A személyiségzavarok a személyiség olyan tartós és kóros magatartásbeli és érzelmi megnyilvánulásai, amelyek jelentősen eltérnek a társadalmi, kulturális és viselkedésbeli elvárásoktól. A személyiségben ezek az eltérések hosszan, az egyén akár egész élete során fennállhatnak. A személy viselkedés- és reagálásmódja gyakran észrevehetően eltér az egészséges reagálásmódoktól. A személyiségzavarok kialakulásában a kora gyermekkori lelki fejlődési zavarok, különböző negatív családi tapasztalatok, elhanyagolás, bántalmazás és traumák a legfontosabbak, de nem elhanyagolhatók a biológiai, genetikai tényezők sem.

A személyiségzavarral küzdő egyéneknek környezetükkel szinte mindig problémás a viszonyuk, állandó feszültségekkel terhelt. Viselkedésükre gyakran nincsenek belátással, nehezen tudják beleélni magukat mások lelkiállapotába.

A személyiségzavarban szenvedő emberek lelki egyensúlya törékeny, bizonytalan. Jóval nehezebben viselik a stresszt, terhelést, a megrázkódtatásokat, mint egészséges embertársaik, nagyobb az esélyük mind testi, mind további lelki betegségek megjelenésére.

A személyiségzavarok gyakrabban előforduló megjelenési formái:

•  Borderline (érzelmileg labilis) személyiségzavar

•  Nárcisztikus személyiségzavar

•  Elkerülő személyiségzavar