PÁLYÁZATI TÁMOGATÁS

Az RPPA létesítményt 100%-ban a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által megvalósított „Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (CCHOP) Közép-magyarországi Régió Európai Alapok” VEKOP 2.3.3-15-2016-00012 számú, az 1762/2016-os kormányrendelet által jóváhagyott támogatásból finanszírozzák. (XII.15.) KORM. RENDELET ALAPJÁN. Az elnyert összeg 260.000.000 Ft a 2017. július 1. – 2020. június 30. közötti időszakra. A pályázati lehetőség az Európai Bizottság „A K+F infrastruktúra erősítése – nemzetközivé válás és hálózatosodás VEKOP-2.3.3-15” című konstrukciójának támogatásával valósul meg. A támogatott támogatás hivatalos címe: „RPPA platform létrehozása mitokondriális fehérjék kvantitatív analízisére egészséges és daganatos emberi mintákban”.

KÜLDETÉSÜNK

A Semmelweis Egyetem Biokémiai Tanszékén elhelyezett RPPA létesítmény célja az összes mitokondriális fehérje expressziójának kvantitatív meghatározása egészséges és szolid tumoros mintákban. Úgy véljük, hogy az onkometabolizmusban bekövetkező, a fehérjék expressziójának változásával alátámasztott változások, amelyek bizonyos metabolikus útvonalakat „átvezetnek”, kiváló lehetőséget nyújtanak a rák-specifikus terápiás beavatkozásra. A rák legyőzéséhez kulcsfontosságú azoknak a bioenergetikai útvonalakban részt vevő fehérjéknek az azonosítása, amelyek a daganatos betegségek igényeinek kiszolgálása érdekében fel- vagy leszabályozódnak.

RÉSZVEVŐK

A világ minden tájáról fogadunk mintákat, de elsősorban a közép- és kelet-európai régióra összpontosítunk. Eddig a magyar egészségügyi ellátórendszer 11 intézménye és a Human Tissue Brain Bank vállalta részvételét a projektben egészséges és szolid tumorminták biztosításával. A projekthez etikai engedélyt kaptunk (iktatószám: 35302-5/2017/EKU).

NEMZETKÖZI EGYÜTTMŰKÖDÉSEK

Fő munkatársunk Dr. Leanne De Koning, a párizsi Institut Curie-ban (Franciaország) működő RPPA platform vezetője, aki nagyban hozzájárult az RPPA létesítményünk létrehozásához. Továbbá tervezzük az együttműködést minden olyan csoporttal, amely mitokondriális fehérjék ellen irányuló antitesteket használ, annak érdekében, hogy validáljuk az antitesteket az RPPA alkalmasság szempontjából, valamint azokkal a csoportokkal, amelyek nagyszámú mintát tudnak biztosítani lizátum formátumban (elsőbbséget élveznek a humán minták).

További információért kérjük, látogasson el az alábbi linkre: (csak angol nyelven) RPPA Facility at the Semmelweis University.