Új típusú funkcionális agyi képalkotási protokoll fejlesztése funkcionális ultrahang segítségével

Témavezető: dr. Szigeti Krisztián

A Biofizika és Sugárbiológiai Intézet, Nanobiotechnológiai és In Vivo Képalkotó Kutatóközpontja szeretettel várja olyan hallgatók jelentkezését, akik érdeklődnek a multimodális, kvantitatív transzlációs képalkotási technológiák iránt.

Központunk Európában egyedülállóan sokféle, korszerű képalkotó műszerrel és fiatalos kutatói csapattal várja a neuroinflammáció, neuro-immunológia kutatása iránt érdeklődő diákokat.

A TDK munka során a hallgatók megismerkednek a legmodernebb orvosi képalkotó módszerek elméleti és gyakorlati hátterével, klinikai alkalmazásuk előnyeivel és hátrányaival. A projekt fő célja, hogy a hallgató megismerje a funkcionális ultrahangot (fUS) mint egy új képalkotó vizsgáló módszert, amely az agyi véráramlást méri a Doppler jelenség alapján. Ennek segítségével az agyi véráramlás változásából a neurovascularis kapcsolás alapján következtethetünk az agyi régiók aktiválódására. A diákok összehasonlító in vivo vizsgálatokkal meghatározhatják továbbá az MRI/SPECT/PET módszerek és az fUS eljárás korlátait is. Eközben az Alzheimer-kór és más neuroinflammációs jelenségek in vivo, holisztikus megközelítésű terápiás és diagnosztikai fejlesztéseiben vehetnek részt. Megtanulják a képfeldolgozás – radiomikai és klasszikus – eszközrendszerét, statisztikai kiértékelési szabályait és megismerik a laborállatok kezelési, altatási és módszertanát is.

A laboratóriumban dolgozó hallgatók az elmúlt években is kiemelkedő eredményeket értek el az egyetemi és országos TDK konferenciákon. A hallgatóknak mindemellett lehetőségük nyílik a hazai és nemzetközi konferenciákon történő részvételre, előadások tartására és nemzetközi lapokban megjelenő közleményekben részt venni társszerzőként.

 

A jelentkezéshez kérlek küldj e-mailt a szigeti.krisztian@med.semmelweis-univ.hu címre.