A tantárgy feladata a képzés céljának megvalósításában:
A képzés elsődleges célja megismertetni a hallgatókkal a biológiai, elsősorban humán folyamatok működési elvét molekuláris szinten. Ennek jelentősége, hogy elérhetővé teszi az élettani folyamatok molekuláris szintű értelmezését illetve lehetőséget ad arra, hogy az eddig tanult kémia ismereteket az anyagcsere-folyamatokhoz kapcsolják a hallgatók. A tantárgy alapul szolgál arra, hogy a gyógyszerek hatásmechanizmusát a gyógyszerhatástani stúdiumok során megérthessék a hallgatók. Ezen ismeretek nélkül a célzott gyógyszerkutatás módszertana sem érthető meg.

A tantárgy rövid leírása:
Fehérjék szerkezete, fehérjebiokémiai vizsgálati módszerek. Enzimek tulajdonságai, szerkezete, kinetikája, szabályozása. Glikolízis, citrátkör, oxidatív foszforiláció. Glukoneogenezis. Fruktóz, galaktóz, glikogén anyagcseréje. Pentózfoszfát-út. Zsírsavak szintézise, lebomlása. Ketontestek, trigliceridek, foszfolipidek, koleszterin, epesavak, szteroidok biokémiája. Aminosavak lebomlása, szintézise. Az ureaciklus.

Az aktuális tanév anyagai Moodle e-learning rendszeren keresztül érhetőek el az alábbi linkre kattintva: https://itc.semmelweis.hu/moodle/