Tömegközlekedsz, vársz a késő barátodra, unalmas az előadás, mit csinálsz a legnagyobb valószínűséggel? Babrálsz az okostelefonoddal, átfutod a Facebook hírfolyamot ötödjére valami értelmes/érdekes után kutatva, nézegeted az Instagram szétfilterezett képeit vagy Snapchatelsz. Pedig hasznosabban is agyonütheted az időt, és még a telódtól sem kell megválnod – hadd mutassam be a mindenki számára ingyenesen elérhető Figure1 alkalmazást. Farkas Ferenc Balázs harmadéves orvostanhallgatóval beszélgetünk, aki mint ambassador képviseli a mozgalmat.



Szia, először is köszönjük, hogy elvállaltad az interjút. Mesélnél kicsit erről az appról?
A Figure1 alkalmazást 2014-ben hozta létre egy kanadai sürgősségi orvos-szoftverfejlesztő páros, abból kiindulva, hogy a világon a beteg adatok szinte sehol sincsenek pool-osítva, a kutatók rendelkezésére bocsájtva teljes mértékben. Ez az alkalmazás ugyan nem hidalja át ezt a problémát, de az orvosi adatokból a tanulás szempontjából hasznos információkat elérhetővé teszi, mégpedig azáltal, hogy pont mint az Instagramon, orvosi eseteket osztanak meg a felhasználók.
Hú, és ez biztonságos? Nem hiszem, hogy szeretném magamat, mint esetet viszontlátni…
A program teljes anonimitást biztosít, bármilyen adatot, ami lehetővé tenné az esetben szereplő páciens beazonosítását, a belső biztonsági kontroll kiszűr. Természetesen ez nem írja felül a felhasználó országában és intézményében érvényes törvényi előírásokat.
Milyen funkciókat használhat az, aki letölti a Figure1-t?
Az egész alkalmazást kettő részre lehet bontani, egy esetmegosztás-felületre és egy pagingre. Ez annyit jelent, hogy ha van egy szakorvosunk, akinek kérdése van a saját esetével kapcsolatban, pagingre teszi az esetét, akkor a többi regisztrált, ezen a területen dolgozó szakorvos kap egy értesítést, és közösen segíthetnek. Arra a program is felhívja a figyelmet, hogy ez a segítség nem diagnózis-ekvivalens, például egy röntgenkép a telefonon nem olyan, mintha magunk előtt látnánk a monitoron, de iránymutatásnak mindenképp jó. A másik, hogy szimplán megosztod az eseted, és kommentben mehet alatta a diskurzus. Az alkalmazáson belül, pont mint az Instagramon, hashtagek alapján lehet keresni, illetve szét van bontva anatómiai régiók szerint, illetve szakterületek szerint is. Így lehet mondjuk trachea anatómiát keresni, de ha aneszteziológiai esetek érdekelnek, akkor az aneszt fülhöz mész.
Vannak-e úgymond trendingek? Mi örvend a legnagyobb népszerűségnek?
Nos, bizonyos szempontból az egészségügyi közönség is olyan, mint más közönségek – minél mutatósabb, annál jobb. Népszerűek a látványos patológiai esetek vagy a rendkívül ritka fertőzések, illetve az olyan esetek, amikre nagyon régóta nem érkezett megoldás.
Sikersztorik dolgában hogy állunk? Ugye említetted, hogy a segítő szándékú kommentek nem diagnosztikus értékűek, de az iránymutatás eredményessége milyen?
Persze, rengeteg sikerélmény van, erre talán a legjobb példa a bőrgyógyászat, ott kiemelten fontos az inspekció.
Arról vannak statisztikák, hogy Magyarországon mennyien használják a Figure1-t?
Pontosabb adatokat, ha minden jól megy, a szemeszter végén fogunk majd tudni, én így 1500-2000 közé teszem a userek számát. Itthon én vagyok az első diáknagykövet, a saját letöltéseim és egyéb visszajelzések alapján saccolom ezt a számot. Magyarországon személyesen nem ismerek olyan szakorvost, aki használná a Figure1-t, de a nagyköveti munkám során több olyan külföldi orvossal ismerkedtem meg, aki gyakorló klinikusként szinte napi szinten használja. Fontos megjegyezni, hogy ők is elsősorban oktató céllal teszik, nem erre alapozzák a praxisukat. A Figure1 egy tanulást, megértést és megismerést segítő alkalmazás, semmiképp sem az orvosi munka megkönnyítésére irányul.
Hogy képzeljük el? Letöltjük az alkalmazást, és akár mi is posztolhatunk eseteket, például az aznapi belgyógyászat gyakorlaton látottakat?
Elméletileg igen, de erről minden esetben ki kell kérni a kezelőorvos, valamint a beteg engedélyét. Nagyon fontos, hogy szem előtt tartsuk a betegjogokat és az egyéb, program által is meghatározott előírásokat. Emellett van egy olyan lehetőség, hogy az ember igazolhatja a saját fiókját. Például ez egyetemi hallgatók esetében úgy néz ki, hogy másolatot kell küldeni a diákigazolványról, amit követően a profilod mellé kerül egy kis jel, hogy te igazolt fiók vagy. Ezáltal általában komolyabban veszik az ember véleményét.
És a piszkos anyagiak?
FB:  A Figure1 alkalmazás mindenki számára teljesen ingyenesen igénybe vehető, reklámmentes, de ehhez az is kell, hogy legyen egy aktív bázis, aki pörög, posztol, kommentel.
Téged mi motivált arra, hogy nagykövetnek jelentkezz, és mivel jár a munkaköröd?
Én azért csatlakoztam ehhez a student ambassador programhoz, mert már korábban is használtam az alkalmazást, mint mezei felhasználó, főleg patológiai tanulmányaim során volt nagy segítségemre egy adott elváltozás morfológiai megjelenítésével. Mivel sokat kommenteltem, megkeresett a Figure1 student ambassador kordinátora, és meggyőzött róla, adjam be a jelentkezésemet.
A kiválasztási procedúra magába foglalta a tanulmányi eredményeket és egyéb kompetenciák figyelembevételét, aztán kiválasztásra kerültem. Nekem ebből a nagykövetkedésből mindössze egy referencia levél, egy Figure1-os póló és egy Starbucks utalvány a profitom(nevet). Eléggé a szívemen viselem az egészségügyi képzés sorsát, és számomra a Figure1 egy olyan kezdeményezés, ami mellett teljes mellszélességgel ki tudok állni.
Készítette: Lakosa Alina
A cikk nyomtatott változatban is megjelent 2016-ban a Szinapszis XIII. évfolyamának 6. számában.