem, vagy együttélés”

Mit is érthetünk jelen helyzetben egy nyitott kapcsolat alatt?

Willy egyre több hölggyel tart fönn viszonyt, az írónő pedig szabadon fedezi fel önmagát, ami révén végül megtalálja saját írói hangját. Ekkor ismerkedik meg Missyvel (III. Napóleon féltestvérének lánya), akivel a párizsiak szerint megbotránkoztató szerelmi viszonyt folytatott. Colette végül teljesen ki akar lépni férje árnyékából, ami a későbbi konfliktusok alapját képezi.

Összességében mit mondhatunk a filmről?

Mindent összevetve jóra sikerült. A drámai jelenetek, amik előrelendítették Colette és Willy kapcsolatát, kellően kidolgozottak. Néha lelassul a cselekmény, ettől függetlenül nagyszerűen adja vissza a 19. századi pezsgő francia írói légkört. A karakterek valóban életrekelnek a mozivásznon a színészek játékával. Wash Westmoreland rendező egyik legjobb döntése volt Keira Knightleyt felkérni a főszerepre. Knightley csodálatosan mutatta be a független, erős és a végtelenül vad Colette-t. A Dominic West által megalkotott Willy pedig épp annyira kaján és manipulatív, amennyire azt egy hasonló karaktertől elvárná a néző. A filmben látott helyszínek gyönyörűen passzolnak az elegáns vidéktől a macskaköves Párizsi utcákon át, egyszer sem érzi azt a néző, hogy rossz időben vagy helyen járna.

Galéria

2kép

A film épp eleget mutat meg Sidonie-Gabrielle Colette lebilincselő életéből, a rendező nem kívánt mindent belezsúfolni egy filmbe, hiszen ezt nem is lehetett volna megtenni.

Kinek ajánlom?

Ha szereted a kosztümös drámákat, akkor bizonyosan ez a film is elnyeri a tetszésed. Akkor is ajánlom, ha a történelmi filmeket vagy drámákat annyira nem, de az életrajzi filmeket kedveled, mert ez is remekül megvan a Colette-ben. Mivel a film premiere 2019 januárjában volt a Sundance Filmfesztiválon, így angol nyelven már elérhető akár otthonról is.