„Szívek, tumorok, gyógyszerek – életmentés a középpontban – Gyógyszerkutatás a Semmelweis Egyetemen sejtekkel, állatokkal és informatikai eszközökkel” volt a témaköre Intézetünk Kardivaszkuláris és Metabolikus kutatócsoportja 6 előadásának a szeptember végén megrendezett Kutatók Éjszakája programsorozat alkalmából. A több mint 40 érdeklődő egyebek mellett “Sejtkultúra vizsgálatok a kardiovaszkuláris és onkológiai kutatásban – szív és tumorok a tenyész edénybenKisállat ultrahang a gyógyszerkutatásbanA mesterséges intelligencia, mint festőművész és a gyógyszerkutatás kapcsolata” címmel hallhattak prezentációkat, majd lehetőség volt a hallottakat a laboratóriumainkban, a gyakorlatban is kipróbálni.

 

Az esemény keretében a memória és tanulási jelenségek állatkísérleti modelljeit mutatta be videofelvételekről Kognitív Transzlációs Viselkedésfarmakológiai Kutatócsoport, a tanulási tesztberendezések megtekintésével és kipróbálásával egybekötve “Egyszer volt egy nagy csoda, neve: Patkány-iskola” címen. “Egy négy állomásból álló “túravezetés” során a látogatók megismerkedhettek a patkányok számára kitalált különféle érdekes tanulási feladatokkal (“tantárgyak”), láthatták, hogy milyen hatékonysággal képesek megoldani őket (“bizonyítvány”), és milyen terhelés mellett (“órarend”). Emellett természetesen elmagyaráztuk a feladatok elméleti hátterét is, továbbá hasznosságukat: miben hasonlítanak, és miben különböznek az emberi tanulási helyzetektől.

Az esemény nagy örömünkre teltházasra sikerült (bő 60 fős), a látogatók nagy lelkesedéssel és érdeklődéssel vettek rész az interaktív programjainkon. Külön kellemes élmény volt egy középiskolás csoport “kérdés zuhataga”, akik pályaválasztásuk előtt állva szerettek volna minél többet megtudni az előadások témáin túl, a kutatói élet mibenlétéről is.”